У Кропивницькому батьки мітингували за права дітей і належне фінансування освіти

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 18 жовтня, на площі перед міською радою Кропивницького мітингували батьки місцевих школярів і дошкільнят. Вони вимагали від очільників міста і управління освіти поваги до дітей, що проявляється у належному фінансуванні закладів освіти, поділі класів на групи для вивчення української мови, функціонуванні повноцінних груп продовженого для, забезпеченні безкоштовного харчування школярів молодшої ланки і подачі тепла у дитсадки.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Попри значну активність у соцмережах, на мітинг прийшли лише кілька десятків батьків. Як вважають самі мітингувальники, це пов’язано з побутуванням радянського мислення: хтось побоюється осуду керівництва за участь у подібній акції в робочий час, інші ж переживають за можливу негативну реакцію з боку педагогів освітніх закладів, де навчаються і виховуються їхні діти.

5b164ec9b495dc153e17bad8bfee1224.jpg

Ті, хто таки зумів приєднатися до мітингу, сформулювали і затвердили список проблемних питань, які найбільше турбують батьківську громаду:

- початок опалювального сезону через низький температурний режим в освітніх закладах міста (особливо це стосується дитсадків, де батьки й журналісти зафіксували температуру +14° - +16°);

- врахування застереження рятувальників щодо користування електрообігрівачами у групах дитсадків, які можуть перевантажити електромережі і привести до трагічних наслідків (нагадаємо, попри офіційну заборону, міський голова Андрій Райкович рекомендував вихователям користуватися електроприладами для обігріву);

- виділення коштів на фінансування поділу класів на групи для вивчення української мови, якщо кількість дітей в колективі перевищує 27;

- виділення коштів на додаткові групи продовженого дня в школах Кропивницького (минулоріч їх було 210, а цього року скоротили до 150, хоча кількість школярів зросла);

- упровадження програми «шкільний автобус» у мікрорайонах міста, де немає садочків та шкіл.

Окрім цього батьки вимагають від міського голови і начальниці управління освіти оприлюднити чіткий план модернізації системи опалення в освітніх закладах і якомога швидше перевести їх на автономне опалення. Адже, як показала практика, ті школи і садки, де є автономні котельні, можуть обігріватися незалежно від рішень виконкому, міськради, комісій та температурного режиму надворі, а зважаючи на реальну потребу.

faaedf5c9c2d14132c850ead6f89757b.jpg

d92be095c7eff79efb11c7dce7670f82.jpg

Також активісти рекомендують міськраді протягом двох років перевести заклади освіти на автономну модель управління, щоб директори були дійсно керівниками, а не посередниками між управлінням освіти й бухгалтерією, і самостійно вирішували усі фінансові питання, включаючи роботу ГПД і вартість харчування.

Останні питання чи не найбільше турбують батьків. Про це зокрема говорив Олександр Головко – голова батьківського комітету одного з класів гімназії №5 ім. Т.Шевченка. Він вважає, що необхідно думати і про комфортні умови для дітей, і про гідну зарплату освітянам, аби вони самі були зацікавлені у поділі на групи і функціонуванні ГДП. Із власного досвіду він розповів: через так звану фінансову оптимізацію в гімназії довелося укрупнити класи початкової ланки – було 25 дітей, а зробили 34. Учні почувалися некомфортно, важко звикали до зміни колективу, а якість освіти стрімко падала. У результаті деякі батьки просто перевели своїх дітей до інших класів і закладів.

edb72b1d6312f538f4304189c00be8d6.jpg

Звучало обурення і про проведення так званого опитування щодо запровадження платного харчування, ініційованого управлінням освіти. Класні керівники місцевих шкіл звернулися до батьків з проханням терміново відповісти, чи згодні вони оплачувати харчування школярів, якщо міська рада не виділить на це коштів. При цьому не пояснили, що це офіційний моніторинг, про які суми йдеться, а також коли саме і з яких причин імовірно запровадять платне харчування. Зважаючи на це, батьки вважають, що таке опитування не відображає реальної думки громади.

Також вони заперечили офіційні дані міського управління освіти про те, що в освітніх закладах зараз прийнятний тепловий режим. Наполягають: аби знати правду, чиновникам треба питати не в керівників закладів, які часто звітують “для галочки” чи подають середньоарифметичні розрахунки, а в батьків, які зацікавлені у врахуванні правдивої інформації.

8836897503d962c43f6b01d432aaf791.jpg

Юристка і співзасновниця ГО “Батьківська рада Кропивницького” Євгенія Захарченко розповіла, що Державна служба якості освіти 3 жовтня направила міському голові повідомлення про те, що у Кропивницькому порушують вимоги чинного законодавства і міськрада має виділити кошти на поділ класів, де навчається більше 27 учнів. Проте депутати досі не винесли це питання на розгляд.

Сама ж Євгенія залишила відовідну скаргу на урядовій гарячій лінії. У листі-відповіді секретаря міської ради Андрія Табалова зазначено, що пропозиції про поділ класів і виділення коштів на сесію не надходили. Отже, підсумовує юристка, начальниця управління освіти Лариса Костенко їх не надавала. Чому – невідомо.

Нині у Кропивницькому є 15 закладів освіти, які взагалі не отримали коштів для поділу на групи, хоча там у класах навчається більше 28 дітей. Батьки вважають таку фінансову політику управління освіти дискримінацією. Із цим питанням вони навіть записалися на прийом до міського голови. На зустріч чекають вже місяць.

d68c7e83d67d4b4aa130883a8a6f5818.jpg

Відповісти на численні вимоги мітингуючих прийшла начальниця управління освіти Лариса Костенко. За її словами, проблеми, з якими зіштовхнулися в школах і садочках цьогоріч, є наслідками неефективного керівництва з боку їхніх адміністрацій. Управління освіти нібито забезпечило фінансування закладів відповідно до кошторисних витрат, які надали директори. Щодо опалення садочків, де вже кілька тижнів мерзнуть діти, то Костенко повідомила, що котельні запускатимуться згідно з нормативами. Планується – у понеділок.

Самі ж батьки і представники ГО “Батьківська рада Кропивницького” вважають неефективною управлінську діяльність Лариси Костенко. Вони згадали, як міський голова обіцяв відкритий і прозорий конкурс на посаду начальника управління освіти і директорів освітніх закладів. За їхніми словами, цього так і не зробили, тож необхідно провести повторний конкурс, де кандидати мають представити назагал свої стратегії розвитку освіти.

У підсумку активісти написали офіційне звернення до міського голови з переліком усіх проблемних питань і, зібравши підписи присутніх на мітингу, передали його у приймальню.

Читайте також: У Кропивницькому розслідують побиття третьокласника

e549e096c352363a8df4da3f1c16a4fb.jpg

7a60e4e78b1cb9ef32983a35182768f4.jpg

19c76369e9be2cc4ecbf369827b3fa23.jpg

afc5fa52ea3eca0f086df9c468431d60.jpg

48cb7e647e9bb34d440b6d0b8d88a013.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар