Конфлікт у “Барві”: двоє студентів скаржаться на продавців, побиття та бездіяльність поліції

Двоє студентів Льотної академії хотіли придбати шкіряну куртку в одному з магазинів у ТЦ “Барва”. Однак, розмова з торговцями переросла у сварку, яка закінчилася тим, що їх силою виштовхали на вулицю. Зі слів майбутніх пілотів, поліція не тільки відмовилася приймати заяву про побиття, а ще й стала на сторону їхніх кривдників. У свою чергу, продавчині нарікають на “неадекватність” молодиків та підозрюють їх у спробі здійснити “теракт”. Патрульні ж говорять, що конфлікт вдалося владнати “за згодою усіх сторін”.

У редакцію Першої електронної газети звернулися двоє студентів Льотної академії, які попросили розібратися у цій ситуації.

“5 вересня ми з другом прийшли у магазин вибрати собі одяг, – говорить студент Владислав. – Нам сподобалася шкіряна куртка і перед купівлею ми захотіли перевірити її якість. Я був закордоном і знаю як це робиться. Потрібно взяти маленьку нитку і спробувати її підпалити. Якщо шкіра натуральна, то вона залишиться без змін, а синтетика почне горіти і смердіти”.

Його товариш Денис підтверджує ці слова і додає, що вони пояснили продавчині свою позицію, але наразилися на грубощі:

“Так і сказали, що якщо можливо таким чином перевірити куртку, то ми це зробимо. У відповідь почули: “Може вам ще сірники принести?“. Вона почала обзивати мене наркоманом і виштовхувати з магазину. З огляду на таку поведінку жінки, ми захотіли залишити відгук у книзі скарг, але в цей час прийшла її подружка з сусіднього відділу, стала на сторону своєї колеги та оголосила, що їм начебто потрібно закритися на технічну перерву. Нам сказали покинути магазин, тобто заважали написати відгук”.

386adc2c0366beed43a666d0822af262.jpg

За словами хлопців, їм довелося вийти на вулицю і чекати відкриття відділу. Проте, на запитання коли це станеться, від продавчинь вони почули лише, що “їм тут не місце і треба забиратися звідси”. Студенти залишилися чекати біля входу, щоб все таки залишити скаргу.

“Через 10 хв приїхав власник магазину і відразу підійшов до нас зі словами: “Хто тут хоче куртку палити?“, – розповідає Денис. – Ми сказали, що хочемо лише перевірити її на якість. Далі у магазині він дістав куртку, збирався її підпалити зі словами: “Зараз ти у мене її 100% купиш“. Я попросив його не робити цього, а він почав погрожувати і з матами виганяти з магазину. Також додав, що на таку куртку у нас не вистачить грошей, а наше місце на базарі біля “Лісової пісні”.

Як зазначив Владислав, їх виштовхували силою і обзивали наркоманами. Хлопці це заперечували, пропонували зробити перевірку і наголошували, що вони абсолютно адекватні та вчаться на пілотів у льотній академії.

“Як тільки ми згадали про академію, у розмову втрутилася продавчиня, почала ображати наш виш і професію, та сказала, що в льотній академії усі наркомани, особливо пілоти. Ми спитали, чому з нами так спілкуються, натомість знову почули, що нам тут не місце, ми не їхні клієнти, бо своїх покупців вони знають в обличчя: починаючи від міського голови, закінчуючи депутатами Верховної Ради”.

Далі хлопці вийшли на вулицю і побачили поліцейську. Нею виявилася заступниця начальника управління патрульної поліції у Кіровоградській області Марія Журавель. Студенти попросили її допомогти у вирішенні конфлікту та розібратися, чому з ними нетактовно поводяться.

Зі слів Дениса, вже у магазині поліцейська стала на сторону продавчині, бо та розповіла, що хлопці прийшли “під кайфом”, нагрубили і довели її до стресу.

“Коли я дав патрульній послухати аудіо, де нас обзивають, вона сказала, що нічого такого у цій розмові не бачить. Також вона пішла подивитися камери відеоспостереження, але повернулася вже за хвилину. Начебто, на відео немає жодних порушень, хоча нас силою виштовхували близько 5 хвилин. На прохання також глянути запис – мені категорично відмовили”.

Денис додав, що він попросив скласти заяву на власника магазину, бо той йому погрожував і застосовував силу. На це Марія Журавель відповіла, що у кодексі немає таких статей.

“Я сказав, що в мене болить спина і рука після того, як чоловік мене бив, тому хочу написати на нього заяву про рукоприкладство, і погрози фізичною розправою. Поліцейська грубила і сказала, що таких статей немає, а є лише за нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Також вона додала, що якщо медики у мене їх не діагностують, то я “одразу піду по статті”. Ми з другом не розуміємося на законах, тому повірили їй”.

За словами студента, він спитав у поліцейської чи може вільно сфотографувати автівку власника магазину – йому це дозволили. Але після заперечень чоловіка, Марія Журавель змусила видалити фото.

Як розповів Денис, після цього від стресу він втратив свідомість і йому викликали швидку медичну допомогу.

“Згодом усі роз’їхалися, але коли я сидів у кареті медиків, то до мене вийшла продавчиня і з насмішкою сказала: “Ну що, ти ще будеш куртку міряти?“. Я вже промовчав тоді, але маю претензії до працівниць магазину і бездіяльності поліцейської Марії Журавель”, – підсумував Денис.

Перша електронна газета поспілкувалася з двома продавчинями у ТЦ “Барва” і дружиною власника магазину. За їхніми словами, хлопці поводили себе неадекватно, були схожими на наркоманів та виглядали так “наче хочуть підірвати магазин”.  Також вони заперечували будь-які грубощі зі своєї сторони і підозрюють хлопців у навмисній провокації з метою “збити грошей”.

“Коли я дістала куртку, вони сказали, що можуть зараз підпалити її і перевірити, – говорить продавчиня Юлія, у відділ якої приходили студенти. – Денис розпитував про куртку, чому вона така дорога, яка це шкіра… Я все докладно пояснювала і попросила відійти, бо переживала за товар, але він сказав, що якщо їм не можна її підпалити, то це не шкіра.

За словами Юлії, Денис поводив себе неадекватно і мав червоні очі. Вона зазначає, що не розуміє мети приходу хлопців. Начебто, з самого початку вони усе записували на диктофон і не виглядали як люди, що хочуть зробити покупку.

Продавчиня Лілія, яка працює у сусідньому відділі, сказала, що студентів попросили вийти з магазину, бо його потрібно закрити для розвантаження товару.

“Молоді люди відмовилася виходити, бо “вибирають собі речі”. Хоча, насправді, хаотично перебирали шорти і лише тіпали нерви продавцю. До нас прийшла охорона і наполегливо, але ввічливо просила їх покинути приміщення. Коли вони все таки вийшли на вулицю, то сказали, що чекатимуть нас. Не розумію навіщо, книгу скарг вони не просили”.

Жінки пояснюють, що були вимушені зачинити відділ, бо боялися за себе і збереження товару.

“Я дійсно почала боятися, у мене ноги і руки трусилися. Денис назвав мене психічно-неврівноваженою, але це все було через його поведінку. Хлопець не виглядав як українець, можливо, у нього якесь арабське коріння. Здебільшого, саме араби влаштовують терористичні акти. Його поведінка була незрозумілою, казав, що прийшов вибрати шорти, але без кінця смикав куртку за рукав”.

Після того, як студенти вийшли на вулицю, продавчині зателефонували власнику магазину. За їхніми словами, після приїзду чоловік зайшов із хлопцями і сам почав пояснювати, що цю шкіру не можна нагрівати, бо вона псується.

“Євгеній Олегович (власник магазину – ред.) став розповідати, що запальничкою лише на базарі дермонтин перевіряють, а шкіру нагрівати не можна, бо згодом вона холоне і тріскається”, – каже Юлія.

“Далі директор сказав, що бачить, що хлопці нічого не вибирають і не збираються купляти, а тому попросив їх залишити магазин, щоб не заважати працювати”, – додала Лілія.

Продавчиня Юлія наголошує, що після приходу поліції Денис увімкнув аудіозапис розмови, але патрульна Марія Журавель побачили в ній лише словесну перепалку, у якій не було нічого кримінального.

На запитання, чи називали хлопців наркоманами, жінки відповіли по-різному:

Юлія: Ні. Коли Денис згадав про льотну академію, я запитала: “Так що, там усі такі як ви”? Це було більше припущення, таке собі питання в нікуди.

Лілія: Так, це було швидше припущення, аніж реальна образа.

Дружина власника магазину Тетяна вказала, що її чоловік назвав Дениса наркоманом, коли побачив його зіниці. Начебто, вони були червоними і хлопець постійно їх тер, а чоловік просив патрульних звернути на це увагу.

“Хлопці, напевно, хотіли “збити бабки”, бо Денис ще й почав фотографувати машину, але поліцейська сказала йому, що він не має на це права. Також я вважаю, що поліція повинна була розібратися і поїхати з хлопцями в лікарню, аби перевірити їхній стан. Мій чоловік просив про це і пропонував свою допомогу. Але поліція їх просто кинула і тому не довела справу до кінця. Чому вони так зробили? Напевно, не хотіли з ними возитися”, – підсумувала Тетяна.

Як повідомили Першій електронній газеті у прес-службі патрульної поліції, інспектори з’ясували обставини події та провели з усіма учасниками конфлікту профілактичну бесіду.

“У максимально короткий час патрульні допомогли сторонам досягти компромісу. У результаті, учасники відмовились від написання заяв та надання письмових пояснень щодо ситуації, що дало змогу інспекторам розцінити ситуацію як вирішення конфлікту. Окрім того, коли конфлікт був майже вирішений, одному з його учасників стало зле. Тому патрульні викликали бригаду “швидкої” та надали домедичну допомогу”.

Оскільки поліцейська Марія Журавель наразі у відпустці, Перша електронна газета зв’яжеться з нею згодом.

*обидві сторони конфлікту попросили не афішувати їхні прізвища та фото

Поширити:

Залишити коментар:

коментар