Після трьох додаткових угод “Електротранс” недоотримає понад 5000 літрів дизпалива для нових автобусів

Замість очікуваної економії у 200 тис. грн, кропивницьке КП “Електротранс” купить дорожче і недоотримає понад 5 тисяч літрів дизпалива для нових автобусів. Після підписання договору на поставку палива із переможцем торгів ТОВ “Титан-Кіровоград”, комунальне підприємство і постачальник підписали три додаткові угоди. Після цього ціна дизпалива для нових автобусів зросла з 19 до 23,7 грн/л. Відповідно, не маючи права змінювати суму угоди, змінили кількість придбаного дизпалива – замість 40 тисяч літрів дизпалива “Електротранс” зможе закупити 34,81 тисяч літрів.

Нагадаємо, 9 жовтня, у системі електронних закупівель ProZorro відбувся аукціон, згідно з яким визначився переможець у тендері на закупівлю талонів на 40 тисяч літрів дизпалива для нових автобусів. Торги із пропозицією 760 тис. грн виграло кропивницьке підприємство ТОВ “Титан-Кіровоград”. Переможець під час аукціону знизив ціну на 200 тис. грн від очікуваної вартості.

Як вказано на сторінці закупівлі у системі електронних закупівель ProZorro, три додаткові угоди підписали 1, 3 та 7 листопада. Згідно з цими угодами, ціна на дизпаливо змінювалася з 19 грн/л (на момент підписання договору) до 20,9 грн/л, потім – 22,9 грн/л, і – 23,7 грн/л відповідно.

Згідно з текстом усіх трьох угод, ці зміни ціни за одиницю товару відбулися з посиланням на пункт 2, частини 4 статті 36 ЗУ “Про публічні закупівлі”:

“Істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків зміни ціни за одиницю товару не більше ніж на 10 відсотків у разі коливання ціни такого товару на ринку, за умови, що зазначена зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі”.

У результаті таких цінових маніпуляцій, замість 40 тисяч літрів дизпалива КП “Електротранс” закупить за новою ціною вже 34,81 тисяч літрів. Тобто на понад 5 тисяч літрів менше, ніж планувалося.

Директор КП “Електротранс” Олександр Луценко пояснив Першій електронній газеті, що навіть після “потрійного здорожчання” підприємство закупило паливо за вигідною ціною, адже зараз, наприклад, вартість дизпалива на заправках ОККО становить понад 27 грн/л.

“У зв’язку з тим, що підвищувалася ціна на паливо, вони (ТОВ “Титан-Кіровоград” – ред.) брали довідки у торгово-промисловій палаті і законно все оформляли. Згідно із законом, на суму до 10% можна піднімати ціну, якщо вартість товару дійсно підвищилася після підписання договору. Все-одно, при тому, що ми закладали у закупівлі ціну 24 грн/л, купуємо паливо по 23,7 грн/л”, – прокоментував такі цінові зміни керівник КП “Електротранс”.

Зазначимо, що на момент оголошення тендеру на закупівлю талонів на 40 тисяч літрів дизпалива для нових автобусів, ціна дизпалива в Україні стартувала від 22,8 грн/л, а у більшості регіонів складала понад 23 грн/л. Зокрема, за даними сайту finance.i.ua, середня ціна дизпалива на Кіровоградщині тоді становила 23,67 грн/л. Про це Перша електронна газета писала у публікації про оголошення тендеру.

скріншот із сайту finance.i.ua

Тим не менш, ТОВ “Титан-Кіровоград” під час тендеру запропонувало ціну в 19 грн/л, яка забезпечила перемогу в торгах.

Проте, як бачимо, замість вигідної ціни (а відповідно – економії) КП “Електротранс” закупило дизпаливо значно дорожче, ніж планувалося, і через це недоотримає понад 5 тисяч літрів пального.

Окрім того, якби ТОВ “Титан-Кіровоград” заявилося на торгах із діючою зараз ціною 23,7 грн/л (40 тисяч літрів * 23,7 грн/л = 948 тис. грн), то ця пропозиція взагалі була б найдорожчою.

скріншот зі сторінки закупівлі у системі електронних закупівель ProZorro

У підсумку замість 40 тисяч літрів дизпалива за ціною 19 грн/л комунальне підприємство закупить для великогабаритних МАЗів 34,81 тисяч літрів за ціною 23,7 грн/л. Це за умови, якщо третя додаткова угода стала останньою…

Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, ТОВ “Титан-Кіровоград”, яке виграло аукціон, зареєстроване у м. Кропивницькому за адресою вул. Покровська, 48. Засновником та кінцевим отримувачем вигоди є Грицай Микола Дмитрович, керівником – Радіонова Тетяна Степанівна.

Основним видом діяльності ТОВ “Титан-Кіровоград” є оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами. Також підприємство займається роздрібною торгівлею пальним.

Нагадаємо, у травні цього року кропивницьке комунальне підприємство “Електротранс” за 69 млн 579 тис. 900 грн придбало 20 нових великогабаритних автобусів. За результатами аукціону на сайті електронних закупівель ProZorro, переможцем торгів стало ТОВ «Торговий Дім «ЛІТАН» з Дніпра. Тоді і стало відомо, що вулицями Кропивницького курсуватимуть 20 автобусів МАЗ 103 486 виробництва ВАТ “Мінський автомобільний завод” – керуюча компанія холдинга “Белавтомаз” (республіка Білорусь).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Під час закупівлі автобуса для людей з інвалідністю у Кропивницькому зекономлять лише 1500 грн

Поширити:

Залишити коментар:

коментар