Чи потрібно робити щеплення дітям

© nashamama.com

Метою щеплення є стимулювання розвитку імунітету до певного інфекційного захворювання. Для цього використовується спеціальна вакцина – імунобіологічний препарат, який містить мертві або ослаблені мікроорганізми, продукти їх життєдіяльності або отримані за допомогою генної інженерії антигени. Після введення вакцини виникає імунна відповідь організму у вигляді почервоніння та підвищення температури тіла. Це цілком нормальна реакція на щеплення у дітей.

Препарат для вакцинації містить дуже незначну кількість мікроорганізмів, якої недостатньо для розвитку хвороби. Численні дослідження довели, що високоякісні сучасні вакцини цілком безпечні для використання у дорослих та дітей. Приватна дитяча поліклініка Daily Medical використовує саме такі препарати, виготовлені провідними виробниками.

Далі ми розповімо, для чого потрібні профілактичні щеплення дітям, чи безпечно це для їх організму, а також надамо рекомендації по догляду за дитиною після вакцинації.

Чи потрібні щеплення дітям?

AD_4nXfypFr6irnz_4vUS13G90oXKCfo5lJTCVMXaymj9YQSZBOaEr0TevC7eLr_svmytaU20durNfeldAEQsc5otLNribpdQSNYOpWFqbFrOw29Pn0uLMFKznej2M2yl9SGo-aIOR3-YlJ_FC5e5vch1SRlx4hv?key=GFQV0P6NKqXVBzXgdZebOQ

Які щеплення краще робити дітям, батькам докладно розповідає родинний лікар. Також він пояснює, чому вакцинація є необхідною для будь-якої людини:

  • існує ряд інфекцій, які дуже поширені у всьому світі, тому ризик зараження ними дуже високий;
  • є вкрай небезпечні захворювання, яких немає в Україні, але вони можуть

бути “перевезені” туристами чи мігрантами;

  • деякі інфекції завжди є присутніми у навколишньому середовищі, але нагадують про себе лише тоді, коли кількість вакцинованих людей значно зменшується.

Чи впорається організм дитини з великою кількістю вакцин?

Організм дітей перших двох років життя щоденно протистоїть великої кількості різних патогенних мікроорганізмів, в ньому працюють мільярди клітин імунної системи. Одразу після з’явлення малюка на світ тисячі бактерій потрапляє на його шкіру та на всі слизові оболонки. Дитячий організм майже миттєво виробляє імунну відповідь, щоб не допустити проникнення патогенної мікрофлори у кровоток на уникнути розвитку інфекційних захворювань.

Таким чином, імунна система малюків щоденно активно бореться з вірусами та бактеріями з навколишньої середи. Тому вакцинація, яка проводиться в перші два роки життя і кількість ослаблених мікроорганізмів у вакцині – це буквально крапля в морі. Коли краще робити щеплення дітям, слід запитати у свого родинного лікаря. В нашій країні існує національний календар щеплень, в якому наведений рекомендуємий графік вакцинації.

Що мають пам’ятати батьки після проведення щеплення у дитини

Після профілактичного щеплення у дитини батькам слід уважно стежити за тим, як вона себе почуває. Також необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не допускати переохолодження та перегрівання малюка;
  • по можливості уникати контактів з великою кількістю людей, не відвідувати громадські місця;
  • протягом 5 днів після вакцинації не вводити до раціону малюка нові продукти;
  • гуляти з дитиною на свіжому повітрі за умови, якщо вона добре себе почуває;
  • не змінювати кліматичну зону в перші 10 днів після щеплення.

Якщо самопочуття дитини раптово погіршується, необхідно звернутися до лікаря. Особливо небезпечними є такі симптоми:

  • підвищення температури тіла до 39 градусів і вище;
  • блювота;
  • судоми;
  • млявість, загальмованість;
  • незвичайний плач тривалістю 3 години та більше;
  • малюк виглядає дуже блідим.

Daily Medical запрошує малюків та їх батьків записатися на вакцинацію у зручний час. Досвідчений лікар розповість, як підготуватися до процедури, які щеплення краще не робити конкретній дитині, а також відповість на всі інші питання.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар