Кропивницький: нове інсультне відділення на 50 ліжок запрацює 19 вересня

Як уже повідомляла Перша електронна газета, сьогодні, 13 вересня, у Кропивницькому офіційно відкрили інсультне відділення міської лікарні швидкої медичної допомоги. Створення відділення гострої судинної неврологічної патології вартувало міському бюджету майже 8 млн грн. Розраховане воно на 50 ліжок з палатою інтенсивної терапії на 5 ліжок. Як зазначила начальниця управління охорони здоров’я міськради Оксана Макарук, вже з 19 вересня відділення почне проводити госпіталізацію пацієнтів.

На урочистому відкритті на ґанку інсультного відділення зібралися медпрацівники лікарні та керівництво міста. Був також і почесний гість – представник головної нейрохірургічної установи держави, завідувач відділення нейрохірургічної патології судин голови та шиї “Інституту нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова Академії медичних наук України” Леонід Яковенко.

“Можна скільки завгодно говорити про необхідність відкриття такого відділення, але все це буде замало. Тому що дійсно, відкриттям цього центру зроблено не крок, а пройдено великий шлях від приречених на смерть хворих до їх видужання”, – наголосив доктор медичних наук.

Леонід Яковенко також зробив подарунок медикам новоствореного інсультного центру – запросив їх до співпраці з головним нейрохірургічним медзакладом України “Інститутом нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова”. За його словами, фахівці інституту можуть проводити консультації, курси та стажування для кропивницьких колег.

Із привітальним словом до працівників медзакладу звернулись також головний лікар міської лікарні швидкої медичної допомоги Валерій Скороход, міський голова Кропивницького Андрій Райкович та голова обласної ради Олександр Чорноіваненко.

Після урочистостей почесні гості під оплески та звуки сирени машини швидкої допомоги перерізали стрічку.

Ремонтні роботи на місці майбутнього інсультного відділення почалися у 2016 році. Загальна вартість проведення будівельно-ремонтних робіт приміщення під відділення та благоустрою прилеглої території становили 5 млн 166,6 тис. грн.

Відділення гострої судинної неврологічної патології лікарні укомплектоване сучасним діагностичним та реанімаційним обладнанням згідно з табелем оснащення: функціональні ліжка, приліжкові кардіомонітори з реєстрацією ЕКГ, електрокардіографи, холтерівські монітори з добовим записом ЕКГ, монітори артеріального тиску, комп’ютерний електроенцефалограф, апарат штучної вентиляції легенів, каталки медичні, дозатори лікарських засобів, системи відсмоктування рідини, кисневі концентратори, холодильники, пульсоксиметри, переносний набір для реанімації. Загальна вартість обладнання 2 млн 737,6 тис. грн.

Проведення капітальних ремонтів та придбання обладнання для інсультного відділення здійснювалося за рахунок коштів міського бюджету.
Відділення гострої судинної неврологічної патології (інсультне відділення) комунального закладу «Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги» розраховане на 50 ліжок з палатою інтенсивної терапії на 5 ліжок.

Штатна чисельність відділення становить 64 штатних одиниці, з них 15 лікарів (зокрема 10 лікарів-невропатологів та 5 лікарів-анестезіологів).
У інсультному відділенні буде працювати висококваліфікований персонал, який пройшов підготовку з питань проведення тромболізису. Зокрема кандидат на посаду завідуючого відділенням пройшов підготовку на базі кафедри неврології Вінницького медуніверситету та у Вінницькому інсультному центрі.

Основним завданням інсультного відділення є надання спеціалізованої допомоги хворим з гострими порушеннями мозкового кровообігу. У своїй діяльності відділення використовуватиме всі лікувально-діагностичні можливості закладу та відповідатиме сучасним стандартам лікування.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович та очільниця медичної галузі міста Оксана Макарук наголосили, що створення такого центру стало можливим завдяки реформам місцевого самоврядування в Україні. Адже кошти для проведення ремонтних робіт та купівлі обладнання міська влада змогла виділити завдяки децентралізаційним процесам. Оксана Макарук впевнена, що процес реформування медичної галузі Кропивницького на цьому не завершиться.

Нагадаємо, 11 вересня після капремонту відбулося відкриття приміщення амбулаторії загальної практики-сімейної медицини № 4 КЗ “Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 м. Кропивницький”.  На ремонт медзакладу витратили 953 000 грн, а закупка обладнання обійшлася у 91 930 грн. Окрім того, головний лікар повідомив, що в медзакладі не вистачає медичних працівників.

Учора, 12 вересня, у Кропивницькому відбулося офіційне відкриття міського пологового будинку з функціями перинатального центру ІІ рівня. Під час урочистостей закладу подарували сертифікат на дитячий рентген апарат вартістю понад мільйон гривень.

  Дмитро Васильєв, Перша електронна газета
  фото автора

Поширити:

Залишити коментар:

коментар