У Кропивницькому офіційно відкрили оновлений пологовий будинок

Сьогодні, 12 вересня, у Кропивницькому відбулося офіційне відкриття міського пологового будинку з функціями перинатального центру ІІ рівня. Перерізати червону стрічку довірили депутатам, а також майбутній матусі, яка чекає двійнят. Під час урочистостей закладу подарували сертифікат на дитячий рентген апарат вартістю понад мільйон гривень.

Про це повідомляє кореспондент Першої електронної газети.

“У цьому центрі надаватимуть послуги найвищого рівня з урахуванням всіх європейських норм, – зазначив у привітальному слові міський голова Кропивницького Андрій Райкович. – Кожна мама має отримувати максимальний комфорт під час перебування у закладі, аби наші українські сім’ї були щасливими і не боялися народжувати дітей”.

За останні три роки на капітальний ремонт пологового і благоустрій території з міського бюджету виділили 11,9 мільйонів гривень.

У перинатальному центрі обладнали 6 індивідуальних пологових залів та одну пологову палату для жінок, які мають інфекційні захворювання. Зали оснащені усім необхідним медичним обладнанням, яке дозволяє проводити безпечні пологи.

“У нас збільшилася кількість відділень, зокрема, інтенсивної терапії для жінок, новонароджених, оперативної гінекології, а також цілодобове діагностично-лабораторне відділення. Зараз у відділенні інтенсивної терапії знаходиться одна дитина, яка потребувала цілодобового нагляду та введення препаратів. Добре, що є можливість лікувати її тут, а не везти кудись в інше місце”, – говорить головний лікар Людмила Романів.

У нові відділення перинатального центу придбали сучасне медичне обладнання, у тому числі апарат ультразвукової діагностики преміум-класу, апарати штучної вентиляції легенів для дорослих та новонароджених, концентратори кисню, монітори стану пацієнтів, пересувний рентгенологічний апарат для новонароджених та багато іншого. Усього на оснащення витратили 4,7 мільйонів гривень.

Загалом у пологовому будинку працює 550 людей, які за рік надають допомогу близько 5 тисячам пацієнтів. Щороку тут народжується 1,5-2 тисячі малюків. Стаціонар розрахований на 160 ліжок. Крім того, тут функціонують дві жіночі консультації.

“Об’єднання двох пологових дозволило ще якісніше виконувати свою роботу. Тут зберігся весь колектив, нікого не звільнили, єдине, що після відкриття гемодіалізного центру туди перейдуть працювати 17 людей. Це переважно технічний персонал”, – зазначила Людмила Романів.

Як відбувалося відкриття міського пологового будинку з функціями перинатального центру ІІ рівня дивіться у фоторепортажі Першої електронної.

Нагадаємо, 17 листопада 2016 року, під час третього засідання п’ятої сесії міськради Кропивницького депутати підтримали питання Про оптимізацію мережі лікувально–профілактичних закладів комунальної власності м. Кропивницького та реорганізацію пологового будинку № 2 ім. “Святої Анни” шляхом приєднання до пологового будинку № 1. Тоді міська влада заявила про початок створення міського перинатального центру на базі пологового будинку № 1.

Проте, 25 співробітників пологового будинку ім. Святої Анни не захотіли працювати у майбутньому перинатальному центрі.

А вже 16 лютого працівники реорганізованого пологового будинку №2 вийшли на нову роботу.

24 лютого кропивницьким журналістам показали нові відділення, які утворились на базі пологового будинку №1, у процесі створення міського перинатального центру ІІ рівня.

11 липня на третьому засіданні дев’ятої сесії Кіровоградської міської ради депутати ухвалили рішення про передачу майна з балансу пологового будинку №2 ім. «Святої Анни» на баланс пологового будинку №1.

25 квітня члени виконавчого комітету міськради Кропивницького погодили статут комунального закладу “Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня”, який утворився внаслідок реорганізації і злиття двох пологових будинків – пологового будинку № 1 та пологового будинку № 2 ім. Святої Анни.

Володимир Дедей, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар