Які проекти претендують на місце на площі Героїв Майдану у Кропивницькому: реакція соцмереж

Управління містобудування та архітектури міської ради Кропивницького оприлюднило проекти пам’ятного знаку Героям Майдану, з яких обиратимуть монумент для центральній площі міста. У соцмережі Facebook кропивничани вжахнулися від цих проектів, порівнюючи їх зі склепами та “раннім комуністичним модернізмом”, а деякі почали відверто висміювати і натякати на схожість з Бетменом чи пропонувати встановити пам’ятник міському голові із ковбасою у руках.

Зазначається, що над проектами працювали дипломовані професійні архітектори, дизайнери, художники, скульптори, а також студенти архітектурних і художніх навчальних закладів.

На розгляд комісії винесуть 4 варіанти пам’ятного знаку:

1. Девятиметровий постамент, який присвячений подіям “Революції Гідності” і символізує “квінтесенцію споконвічної боротьби волелюбного народу”. Основний посил композиції – єдність нації.

2. Постамент “Мати Україна”. Фігура жінки в розкинутих руках тримає полотнище з написом «Слава Україні Героям Майдану слава слава». Вона у рішучому русі йде уперед на глядача у облеглій сукні-плахті і чобітках.

3. Стела “Перемоги Революції Гідності над злочинною владою”.

4. Скульптура жінки (можливо, самої України), яка долає мури, ніби росток трави, що пробиває асфальт.

Розглядом конкурсних пропозицій займатимуться 18 журі, серед яких посадовці, громадські активісти, волонтери, науковці, художники та архітектори.

Містяни не залишилися осторонь таких неоднозначних проектів і почали активно обговорювати їх у мережі.




Нагадаємо, на початку листопада минулого року заступниця міського голови Кропивницького Наталя Дзюба на нараді з активістами Євромайдану озвучила думку, що пам’ятник Героям Революції гідності варто спорудити на Фортечних Валах. Цю ідею активісти сприйняли різко негативно.

Згодом активісти Євромайдану оприлюднили публічне звернення до очільника облдержадміністрації Сергія Кузьменка та міського голови Кропивницького Андрія Райковича. На думку євромайданівців, пам’ятний знак Героям Майдану має бути споруджений саме на площі Героїв Майдану, де відбувалися події Революції у нашому місті.

29 листопада 2016-го у міській раді Кропивницького відбулось друге засідання „круглого столу” щодо визначення концепції реконструкції площі Героїв Майдану та пам‘ятного знаку. Активісти та фахівці зійшлися на тому, що варто починати працювати над створенням конкретного переліку умов майбутнього конкурсу проектів реконструкції центральної площі та створення пам‘ятника Героям Майдану.

15 лютoгo 2017-го відбулaся робоча зустpіч начальника управління містобудування та архітектури Вадима Мездріна з пpедстaвниками ініціaтивнoї гpупи щoдo ствopення пaм’ятнoгo знaку Геpoям Мaйдaну. Учасники зустрічі визначилися, що у Кропивницькому буде встановлюватися саме “пам’ятний знак”, а не “пам’ятник”. Вадим Мездрін зауважив, що для встановлення пам’ятника передбачена достатньо складна процедура погоджень, необхідно отримати велику кількість дозволів, що може затягнутись у часі на цілий рік, а конкурс на пам’ятний знак триватиме не більше півроку. Громадські активісти підтримали такий підхід, але наполягали, що за формою це, все ж має бути повноцінний пам’ятник.

Головний архітектор міста запропонував проводити конкурс на створення пам’ятного знаку Героям Майдану у два етапи. Перший етап — це відкритий конкурс, на якому за проекти архітекторів голосуватиме громадськість і обере п’ять найкращих. Другий передбачає голосування конкурсної комісії за найкращу роботу з п’яти раніше обраних.

За результатами чергової наради з питання організації відкритого конкурсу на кращу пропозицію пам’ятного знака на честь Героїв Майдану в місті Кропивницькому до складу журі, яке буде займатися розглядом конкурсних пропозицій, були запропоновані наступні кандидатури.

Уже 22 лютого у Кропивницькому  визначились із попереднім складом журі, яке обиратиме найкращий архітектурний проект майбутнього пам’ятника Героям Майдану.

А 11 квітня члени виконкому міської ради Кропивницького погодили рішення Про організацію відкритого конкурсу на кращу пропозицію пам’ятного знака/композиції на честь Героїв Майдану.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Які проекти претендують на місце на площі Героїв Майдану у Кропивницькому: реакція соцмереж

  1. Оценка событий 2014 года политизирована , заисит от современной политической ситуации в стране,которая,однако,не вечна.Потому стоит отложить проектирование и вернуться к осмыслению истории Майдана.”Сова Минервы вылетает ночью”(Гегель).

Коментарі заборонені.