За смерть немовляти п’ятьом медикам кропивницького пологового будинку № 2 винесуть догани

У Кропивницькому завершила свою роботу спеціальна комісія, яка досліджувала обставини смерті немовляти учасника АТО. За висновками комісії, дисциплінарні стягнення у вигляді доган отримають 5 лікарів пологового будинку №2 ім. Святої Анни.

Таку інформацію Першій електронній повідомила начальник управління охорони здоров’я міськради Оксана Макарук.

Нагадаємо, 2 січня у пологового будинку №2 померло немовля учасника АТО. Чоловік привіз дружину до пологового із сильною кровотечею. За допомогою кесаревого розтину дитина народилася на світ, але прожила лише 6 годин. Чоловік звинувачував у смерті дитини лікарів, адже стверджував, що ні він, ні дружина не знали про необхідність перебування на стаціонарному спостереженні через виявлену паталогію. Крім того, учасник АТО заявив, що йому надавали списки ліків для придбання.

Оксана Макарук розповіла, що за результатами роботи комісії, ситуацію було визнано умовно-попереджуваною і констатовано факт ускладнення вагітності яке призвело до летального наслідку. За словами керівниці медичного управління, у ситуації зі смертю дитини все ж існує факт лікарської халатності.

“Нажаль все таки ми маємо місце неналежного спостереження за жінкою в жіночій консультації. Є певні об’єктивні та суб’єктивні причини. Призначалося дообстеження, УЗД нібито їй призначалося, але жінка чомусь вчасно його не виконувала, а лікар можливо не примусив, не проконтролював, що воно вчасно не виконано. Завчасно її не направили у стаціонар, а з даним діагнозом жінку повинні були направити на стаціонар для подальшого планового оперативного родорозрішення (кесарів розтин)”, – повідомила Макарук.

Не дивлячись на те, що головний лікар пологового будинку Володимир Капко запевняв журналістів, що жінку направляли на стаціонарне спостереження, Оксана Макарук повідомила, що комісія не зафіксувала факт направлення жінки і її відмови від цього. Крім того, вагітну повинні були занести у реєстр вагітних з такою паталогією. Цього не було зроблено.

“Діагноз був відображений у картці. Але це не стабільна паталогія, це не захворювання. Його треба було динамічно спостерігати, робити УЗД і уважно вести вагітність цієї жінки. Звичайно, тут є фактори, які сприяли трагедії”, – констатувала начальник управління охорони здоров’я міськради.

Оксана Макарук розповіла, що якраз 25 грудня, коли жінка останній раз була на огляді, її мали направити на стаціонарне спостереження. Але тоді навіть не зробили УЗД.

“Вже в такому стані, як вона поступила в стаціонар, тактика ведення жінки була правильна, в ургентному порядку вона була прооперована. Але дитина постраждала ще в момент схваток, які наступили вдома, кровотеча почалася, і в момент коли наступила гіпоксія плода (кисневе голодування), дитина постраждала. Прогнози були дуже погані, вона народилася у дуже важкому стані”, – пояснила Макарук.

Спеціальна комісія розглянула і факт надання лікарями списків ліків, які треба було придбати, учаснику АТО. Це виявилося правдою, хоча головний лікар пологового будинку заперечував, що лікарі давали такі списки батьку немовляти.

“Кошти по тим спискам батькові повернув головний лікар. Як свідчать лікарі, які надавали списки на придбання ліків, вони не знали, що батько учасник АТО. З їх слів, батько їм про це не говорив відразу”, – повідомила Оксана Макарук.

За результатами роботи комісії, два лікаря жіночої консультації і три лікаря стаціонару отримають дисциплінарні стягнення – догани.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар