«Баба Єлька» презентувала перший кліп на народну пісню в сучасній обробці

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© Michael Andrews

Співачка Світлана Буланова та композитор Maксим Величко презентували першу пісню, записану під час експедицій проєкту «Баба Єлька», у сучасній обробці.

Про це повідомляє Перша електроннна газета за інформацією “Баби Єльки”.

У кліпі Світлана Буланова виступає під псевдо YELKA, який вона узяла на честь своєї бабусі – Олени Рибалкіної. У селі жінку називали «Єлька». Вона знала сотні українських народних пісень і кожен день співала.

Уперше пісню «Ой полинь-полиньок» члени проєкту «Баба Єлька» записали у селі Листопадовому (Новомиргородський район) у вересні 2018 року – від місцевого фольклорного колективу «Берегиня»  (керівник – Олександр Помпа).

Автор відео – кропивницький фотограф Олександр Майоров – узяв участь у 35 експедиціях проєкту «Баба Єлька» і разом із ще одним фотографом – Майклом Ендрюсом – став співавтором мандрівної фотовиставки «У пошуках рідної пісні».

У кліпі використані кадри з експедиції у село Нечаївку Компаніївського району. Тоді бабуся Поля (Поліна Григорівна Димченко 1935 р.н.) крім інших, також наспівала і пісню «Полиньок».

Зйомки кліпу відбувалися влітку 2019-го року на території геологічної пам’ятки природи – урочища «Каскади» (село Злинка Маловисківського району) та на місці злиття двох річок – Сугоклеї та Сугоклейчика – поблизу села Нечаївки (Компаніївський район). Кожен кадр, відзнятий у відео, пронизаний магією рідних країв. Від сакральних «Межових каменів» і «Чортової печери» біля Нечаївки і до створених природою водоспадів Каскад.

У відео можна зустріти десятки рослин, занесених до Червоної книги України та лікарські трави, на яких зналася баба Єлька: Полин звичайний,вівсюг,звіробій,тонконіг,кущі горицвіту (відцвічені), дикий часник (черемша), кущі глоду, вишня кущова, пижма, жовта лугова ромашка, ведмеже вухо, коров’як…

YELKA – Полиньок

У відеороботі співачка Світлана Буланова виступає під псевдо YELKA – такий псевдонім узяла вона на честь своєї бабусі – Олени Рибалкіної, яку в селі називали «Єлька» і яка знала сотні українських народних пісень. Уперше пісню «Ой полинь-полиньок» члени проєкту «Баба Єлька» записали у селі Листопадовому (Новомиргородський район) у вересні 2018 року – від місцевого фольклорного колективу «Берегиня» (керівник – Олександр Помпа). Аранжування до народної пісні «Ой полинь-полиньок» зробив кропивницький музикант і композитор Max Velychko (гурт «Inside the sound").Автор відео – кропивницький фотограф Aleksandr Maiorov (з’являється у кадрі на 3-й хвилині) – узяв участь у 35 експедиціях проєкту «Баба Єлька» і разом із ще одним фотографом – Майклом Ендрюсом ˗ став співавтором мандрівної фотовиставки «У пошуках рідної пісні».У кліпі використані кадри з експедиції проєкту «Баба Єлька» у село Нечаївку Компаніївського району. Тоді бабуся Поля – Поліна Григорівна Димченко 1935 р.н. ˗ крім інших, також наспівала і пісню «Полиньок». Зйомки кліпу відбувалися влітку 2019-го року на території геологічної пам’ятки природи – урочища «Каскади» (село Злинка Маловисківського району) та на місці злиття двох річок – Сугоклеї та Сугоклейчика поблизу села Нечаївки (Компаніївський район). Кожен кадр, відзнятий у відео, пронизаний магією рідних країв. Від сакральних «Межових каменів» і «Чортової печери» біля Нечаївки і до створених природою водоспадів Каскад.У відео можна зустріти десятки рослин, занесених до Червоної книги України, та лікарські трави, на яких зналася баба Єлька, серед них полин звичайний, вівсюг, звіробій,тонконіг, кущі горицвіту, дикий часник (черемша), кущі глоду, вишня кущова, пижма, жовта лугова ромашка, ведмеже вухо, коров’як…У зйомках взяв участь і Michael Andrews – фотограф проєкту «Баба Єлька», волонтер Корпусу Миру США в Україні, ініціатор фотовиставки «У пошуках рідної пісні», учасник більше 30-ти експедицій.Проєкт «Баба Єлька» присвячений українській народній пісні, її пошукам, збереженню, поширенню. Заснований на честь бабусь, які є живими носіями української традиції. Скромно живучи у найзабутіших українських селах, вони володіють великим багатством – знаннями текстів і мелодій народних пісень, які передаються з уст в уста з покоління до покоління. #YELKA #БабаЄлька #Полиньок #Нечаївка #Каскади #Рідне #Народна_пісня #НоваГазета #Упошуках_рідної_пісні

Опубліковано Баба Єлька Понеділок, 5 серпня 2019 р.

Аранжування до народної пісні «Ой полинь-полиньок» зробив кропивницький музикант і композитор Макс Величко (гурт «Inside the sound).

У зйомках взяв участь і Майкл Ендрюс (Michael Andrews) – фотограф проєкту «Баба Єлька», волонтер Корпусу Миру США в Україні, ініціатор фотовиставки «У пошуках рідної пісні», учасник більше 30-ти експедицій «Баби Єльки».

Проєкт «Баба Єлька» присвячений українській народній пісні, її пошукам, збереженню, поширенню. Заснований на честь бабусь, які є живими носіями української традиції. Скромно живучи у найзабутіших українських селах, вони володіють великим багатством – знаннями текстів і мелодій народних пісень, які передаються з уст в уста з покоління до покоління.

Читайте також: “Я рада, що є такий проект і такі люди!” – мандри канадійки Марічки і “Баби Єльки”

© Michael Andrews

Текст пісні «Полиньок»

– Ой, полинь, полиньок,
Чом не стелишся,
Ой парінь, паріньок,
Чом не женишся?

Чи тобі, полиньок, больше стєпу нема,
Чи тобі, парєньок, больше дєвок нема?

– Ой, нема та й нема, тільки Настя одна,
Тільки Настя одна, та й ту звів я з ума.

Та й ту звів я з ума, а сам сів на коня,
А сам сів на коня, прощай, Настя моя!

Прощай, Настя моя, раскрасавиця,
Мнє твоя красота не наравиця!!!

Головний медіаспонсор проєкту – обласне видання «Нова газета».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар