Побузький феронікелевий комбінат може закритися через тарифи на світло

© chamber.kr.ua

Збереження чинних з 1 серпня тарифів на електроенергію може призвести до зупинки Побузького феронікелевого комбінату, скорочення соціальних програм в селищі Побузьке та катастрофічного падіння податкових надходжень у бюджет.

Про це повідомляє повідомляє Перша електронна газета з посиланням на прес-службу підприємства.

«Вступ в силу з 1 червня постанови НКРЕКУ «Про встановлення тарифу на послуги з передачі електроенергії ДП НЕК «Укренерго» призвело до збільшення діючого тарифу на електроенергію на 543%. В результаті вартість електроенергії для нашого підприємства підвищилася на 26%. У структурі виробничої собівартості ПФК витрати на електроенергію складають 40-45%. І таке підвищення вартості електроенергії призведе до зупинки підприємства з усіма витікаючими наслідками – як для економіки країни, так і соціальної ситуації в регіоні та селищі», – робить висновок генеральний директор ПФК Олег Беспалов.

Зокрема, він нагадав, що Побузький феронікелевий комбінат є містоутворюючим підприємством для селища та найбільшим платником податків Голованівського району, де розташоване виробництво. Підприємство бере активну участь у розвитку соціальної інфраструктури селища та регіону. Так, за підсумками 2018 року витрати на утримання соціальної сфери селища склали 4,5 млн грн, а цього року вони мають зрости до 6 млн грн.

Крім того, ПФК активно інвестує в підготовку фахівців не тільки для комбінату, але й для Побузького в цілому. Починаючи з 2004 року (входження ПФК до складу Міжнародної інвестиційної групи Solway), за допомогою комбінату 52 особи здобуло вищу освіту за денною формою навчання та 109 осіб – на заочній. На сьогоднішній день за рахунок підприємства троє його робітників вчаться на заочній формі та один – на денній.

За словами Олега Беспалова, ПФК фінансує підготовку і вчителів, і медиків для установ Побузького.

Серед значущих соціальних проєктів, що реалізуються комбінатом, – програма «Solway Music Fellowship». У ній беруть участь молоді таланти Побузького, які мають можливість пройти 6-ти місячні курси англійської мови та за підсумками відбору стати учасниками «Music Camp», що проводиться в рамках Зальцбурзького оперного фестивалю.

Власник підприємства, група Solway, активно інвестує в екологічні програми. Так, на комбінаті реалізована замкнута система водопостачання, проводиться рекультивація кар’єрів для повернення в сільгоспобіг рекультивованих земель, проводиться переробка відходів металургійного виробництва.

“У 2018 році ми приступили до реконструкції третього ступеня газоочисного обладнання трубчастих обертових печей №1 і 2. Інвестиції в ремонт основного обладнання склали близько 5 млн. дол. Зупинка підприємства ставить під питання реалізацію цих проектів», – підсумовує Олег Беспалов.

Раніше повідомлялося, що, відповідно до позову АТ «Нікопольський завод феросплавів», 27 червня Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію постанови НКРЕКП “Про встановлення на друге півріччя 2019 року тарифів на передачу електроенергії «Укренерго»”. 30 липня Окружний адміністративний суд відмовив НЗФ. Засідання шостого апеляційного адміністративного суду Києва у справі призначено на 21 серпня.

З-за того, що електроенергія становить значну частку в собівартості продукції феросплавників, це викликало протести й пікети металургів, які вийшли на вулиці 31 липня і 1 серпня поточного року з загрозою зупинити виробництво на підприємствах феросплавної галузі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар