Кіровоградщина побачить народну фотовиставку від “Баби Єльки”

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У Кропивницькому команда проекту «Баба Єлька» анонсувала мандрівну фотовиставку «У пошуках рідної пісні», яку організовують за підтримки Корпусу Миру в Україні.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Фотовиставка вміщуватиме близько 40 світлин, відзнятих фотографом проекту Олександром Майоровим та волонтером Корпусу Миру в Україні Майклом Ендрюсом. Деякі фото з мандрівок «Баби Єльки» вже були представлені широкому загалу у лютому цього року на персональній виставці Майорова у АРТ-просторі Lavra Studio (м.Київ).

«Ми обирали світлини, керуючись покликом серця. Бо кожна з них – це окрема пережита нами історія. Це не просто зображення, а миті життя незвичайних людей. І я дуже вдячний «Бабі Єльці», за можливість долучитися до цієї благородної і дуже потрібної справи – збереження нетлінних цінностей, сімейних цінностей, загальнолюдських», – розповів про підготовку до фотовиставки Майкл Ендрюс.

734fdc36c8407812badfc8d64a85ef92.jpg
© Олег Козупляка

Першою локацією «У пошуках рідної пісні» стане село Розумівка Олександрівського району, де учасники експедиції познайомилися з надзвичайною жінкою – Настею Павлівною Зеленько, засновниею народного ансамблю «Барвінок». У травні вона відзначатиме своє 80-річчя. Бабуся здивувала дівчат величезною кількістю давніх народних пісень. В її репертуарі козацькі, солдатські, гаївки, обрядові і соціальні пісні, які співали ще баби й діди у далекі дореволюційні часи.

«Я співати вчилася від мами. З самого дитинства співаю. Як мала була, почула за столом пісню про Хмельницького і так вона мені сподобалася, що я випитувала у старших по куплету, щоб вивчити.

І про Кармелюка пісні знаю, тільки не оті – перероблені совєцкою властью, а наші, народні», – розповіла Настя Павлівна.

Пісні у виконанні Насті Павлівни вже підкорили користувачів ютубу і фейсбук-спільноту. Своє захоплення її манерою співу висловила відома українська виконавиця Катя Чілі.

Бабкою Настею дуже пишається і сільський голова Розумівки Микола Христенко, який особисто привіз її до Кропивницького на прес-конференцію. Він же зараз працює разом з «Бабою Єлькою» над гідною презентацією «У пошуках рідної пісні» у своєму селі.

«Ми намагаємося зробити все можливе, щоб зберегти українське село і його культурне багатство. Оці пісні, які виконує Настя Павлівна та інші наші «дівчата», не втрачені лише завдяки їм, їхній пам’яті. Дуже добре, що сучасна молодь зацікавилася прадавнім пісенним спадком і намагається зберегти його», – розповів Микола Христенко.

Після Розумівки фотовисавка помандрує до сіл Рівного і Глодосів Новоукраїського району, Мошориного знамянського району, до Малої Виски, Новомиргорода, Кропивницького і Голованівська.

d62cec87701b2c1dfa2f51983113ed69.jpg
© Олег Козупляка
200cccc2899a3b318dbe49c93816fdd7.jpg
© Олег Козупляка

Нагадаємо, «Баба Єлька» – фольклорно-етнографічний проект, заснований кропивничанками Світланою Булановою (етно-виконавиця), Інною Тільновою (журналістка і редакторка «Нової газети») та Вікторією Семененко (журналістка, піарниця). За 8 місяців існування проекту дівчата записали 247 оригінальних народних пісень у виконанні старожилів з різних куточків Кіровоградщини, а також їхні життєві історії, спогади про повсякденне життя українського села, страхіття Голодомору, війни, колективізації і розкуркулення та багато іншого.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар