Кропивницьких депутатів намагалися помирити на засіданні Громадської ради

Вперше за останній місяць у міській раді Кропивницького відбулася спроба діалогу між представниками більшості і опозиції. Сторони намагалися пояснити один одному свої аргументи за посередництва Громадської ради при виконавчому комітеті, яка внесла до порядку денного свого чергового засідання питання ефективності діяльності міської ради.

Про це пишуть на сайті міської ради Кропивницького.

Тональність у розмові задав секретар міської ради Андрій Табалов, який подякував членам Громадської ради за можливість донести позицію щодо ситуації у міській раді і шляхів розв’язання кризи в ній.

“Насправді ситуація проста: конституційним обов’язком депутата є відвідування і сесій, і засідань комісій, – наголосив Андрій Табалов. – Чому відбувається блокування? Причини різні, хоча я особисто прихильник того, щоб обговорювати і вирішувати всі дискусійні питання виключно у сесійній залі. При цьому, є рішення, які не викликають дискусій – наприклад, виділення матеріальної допомоги людям, які її потребують. І є депутати, які не працюють на сесії, але також подають запити на надання матеріальної допомоги. Я публічно завжди готовий до діалогу, щоб досягти порозуміння. І його можна віднайти, бо між нами серйозних проблем немає. Натомість є політична істерія, якій сьогодні піддалися і інші міста в країні. В багатьох радах трапилася подібна ситуація і Кропивницький – не виключення. Рано чи пізно ми маємо сісти за стіл переговорів і знаходити спільну мову задля об’єднання навколо інтересів громади”.

У той же час депутати від опозиції підтвердили свої вимоги і заявили, що без руху більшості в сторону їх виконання вони не бачать своєї участі у роботі сесій міської ради.

Серед головних причин кризи депутат Михайло Демченко назвав нерівномірність розподілу бюджетних коштів на вирішення проблем депутатських округів. Лідер фракції “Батьківщина” Олександр Цертій, голови фракцій “Самопоміч” і “Свобода” Володимир Смірнов і Сергій Капітонов акцентували увагу на тому, що ініціативи меншості постійно блокуються у сесійній залі.

“Так було, коли ми пропонували вирішити питання відмови від батьківських “внесків” у закладах освіти, зниження тарифів на проїзд у громадському транспорті, застосування системи Prozorro при здійсненні допорогових закупівель, затвердження схеми “червоних ліній” у Кропивницькому, – відзначив Олександр Цертій. – Для початку конструктивної розмови, важливо, щоб розпочався діалог. Давайте шукати компроміси”.

Одночасно, представники фракцій більшості теж емоційно опонували своїм колегам з опозиції. На думку члена фракції “Наш край” Олега Краснокутського, фінанування робіт на округах необхідно, по –перше, здійснювати з урахуванням видатків у 2015-2016 роках, а по –друге, не забувати, що в різних округах знаходиться різна кількість об’єктів соціальної інфраструктури: закладів освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури тощо.

“Реально впливати на тарифну політику у громадському транспорті ми зможемо тоді, коли у місті головним буде виступати великомісний комунальний транспорт: тролейбуси і автобуси, – звернув увагу Олег Краснокутський. – От ви говорите за діалог, а самі висуваєте ультиматум. А доки панівне становище у сфері пасажирських перевезень займають приватні маршрутки, ми не матимемо ефективних важелів впливу. І у мене складається таке враження, що хтось має стосунок до бізнесу перевезень і тому так активно блокується оновлення транспорту міського комунального підприємства”.

На несправедливому розподіленні бюджетних коштів для ремонтів соціально-культурних об’єктів у різних мікрорайонах міста минулими роками зуважив і голова фракції “Рідне місто” Олександр Шамардін.

“Представники опозиції говорять багато правильних речей, але громадськість багато чого не знає, – підкреслив Олександр Шамардін. – От чому в минулі роки опозицією не піднімалося питання справедливого розподілу фінансування по округах? А тоді, наприклад, в комісію по ЖКГ не можна було зайти і поставити запитання. Мені казали – в наступній каденції твоє питання вирішиться”.

Розширити межі своєї свідомості поза територію депутатського округу при вирішенні загальноміських проблем закликав своїх колег і представник фракції “УКРОП” Михайло Бєжан. Він зазначив, що передусім необхідно розуміти проблеми всієї громади: де і що має бути вирішено першочергово.

На конструктивних кроках назустріч один одному наполягала і член Громадської ради Людмила Шубіна.

“Ще на початку каденції я звернулася до вас з проханням: забудьте про партії, будьте депутатами від міста Кропивницького, – нагадала у своєму слові Людмила Шубіна. – Почніть працювати, почніть говорити в сесійній залі, ведіть діалог поза нею. Складіть спільний план розвитку міста і чітко його виконуйте. А ми, громадські активісти, готові бути посередниками в налагодженні взаємопорозуміння між депутатами”.

Нагадаємо, було зірвано вже 3 засідання міської ради. 30 березня група депутатів з демократичної опозиції заявила про ситематичне блокування їх ініціатив і невиконання прийнятих рішень, через що вони оголосили бойкот більшості у раді.

Брати участь у засіданнях депутати “Батьківщини”, “БПП” (крім Сергія Кріпака та Андрія Кролевця), “Радикальної партії Ляшка”, “Самопомочі” та “Свободи” збираються лише після виконання їхніх вимог.

Гра престолів по-кропивницьки: “тарифне питання” спричинило чергову політичну кризу у міськраді

Сесія таки відбулася: чи намагаються у міськраді Кропивницького повалити конституційний лад?

Поширити:

Залишити коментар:

коментар