Кіровоградські лікарі пояснюють, чому не можна закривати пологовий будинок №2

На електронну адресу Першої електронної прийшов лист від працівників пологового будинку №2 ім. Святої Анни, де вони детально описують ситуацію з так званим об’єднанням з пологовим будинком №1, а також пояснюють, чому не варто ліквідовувати їхній лікувальний заклад.

Подаємо текст звернення колективу без змін:

“Колектив пологового будинку №2 ім. Святої Анни просить звернути Вашу увагу, як представників засобів масової інформації та членів громади м. Кіровограда на проблемну  ситуацію, що склалася в нашому місті та яка ставить під загрозу не тільки існування нашого  комунального медичного закладу, але  очевидно вплине на можливість отримання мешканцями нашого міста якісної акушерсько-гінекологічної допомоги.

Вже тривалий час начальником Управління охорони здоров’я Кіровоградської міської ради О. Макарук мусується тема скорочення ліжок в нашому пологовому будинку та проведення наступної реорганізації (а фактично, ліквідації пологового будинку № 2 ім. Святої Анни).  

При цьому начальником управління охорони здоров’я Кіровоградської міської ради  приводяться «дивні» аргументи, які начебто є підставою для запланованого «реформування».

Зокрема, керівництво Кіровоградського міського управління охорони здоров’я обґрунтовує заплановані заходи необхідністю економії бюджетних коштів. Макарук О. О. стверджує, що в наслідок “реформування” пологового будинку жоден працівник комунального закладу №2 імені Св. Анни не буде звільнений, а функціонування колективу після переведення працівників буде здійснюватись у відремонтованому корпусі Пологового будинку № 1.

Читайте також: Кіровоградська міськрада має свої плани на приміщення пологового будинку №2

У зв’язку з зазначеним виникають декілька питань:

  1. Як можна зекономити на заробітній платі, якщо жоден працівник колективу не буде звільнений?  
  2. Яким чином начальник управління збирається економити на комунальних послугах, якщо   колектив пологового будинку №2 буде розташований в одному з корпусів пологового будинку №1? Напевно, Оксана Олександрівна не збирається опалювати палати та операційні? А може начальник управління хоче отримати економію бюджетних коштів запропонував працівникам закладу не мити руки перед прийняттям пологів або операцією, або взагалі оперувати без світла?

На жаль, такий підхід до реформ не тільки вказує на некомпетентність керівництва управління охорони здоров’я, але і викликає сумніви щодо щирості інформації, яка надається начальником управління Макарук О. О. місцевим засобам масової інформації. Через подібну нелогічність, також, виникає підстава недовіряти словам держслужбовця про те, що начебто не передбачається скорочення працівників нашого пологового будинку. А про економію бюджетних коштів взагалі не доводиться мріяти, якщо не надаються жодні розрахунки.

Просимо  Вас звернути увагу на визначену вище проблему, оскільки  негативні наслідки такого “реформування” торкнуться сфери інтересів кожного кіровоградця в частині  можливості реалізації права  на якісну акушерську та гінекологічну допомогу.

  1. Пологовий будинок №2 ім. Святої Анни має більш, ніж столітній досвід надання акушерської та невідкладної гінекологічної допомоги. Кошти на його утримання керівництво містом знаходило як під час революційних подій 1917 року,  так і під час важкого економічного положення в часи Другої світової війни.
  2. Під час перевезення хворих, які потребують екстреної медичної допомоги, питання  життя або смерті вирішується протягом декількох хвилин. Відповідно, доречним є  наявність декількох закладів, які надають акушерську та гінекологічну допомогу та  розташовані  в різних кінцях міста.  Зазначене  розташування дає можливість  бригадам швидкої медичної допомоги  приймати оптимальне рішення щодо визначення закладу,  в який можна якнайшвидше доставити  хвору.
  3. Пологовий будинок №2 ім. Святої Анни є єдиним закладом в місті та в області, який надає медичну допомогу вагітним, роділлям та породіллям з відкритою формою туберкульозу та іншими інфекційними захворюваннями, які потребують ізоляції (грип, ГРВІ, краснуха, рожеве запалення та інші). Адже тільки наш заклад має палати, з ізольованою від інших палат системою вентиляції.

В пологовому будинку №1 відсутні передбачені санітарними нормами палати з ізольованою системою вентиляції, отже, таким чином, хворі з відкритою формою туберкульозу або з інфекційними хворобами мають бути або залишені без медичної допомоги,  або  під час отримання  медичної допомоги будуть контактувати зі здоровими  вагітними та  породіллями.

Читайте також: Битва за пологовий будинок: кіровоградські медики проти медичної реформи

Подумайте самі — чи ви хочете завтра опинитися під час пологів в одній палаті з людиною, що є хворою на туберкульоз?

  1. Департамент ОЗ ОДА в даний час розглядає питання щодо закриття малопотужних пологових відділень, в яких кількість пологів за рік не досягає 300. Відповідно, буде доцільно спрямувати на пологи жінок з Новгородківського, Компанієвського, Олександрівського, Бобринецького  районів   до пологового будинку №2  ім. Святої Анни, адже в тих пологових будинках показник кількості проведених пологів суттєво не відповідає нормативній.
  2. Пологовий будинок №2  ім. Святої Анни та пологовий будинок №1 здійснюють прийом хворих почергово у разі виникнення в тому чи іншому закладі небезпечної лікарняної інфекції. При цьому один з цих закладів має можливість провести передбачені санітарними нормами заходи, щодо ліквідації внутрішньо лікарняних інфекцій, а інший заклад приймає хворих. В такий спосіб місто і породілля можуть уникнути розвитку небезпечних епідемій.

Подумайте самі, чи захочете ви завтра, не дай бог, опинитися в момент епідеміологічного стану в пологовому будинку?

Звертаємо Вашу увагу і на те, що практично кожен з Вас або Ваших рідних стикається з необхідністю отримання якісної акушерської або гінекологічної допомоги в повсякденному житті. Замисліться над тим, яким чином буде надаватися ця допомога в нашому місті після «реформування»,  і ХТО має заплатити своїм життям в наслідок подібних “реформ”?” 

Під зверненням підписалися головний лікар В. Капко, голова профкому Л. Бельчик, начмед І. Турман, заст. з економіки В. Бражнєв, зав Ж/К № 3 К. Суліма, зав. ГВ-2 С. Юр, зав акушерським відділ. І. Шмат, зав. відділ. новонароджених В. Шморгун, зав. КДЛ А. Лукіша, головна с/м Г. Капко, т.с/м ГВ №1 В. Клєвцова, ст. с/м ГВ-2 Н. Андріученко, ст с/м операц.анестез. відділ. О. Коломієць, ст. акушерка акуш. відділ. С. Кускова, ст. с/м відділ. новонароджених А. Манойленко, ст. акушерка Ж/К № 3 Т. Гайденко, ст. лаборант Ю.Гедзь, ст. с/м фізкабінету Т. Хмарова, ст.с/м ЦСВ Т. Гулько, юрист А. Чернуха, інспектор з кадрів А. Кареліна, головний бухгалтер О.Кошарова, секретар Т. Нетребенко.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар