Битва за пологовий будинок: кіровоградські медики проти медичної реформи (ФОТО)

Останні роки в Україні  чиновники різних рівнів (починаючи з ВРУ та закінчуючи депутатами місцевих рад) намагаються втілити у життя реформу медичної галузі, яка обіцяє модернізацію та оптимізацію закладів охорони здоров’я. Правда, поки що реформа зводиться до так званої оптимізації, суть якої заключається у закритті чи об’єднанні лікарень зі скороченням медпрацівників і ліжко-місць, та хвилі невдоволення серед українців.

Сьогодні, 14 травня, відбулися збори трудового колективу кіровоградського пологового будинку №2 ім. Святої Анни, на яких обговорювалося питання про об’єднання з пологовим будинком №1. Кіровоградська міська рада стверджує, що нічого страшного у об’єднанні немає – кількість працівників збережуть у повному обсязі, просто переведуть працювати в інше приміщення, на Новомиколаївку. Колектив пологового будинку №2 виступає категорично проти такої оптимізації.

Врятувати будь-якою ціною

Як розповів головний лікар пологового будинку №2 Володимир Капко, просто переїздом об’єднання не закінчиться, оскільки на території полового будинку №1 не вистачає площі для розміщення усіх відділень їхнього лікувального закладу. Справа у тому, що пологовий будинок ім. Святої Анни займається не лише прийняттям пологів, а й  наданням гінекологічних послуг жінкам та підліткам.

«За останні роки кількість ліжкового фонду нашого пологового будинку скоротилася з 220 до 90 ліжок. Далі вже скорочувати не можна жодного ліжка, адже, якщо ми скоротимо ще хоч одне ліжко, частина служб, які надають цілодобову невідкладну медичну допомогу, просто розпадуться. Ми пропонуємо на площі полового відділення  (полового будинку №1 – ред. , яке ремонтували останні роки, перевести дитячу міську лікарню. Цим самим спеціалісти-педіатри зможуть відкрити там так званий другий етап для виходжування недоношених дітей. Тобто, тих дітей, які народилися з малою вагою – від 500 грам. Такі діти найбільш незахищені і  вони потребують безпосередньої кваліфікованої допомоги з моменту народження. Так, наші лікарі – акушери та гінекологи з реаніматологами – можуть прийняти пологи, надати короткочасну тимчасову допомогу, але подальшим доглядом за цими дітьми повинні займатися спеціалісти – педіатри, – коментує своє бачення ситуації Володимир Капко. – На даний час такі місця в дитячій обласній лікарні, але їх для всієї області недостатньо. І часом виходить так, що дитина потребує невідкладної допомоги зараз і тут. Ми запрошуємо до себе спеціалістів, але у них немає місць. І дитина залишається у нас. Тому якщо перевести туди (на територію полового будинку №1 – ред.)  дитячу міську лікарню, тоді буде дійсно  правильне розподілення дитячих ліжко-місць».

Крім того Володимир Семенович повідомив, що їх пологовий будинок чи не єдиний у своєму роді, де надаються послуги з дитячої гінекології, а також лікуються гінекологічні захворювання у жінок.

«На слуху інформація про те, що наш пологовий будинок надає допомогу лише вагітним і приймає пологи. Чому так? У нас для тих, хто народжує, передбачено лише 20 ліжок. За 2015 рік у нашому пологовому будинку отримали кваліфіковану допомогу 4500 жінок, з яких 18%  –  це ті, які народжували. Всі інші – гінекологічні хворі. Різних операцій ми зробили більше 2000  –  малих, і великих», – наголосив Володимир Капко.

Радикали і свободівці спішать на допомогу

На збори трудового колективу завітали депутати від ВО «Свобода» та «Радикальної партії Олега Ляшка», членом якої є головний лікар пологового будинку №2 Володимир Капко. Після 20-хвилинного виступу свободівця Ігоря Степури, який замість конструктивних пропозицій прочитав залу лекцію на тему всесвітньої змови реформ Петра Порошенка з Путіним та Медведчуком, слово дали секретарю міськради Сергію Бойко.

Як повідомив секретар міськради, після ретельного вивчення ситуації, що склалася, він змінив свою думку щодо необхідності об’єднання пологового будинку №2 з пологовим будинком №1, але у зв’язку з реформою медицини в Україні, утримувати два медичні заклади місцевому бюджету буде вкрай важко.

“Зараз за рахунок медичної субвенції з державного бюджету фінансується лише заробітна плата та комунальні послуги. Все інше лягає на плечі міського бюджету. На даний момент витрати складають 10 млн грн на рік на пологовий будинок № 1 та 9 млн грн на пологовий будинок №2.  У цілому – це майже 20 млн на рік. Чи готове до таких витрат місто – треба говорити з депутатами”, – пояснив Сергій Бойко.

Крім того секретар міськради намагався переконати присутніх, що об’єднання медичних закладів – це не остаточна ліквідація пологового будинку ім. Святої Анни, а лише зміна його локації.

«Згідно цього об’єднання комунальний заклад перепрофілюється, але залишиться. І це не питання останніх трьох місяців. Починаючи з 2014 року цілеспрямовано виділялися кошти на покращення інфраструктури пологового будинку №1. Тобто, процес запущений давно, але я, як секретар міськради, донесу до депкорпусу почуту від вас інформацію», – повідомив секретар міськради.

Сергій Бойко також наголосив: щоб депутати міської ради змінили своє рішення, колективу пологового будинку №2 треба донести свої аргументи до депутатів, а також – розробити перспективний план розвитку даного медичного закладу.

“Я до зустрічі з Володимиром Семеновичем щиро вірив, що це необхідність і так потрібно зробити – треба об’єднати ці два медзаклади в один. Тепер я дещо змінив свою думку. Але вам також треба донести свої пропозиції і план розвитку пологового будинку до депутатського корпусу. Приходьте на сесію, розповідайте депутатам своє бачення і, можливо, вони вас почують”, – звернувся до колективу Бойко.

Чи залишиться пологовий будинок №2 ім. Святої Анни як самостійний і незалежний медичний заклад міста – питання з багатьма невідомими. Але фактично знищувати самостійний медичний заклад, який має свої напрацювання і здобутки, виростив не одне покоління кваліфікованих медиків, лише на основі того, що знизилася народжуваність – безглуздо. Через декілька років ситуація може докорінно змінитися у кращий бік і де тоді нові депутати з новим міським головою братимуть кошти на відкриття нового пологового будинку – треба подумати вже зараз.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар