Ленінський райсуд у Кропивницькому очолила суддя, яка “саджала” євромайданівця

Світлана Льон / © vru.gov.ua

Головою Ленінського райсуду Кропивницького обрали суддю Світлану Льон, яка у 2014 році засудила до 15 діб арешту активіста Євромайдану Максима Гуцалюка.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

За інформацією прес-служби Ленінського районного суду, 19 березня відбулися збори суддів, на яких, шляхом таємного голосування, головою суду обрали Льон Світлану Михайлівну.

Як повідомляють у прес-службі, голова суду обирається строком на три роки, але не більш як на строк повноважень судді, у порядку, визначеному законом.

Світлана Льон у 2014 році засудила до 15 діб арешту журналіста, активіста Євромайдану Максима Гуцалюка. На основі лише протоколів міліціонерів, його визнали винним у вчиненні правопорушення, передбаченого статтею 185 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення”. Міліціонери, нібито, побачили громадянина у камуфляжі, який нецензурно висловлювався у бік перехожих, а коли йому запропонували піти до відділку міліції, начебто чинив опір. Суду не надали жодних показів свідків, на яких, нібито лаявся Максим Гуцалюк, всі звинувачення базувалися лише на протоколах чотирьох міліціонерів. Більш того, відомості у них відрізнялися.

Незважаючи на ці обставини, і не взявши до уваги свідчення Максима, суддя Світлана Льон запроторила його на 15 діб за ґрати. Згодом цей вирок відмінив апеляційний суд, змінивши покарання на штраф.

43145fbb8bf45b29c7f223ada55b0cd7.png
Максим Гуцалюк / © vru.gov.ua 

У 2015 році, за заявою заступника прокурора Кіровоградської області, справу про порушення присяги суддею Світланою Льон розглядала Вища рада юстиції. ВРЮ тоді ухвалила рішення про відмову у внесенні подання до Верховної Ради України про звільнення Світлани Льон з посади судді.

Максим Гуцалюк – громадський активіст, запеклий прихильник велотуризму, і в повсякденному житті майже завжди одягається у камуфльований одяг. Під час подій Революції Гідності він висвітлював події з місцевого Євромайдану.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2017 року, у рамках другого етапу судової реформи, Президент України Петро Порошенко підписав Указ №449/2017, яким ліквідував Кіровський та Ленінський райсуди Кіровограда і утворив Окружний суд міста Кропивницького. Обидва суди працюватимуть до моменту створення Окружного суду міста Кропивницького.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар