Кропивницькі спецпризначенці взяли участь у міжнародних навчаннях у Німеччині

Уперше в цьогорічних міжнародних військових навчаннях Combined Resolve XI, що тривають на полігоні Хохенфельс (Німеччина), участь взяла група 3-го полку спеціального призначення Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. До складу групи увійшли лише військовослужбовці, які пройшли спеціальний кваліфікаційний курс, а також мають бойовий досвід.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сторінку 3 полку у Facebook.

Наші сталеві берети діяли у складі мультинаціонального підрозділу спеціальних операцій за участі представників ЗС Болгарії, Македонії та США. Українська група працювала в інтересах бригади IRONEHORSE сил BLUEFOR. З перших днів навчань спецпризначенці виконували завдання в тилу противника: вели спостереження за переміщенням колон техніки, добували інформацію через агентурну мережу, виявляли цілі для артилерії тощо.

«Одного разу група надала артилерії координати цілей і одним вогневим нальотом вдалося уразити 24 бронемашини сил OPFOR. Фактично був знищений батальйон на марші», – розповів майор Ян.

30c8d6a49495fd994a76f3b94a453bf4.jpg

Кропивницькі спецпризначенці працювали переважно темної пори доби. Перебуваючи у тилу противника, розвідники виявляли пріоритетні цілі – засоби протиповітряної оборони, системи залпового вогню та місця скупчення і шляхи пересування основних сил противника. Тож, стали очима командування бригади. У підсумку, вони безперервно діяли у ворожому тилу сім діб.

«Вперше за всю історію навчань Combined Resolve ми змогли забезпечити групу всім необхідним повітряним шляхом. На п’ятий день польового виходу вже почало закінчуватися пальне, сідати батареї. За нашою ініціативою, все необхідне ми скинули вночі з вертольотів у відповідний район. Складність полягала, по-перше, у взаємодії з американською стороною, по-друге, діяли в абсолютній темряві. Як сказав американський офіцер зі складу мультинаціональної групи – це круто, коли американські підрозділи забезпечують себе з повітря, ще вдвічі крутіше, коли це відбувається з американським спецназом і мега-круто, коли це робить іноземний підрозділ спеціального призначення за допомогою американських вертольотів», – додав майор Ян.

e4258e1ec06957c44b482022614ed68d.jpg

На завершальному етапі наші воїни разом з американськими колегами отримали завдання здійснити вогневий наліт на тактично-оперативний центр розвідувального батальйону. Об’єкт мав добре укріплення та гарно охоронявся. Напередодні в цьому районі працювала інша група спецпризначення, але повернулася на базу ні з чим. Американсько-українському підрозділу, хоча й з певними втратами вдалося знищити цей центр та успішно виконати завдання.

b7a4725a4c20fa50bf2109342437242a.jpg

Участь в навчаннях на кшталт Combined Resolve дає можливість представникам Збройних Сил України практично ознайомитись з процедурами НАТО. Це стосується і планування, і контролю за наземним компонентом, і взаємодії із армійською авіацією, і виклику вогню артилерії тощо. Відпрацювати це все практично можна лише тут, на подібних міжнародних навчаннях.

7428180abbc0f76e203be3e474644b6d.jpg

Загалом, досвід реальних бойових дій помножений на підготовку під час кваліфікаційного курсу за стандартами НАТО дав свої результати. Дії спецпризначенців 3-го полку в ході Combined Resolve XI отримали високу оцінку як від керівництва багатонаціонального штабу навчань, так і від іноземних колег.

Читайте також: Впоралися з британцями на їхній землі: як кропивницькі спецпризначенці на Cambrian Patrol боролися

52bb4a21104a0bd69d0adec1ccc4c987.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар