На сайті Верховної Ради збирають підписи за перейменування Кіровоградської області в Інгульську

На сайті Верховної Ради зареєстрована електронна петиція з проханням перейменувати Кіровоградську область на Інгульську, замість Кропивницької.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Текст петиції подано без редакції.

“Більш історично та географічно правильною для теперішньої Кіровоградської області є назва Інгульська область, а не Кропивницька на яку її, напевно, перейменують за назвою обласного центру м. Кропивницький.

В Україні є декілька прикладів коли назва області не походить від назви її обласного центру. Наприклад, Волинська область, Закарпатська область, Кримська область. Ці назви мають як історичне, так і географічне походження. Назва «Волинь» як означення території вперше з’явилася у літописі 1077 року, ця назва походить від старовинного племені волиняни, що населяло з давніх часів цю територію. Закарпатська область отримала свою назву, бо розташована «за Карпатами», Кримська, бо розташована на півострові Крим.

Інгульська паланка— адміністративно-територіальна одиниця Війська Запорозького низового часів Нової Січі (1734—1775). Центр паланки розташовувався в усті річок Інгул і Кам’янки на місці сучасного с. Інгуло-Кам’янка. Інгу́ло-Ка́м’янка — село в Новгородківському районі Кіровоградської області. Вперше поселення згадується в документах Архіву Коша Запорозького за 1749 рік серед інших запорозьких містечок, як центр Інгульської паланки.

Крім того, в Кіровоградській області беруть початок дві річки, а саме Інгул та Інгулець (Малий Інгул). Вони протікають майже через всю область та є найбільшими в області серед річок, які тут починаються. Інгулець бере початок з балки поблизу села Топило Знам’янського району Кіровоградської області та протікає через населені пункти області: Єлизаветградка, Михайлівка, Цибулеве, Дмитрівка, Диківка, Ясинуватка, місто Олександрія, Марто-Іванівка, Звенигородка, Новий Стародуб, Балахівка, Чечеліївка, Петрове, Іскрівка. Інгул бере початок поблизу села Бровкове Новомиргородського району Кіровоградської області та протікає через населені пункти області: Родниківка, Оситняжка, Велика Северинка, місто Кропивницький, Первозванівка, Клинці, Калинівка, Тарасівка, Інгуло-Кам’янка.

Слово Інгул походить від оніма «Qgъ|ъ». Трансформація назви Інгул базується на тюркській фонетичній обробці (вірогідно з ХІІІ століття) східнослов’янського слова Уголъ. Дотюркське функціонування даного гідроніму лінгвісти пов’язують зі східнослов’янськими племенами уличів (угличів), які населяли в 6-9 ст., зокрема, територію сучасної Кіровоградської області.

Тому наявність вказаних історичних та географічних фактів, дає підстави для того щоб Кіровоградську область було перейменовано на Інгульську область.”.

Автор петиції: Дьорко Андрій Мирославович

Дата початку збору підписів: 26 жовтня 

До кінця збору підписів залишилось: 

Станом на 28 жовтня петицію підписали 2 осіб із 25 000 необхідних.

Підписати петицію можна тут.

Щоб перейменувати Кіровоградську область потрібно вносити зміни до Конституції України, тому для успішного прийняття рішення потрібна конституційна більшість у 300 голосів нардепів.

Нагадаємо, 18 травня, у Верховній Раді України зареєстрували законопроект про перейменування Кіровоградської областіСпівавторами Законопроекту №8380 “Про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області)” значаться 153 народні депутати.

Уже 20 червня комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України підтримав пропозицію перейменувати Кіровоградську область у Кропивницьку, а Дніпропетровську – у Січеславську.

А 11 липня правовий комітет ВРУ підтримав перейменування Кіровоградської області у Кропивницьку.

Зазначимо, 14 липня 2016 року депутати Верховної Ради України 228-ма голосами перейменували Кіровоград у Кропивницький.

Кіров Сергій Миронович (справжнє прізвище — Костриков) – російський радянський державний і політичний діяч. Перший секретар Ленінградського міського комітету ВКП(б) і член Політбюро ЦК ВКП(б).

Згідно із Законом України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, Кіровоградська область підлягає перейменуванню, адже Сергій Кіров є організатором масових репресій.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар