Телеканал UA: ПЕРШИЙ припинив аналогове мовлення через борги

© liga.net

Сьогодні, 25 вересня, із 6:27 припинив аналогове мовлення телеканал UA: ПЕРШИЙ. Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (Концерн РРТ), що надає послуги трансляції телевізійного сигналу Національній суспільній телерадіокомпанії України повідомив НСТУ про припинення аналогової трансляції телепрограм каналу UA: ПЕРШИЙ через заборгованість НСТУ за отримані послуги з трансляції телепрограм у сумі 69,4 млн грн. Правління ПАТ “НСТУ” заявляє про небажання влади фінансувати суспільне мовлення, що спричинило призупинення аналогової трансляції телеканалу.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією з офіційного сайту UA: Суспільне мовлення.

Учора, 24 вересня, до ПАТ “НСТУ” надійшов офіційний лист Концерну РРТ, де повідомили про заборгованість НСТУ за отримані послуги з трансляції телепрограм у сумі 69,4 млн грн та про припинення трансляції.

Директорка регіональної філії Суспільного телебачення у Кіровоградській області Олена Кваша розповіла Першій електронній газеті, що на Кіровоградщині Суспільне телебачення продовжує своє мовлення і в аналоговому, і в цифровому форматі.

UA: ПЕРШИЙ також продовжує своє мовлення у цифровому форматі.

Як йдеться у заяві UA: Суспільне мовлення, із квітня 2018 року грошей на оплату аналогової трансляції в бюджеті, виділеному Верховною Радою для НСТУ, не передбачено зовсім. Це призвело до появи заборгованості перед державним Концерном РРТ .

Незважаючи на відсутність коштів у ПАТ “НСТУ”, Концерн РРТ продовжував аналогову трансляцію телеканалу UA: ПЕРШИЙ. По мірі зростання заборгованості НСТУ, Концерн РРТ був змушений призупинити аналогову трансляцію телеканалу UA: ПЕРШИЙ у часові проміжки з 6:00 ранку до 18:00 вечора у кількох містах (Білопілля, Вінниця, Дніпро, Ізюм, Київ, Ковель, Одеса, Тернопіль та Чернігів) з 18 червня 2018 року, оскільки передавачі у цих містах дуже енерговитратні, а несплата НСТУ за послуги Концерну РРТ своєю чергою призводить до появи боргів Концерну перед енергопостачальними організаціями. Проте навіть попри цей крок борг Концерну РРТ перед енергопостачальними організаціями продовжує зростати, що може призвести до відключення об’єктів Концерну РРТ від мереж електроживлення. У випадку такого відключення припиниться трансляція не тільки телерадіопрограм НСТУ, а й великої кількості інших загальнонаціональних телевізійних і радіоканалів, зокрема й цифрове телебачення.

З огляду на таку загрозу і зростання заборгованості Концерн РРТ змушений припинити трансляцію телеканалу UA: ПЕРШИЙ з 25 вересня 2018 року.

Національна суспільна телерадіокомпанія України розуміє цей вимушений крок з боку Концерну РРТ і, на жаль, не має жодної фінансової можливості виконати свої зобов’язання та оплатити послуги трансляції.

НСТУ неодноразово зверталася до уряду з приводу критичної ситуації через незаконне недофінансування Суспільного та попереджала, що це може призвести до відключення аналогового мовлення.

У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить лише 776 563,1 грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої Законом України “Про суспільне телебачення і радіомовлення України”.

Урізане вдвічі фінансування не передбачає необхідних коштів на оплату трансляцій.

Для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 330 млн грн на рік, проте виділено і передбачено в плані бюджетних асигнувань лише 54,7 млн грн.

Наразі правління ПАТ “НСТУ” змушене констатувати небажання влади профінансувати суспільне мовлення, що спричинило призупинення аналогової трансляції телеканалу UA: ПЕРШИЙ.

Раніше правління НСТУ також повідомило, що, у зв’язку з тотальним недофінансуванням Національної суспільної телерадіокомпанії України та наявним дефіцитом коштів, що ставить під загрозу роботу телерадіокомпанії й можливість трансляції усіх теле- й радіоканалів суспільного мовника, вимушене вдатись до антикризових заходів.

“Дефіцит критично необхідних коштів для діяльності телекомпанії до кінця 2018 року становить 220 млн грн.

Національна суспільна телерадіокомпанія України наголошує, що неодноразово зверталась до уряду з приводу критичної ситуації через незаконне недофінансування.

Правління ПАТ “НСТУ” змушене констатувати небажання влади профінансувати суспільне мовлення, що може розглядатись як спосіб фінансового тиску на незалежні ЗМІ.

У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить лише 776 563, 1 грн, а це вдвічі менше від суми, гарантованої Законом України “Про суспільне телебачення і радіомовлення України”.

Урізане вдвічі фінансування ставить під загрозу подальше існування суспільного мовника в Україні”, – йдеться у заяві ПАТ “НСТУ”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар