Виконком міськради погодив присвоєння звання “Почесний громадянин міста Кропивницького” ветерану УПА Семену Сороці

Виконком міськради Кропивницького погодив присвоєння звання «Почесний громадянин міста Кропивницького» видатному громадському діячу, учаснику національно-визвольних змагань, ветерану Української Повстанської Армії, колишньому політв’язню Семену Климовичу Сороці посмертно.

Остаточне рішення щодо присвоєння високого звання прийматиме міська рада на своєму черговому засіданні, повідомляється на сайті міськради.

Вручення атрибутів звання «Почесний громадянин міста Кропивницького» проводиться в урочистій обстановці під час святкування Дня міста.

Виконком цього дня також прийняв рішення про нагородження відзнаками «За заслуги» ІІ ступеня за особистий внесок у державне будівництво, високі професійні здобутки, піднесення авторитету міста Кропивницького в Україні, активну громадську позицію та з нагоди 27-ої річниці незалежності України:

  • командира роти військової частини А 0680 Володимира Барбарича;
  • тренера – викладача відділення стрільби кульової КДЮСШ №3 Ілгама Маіс огли Ібрагімова;
  • директора НВО №16 Марію Міщенко.

Семен Климович Сорока – громадський діяч, учасник української національно-визвольної боротьби, ветеран УПА, політв’язень. На сторінках його біографії були і арешти, і допити, заслання, ув’язнення та втечі з тих місць, що складали сталінський ГУЛАГ. Та одна з таких втеч була особливою. Семен Сорока пішки майже за сім місяців, здолавши тисячі кілометрів прийшов в Україну з далекої нині республіки Комі, з під міста Інта.

21 листопада 2017 року, у День Гідності та Свободи на дев’яностому році життя у Кропивницькому Семен Сорока відійшов у вічність.

У 11 років кропивничанин Семен Климович Сорока вступив у ряди УПА та відважно працював зв’язковим. На його очах працівники НКВС спалили живцем його брата, якого він не встиг попередити про небезпеку. Після війни Семена заарештували та вислали до Сибіру. Додому він зміг повернутися лише через 7 років. У 89 років він намагався потрапити в зону АТО, але не пройшов за віком.

У 2015 році Семена Сороку Президент України відзначив орденом “За заслуги” ІІ ступеня – за внесок у боротьбу з тоталітарним режимом.

Історію боротьби та життєву трагедію Семена Сороки, уродженця рівненського села Кричильськ, розповіли у документальному фільмі «Діти перемоги», який вийшов на екрани в ефірі телеканалу 1+1.

Нагадаємо, першою в історії почесною громадянкою міста Кропивницького стала видатна плавчиня-паралімпійка Ольга Свідерська. До цього звання носило назву “Почесний громадянин міста Кіровограда” та “Почесний громадянин міста”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар