Як відновлюється кров під час регулярного донорства

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© stockvault

“А якщо в мене забиратимуть кров, вона зможе відновитися?” – почесна “бронза” у рейтингу запитань людей, які планують стати донорами. Звісно, спочатку звучать “страхи” про нібито шкідливість і небезпечність кровоздач. Але сьогодні поговоримо про те, як же відновлюється кров після донації та чим у цих процесах корисне регулярне донорство.

Перша електронна газета продовжує серію інформаційних публікацій за матеріалами Кровопедії  платформи DonorUA. Разом із Асоціацією молодих донорів України ми щотижня будемо розвіювати міфи про донорство, розповідати про те, як готуватись до донацій, а також говорити, чим це корисно для здоров’я самих донорів.

Про те, як відновлюється кров в організмі та як оновлення крові впливає на здоров’я людини на платформі DonorUA розповідає волонтер Дніпровського осередку АМДУ Іванцов Іван.

Читайте також:

10 фактів про переливання крові

Міфи про донорство крові

Патофізіологія крововтрати

При гострій крововтраті організм мобілізує всі органи і системи, щоб забезпечити свою життєдіяльність в цих умовах. Головним пусковим моментом в ланцюзі патогенетичних зрушень при крововтраті є зменшення ОЦК (гіповолемія). Гостра гіповолемія є потужним стресом для організму. Саме вона запускає нейровегетативні і ендокринні реакції, наслідком яких є зміни в основних системах життєзабезпечення організму (центральної гемодинаміки, мікроциркуляції, зовнішнього дихання, морфологічного складу крові, системах забезпечення загального та тканинного метаболізму, загальної неспецифічної реактивності організму (імуногенезу).

Для розуміння процесів, що відбуваються в організмі при крововтраті слід розібрати розподіл крові в організмі людини. 80% крові знаходиться в судинному руслі, 20% в органах. У венозних судинах знаходиться 70-80% циркулюючої крові, 15-20% в артеріях і тільки 5-7,5% в капілярах. 40-45% ОЦК складають формені елементи, 55-60% плазма. У відповідь на зменшення ОЦК включаються компенсаторні реакції, спрямовані на негайне його відновлення, і тільки слідом за цим спрацьовують механізми корегуючі якість крові. В результаті відбуваються зміни в системі кровообігу, наприклад зменшення ОЦК призводить до зниження артеріального тиску, що веде подразнення баро-, хемо-та волюморецепторов серця і великих судин розвиваються судинні рефлекторні реакції. Одночасно з цим стимулюється симпато-адреналова системи, що призводить до підвищення секреції катехоламінів.

У результаті цього розвиваються такі процеси:

  1. Веноспазм. Вени мають добре розвинуту м’язову оболонку, яка дозволяє швидко пристосувати ємність венозної системи до змінилося обсягом крові. Як вказувалося, в вени містять 70-80% ОЦК. Завдяки венозного спазму венозне повернення крові до серця залишається колишнім, ЦВТ в межах нормальних показників. Однак якщо крововтрата триває і досягає 10%, цей компенсаторний механізм уже не забезпечує збереження величини венозного повернення і він зменшується. Це є однією з причин, чому забороняється/не рекомендується здавати кров особам вага яких менше 55 кг.
  2. Тахікардія. Втрата крові в обсязі 500 мл. призводить до збільшення частоти серцевих скорочень на 10-20 ударів. Дана тахікардія має транзиторний характер, оскільки через кілька хвилин починається розвиватися гемоделюція з виходом крові з фізіологічних депо (печінка, селезінка, шкіра, кишечник).
  3. Приплив тканинної рідини. Наслідком компенсаторною перебудови гемодинаміки є зниження гідростатичного тиску в капілярах. Це призводить до переходу міжклітинної рідини в судинне русло. Завдяки цьому механізму ОЦК може збільшитися до 10-15%. Приплив рідини призводить до гемоделюції. Розвивається гемоделюція покращує реологічні властивості крові і сприяє вимиванню з депо еритроцитів, збільшуючи кількість циркулюючих еритроцитів і кисневу ємкість крові.

Таким чином, всі компенсаторні реакції спрямовані на ліквідацію невідповідності між об’ємом циркулюючої крові і ємністю судинного русла. У компенсаторних реакціях беруть участь і інші системи.

Система дихання

У відповідь на крововтрату організм реагує розвитком гіпервентиляції, яка сприяє збільшенню венозного повернення до серця. При вдиху збільшується наповнення правого шлуночка і легеневих судин, що дає більший прилив крові до легень, та збільшує рівень оксигенації крові.

При постійній кроводачі організм адаптується до нових умов життя. Відбуваються зміни в серцево-судинній та кровотворній системах. При постійній здачі утворюється умовний рефлекс, який направлений та підготовку організму до крововтрати. Прискорюються гемоделюція та веноспазм, що дає більш швидше відновити ОЦК. В крові також відбуваються деякі зміни. Кількість тромбоцитів нормальна або підвищена. Збільшується час життя еритроцитів та киснева ємність, за рахунок підвищення спорідненості гемоглобіну до кисню. В спинномозковій рідині на фоні гіперплазії еритроцитарного ростка відмічається сповільнення дозрівання еритроцитів з перевагою серед них базофільних форм.

Висновок

У донорів за рахунок регулярного оновлення крові набагато стійкіше функціонує імунна система, печінка, підшлункова залоза, травна система. Донори, згідно зі статистикою, живуть в середньому на кілька років довше інших своїх співгромадян. Це обумовлено, постійним контролем за своїм станом здоров’я, оскільки хворого не допустять до кровоздачі. Організм більш стійко переносить крововтрату, що підвищу шанси на виживання при масивних кровотечах.


Де здавати кров у Кропивницькому: 

Обласна станція переливання крові (вулиця Преображенська, 80)

Кіровоградська обласна лікарня (Університетський проспект, 1/5)

Мати при собі: Паспорт

Підготовка до донації:

Пам'ятайте, що під час донації, лікарі в першу чергу турбуються про здоров'я донора, тож тих, хто має абсолютні або навіть тимчасові протипоказання до здачі крові не допустять. Усі матеріали, які використовуються на станції - одноразові. Крім того, лікарі обов'язково поцікавляться про те, що ви їли і чи готові до донорства. Тож Вашому здоров'ю нічого не загрожує. Не будьмо байдужими, адже півгодини часу і крапля крові може врятувати чиєсь життя.

DonorUA – автоматизована система рекрутингу та управління донорами крові, що розроблена з метою популяризації донорського руху в Україні.

Для донорів крові – До ваших послуг кабінет донора, список рекомендованих реципієнтів, бонусна програма за кроводачі. Зареєструватись

Для реципієнтів – Швидкий пошук донорів крові за допомогою автоматичного підбору рекомендованих донорів. Запит на пошук донорів

Для центрів крові – Кабінет центра крові, реципієнти, список донорів, що запланували кроводачу в вашому центрі. Дізнатись більше

Поширити:

Залишити коментар:

коментар