Прокуратура проситиме суд арештувати керівника кропивницької колонії

Прокуратура клопотатиме перед судом про взяття під варту керівника Кропивницької установи виконання покарань №14, який намагався підкупити прокурора в обмін на приховування фактів грубих порушень у колонії.

Про це учора, 19 жовтня, під час брифінгу журналістам повідомив начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональних прокуратур Микола Зінов’єв.

Учора, 19 жовтня, підозрюваному у пропонуванні хабаря посадовцю оголосили про підозру. Наразі керівник Кропивницької УВП №14 знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання.

“Прокуратурою області розслідується кримінальне провадження за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України (надання неправомірної вигоди особі, що займає відповідальне становище) стосовно керівника Кропивницької УВП №14. Він звернувся до працівника прокуратури області з тим, щоб пом’якшити, або не вказувати порушення, виявлені під час перевірок. Просив не вказувати певні моменти у довідках про порушення і не зазначати цю інформацію в документах реагування”, – розповів представник прокуратури.

Микола Зінов’єв зазначив, що прокуратура під час обрання запобіжного заходу буде просити для підозрюваного тримання під вартою строком на 60 діб.

Нагадаємо, у Кропивницькому під час спроби дати хабар працівнику прокуратури затримали начальника ДУ «Кропивницька установа виконання покарань № 14», який намагався “купити сліпоту” прокуратури. За даними прокуратури, посадовець неодноразово намагався домовитися, щоб держструктура “не помічала” порушень у роботі колонії. СБУ називає суму 10 000 грн, які керівник УВП збирав з осіб, які знаходяться в установі виконання покарань.

Учора, 19 жовтня, представники прокуратури зібрали на брифінг журналістів, щоб розповісти які саме порушення намагався “відкупити” начальник Кропивницької УВП, пропонуючи хабар прокурору. За словами прокуратури, там ув’язнені вільно розгулюють приміщеннями, мають ключі від камер, зберігають у камерах молотки, ломи та ножі, таблетки, шприци та алкоголь. Окрім того, в колонії, де утримується понад 600 в’язнів, з необхідних 5 рубежів охорони працює лише один, системи відеонагляду та сигналізації дають постійні збої, а двері у більшості камер не змінювалися з 1908 року.

Також зазначимо, що близько тижня тому прокуратура області розпочала кримінальне провадження за фактом грубого порушення законодавства про працю службовими особами ДУ «Кропивницька установа виконання покарання № 14». Зокрема, одиноку матір малолітньої дитини неодноразово залучали до робіт у нічний час, до надурочних робіт та робіт у вихідні дні.

Крім того, прокуратура Кіровоградщиниі регулярно проводить перевірки дотримання норм ЗУ «Про попереднє ув’язнення» в діяльності ДУ «Кропивницька УВП №14». За результатами однієї з них виявлено ряд порушень. Зокрема, в установі не реалізуються державні гарантії щодо охорони здоров’я ув’язнених. Матеріально-побутові умови не відповідають правилам санітарії та гігієни. Ряд приміщень потребують негайного ремонту.

Незадовго до того у Кропивницькій установі виконання покарань № 14 прокуратура також виявила численні порушення. Зокрема, недотримання норм жилої площі, неповна ізоляція осіб, непостійний нагляд та неналежне медичне забезпечення.

На початку року співробітниками Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрито на хабарництві одного з оперативних працівників Кропивницької виправної колонії. Правоохоронці встановили, що старший лейтенант вимагав від знайомої засудженого оргтехніку для установи на суму п’ять тисяч гривень за переведення чоловіка до іншої колонії з пом’якшеним режимом утримання.

 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар