В’язні з ключами від камер, ножі та шприци: які порушення керівник колонії намагався “відкупити” за 10 тис. грн

У Кропивницькій установі виконання покарань №14, яка знаходиться на вул. Яновського, в’язні вільно розгулують приміщеннями, мають ключі від камер, зберігають у камерах молотки, ломи та ножі, таблетки, шприци та алкоголь. Окрім того, в колонії, де утримується понад 600 в’язнів, з необхідних 5 рубежів охорони працює лише один, системи відеонагляду та сигналізації дають постійні збої, а двері у більшості камер не змінювалися з 1908 року.
Саме ці порушення намагався “відкупити” начальник Кропивницької УВП, пропонуючи хабар прокурору.

Таку інформацію сьогодні, 19 жовтня, під час брифінгу озвучив начальник відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходах примусового характеру прокуратури Кіровоградської області Олександр Замороз.

Представники прокуратури зібрали на брифінг журналістів, щоб розповісти про обставини затримання начальника ДУ «Кропивницька установа виконання покарань № 14», який намагався дати хабар працівнику прокуратури, щоб той “не помічав” порушення в цій установі. Варто відзначити, що прокуратура клопотатиме перед судом про взяття під варту керівника колонії.

За словами Олександра Замороза, у результаті перевірок прокуратури в Кропивницькій УВП виявляли грубі порушення законодавства і конституційних прав ув’язнених, які протягом тривалого часу не усувалися і набули систематичного характеру.

Далі про виявлені порушення прямою мовою:

– В установі постійно порушується конституційне право ув’язнених на передбачену законом норму жилої площі не менше 2,5 м². Тобто у камері розміром 7,5 м² може утримуватись не більше 3 осіб. На жаль, у цій установі в таких камерах утримуються по 4-5 осіб.

Постійно порушується порядок розміщення ув’язнених. Це коли раніше судимі сидять із раніше несудимими. Коли судимі за тяжкі злочини сидять з особами, які скоїли нетяжкі злочини.

Камери в УВП у неналежному санітарному стані. Понад 80% камер потребують капітального ремонту.

В установі є проблеми з водопостачанням. Вода подається двічі на день за графіком, для своїх природних потреб і для пиття ув’язнені змушені набирати воду у ємності.

160 дверей на камерах встановлені ще на початку минулого століття. Кропивницька УВП побудована у 1908 році, з того часу їх досі ніхто не змінював. Їхній стан такий, що після сильного удару двері відкриються, і ув’язнені можуть з камери вийти.

Охоронна система, яка встановлена у 1980-х роках технічно і “морально” застаріла, постійно виходить з ладу, не спрацьовує.

У цій установі, згідно з нормативними документами, передбачено 5 технічних рубежів охорони. Фактично у Кропивницькій УВП такий рубіж охорони лише один. Інші відсутні.

Система відеоспостереження працює вкрай неефективно. Відеокамери відсутні, ті, що є – застарілі. У результаті цього адміністрація не має можливості контролювати несення служби добовим нарядом і переміщення ув’язнених на території установи.

Через недоукомплектованість особового складу не всі пости забезпечені людьми. Дуже часто замість 20 постів виставляється 10. Цілі поверхи установи фактично залишаються без нагляду.

Через споглядацьку позицію адміністрації установи в’язні порушують режимні вимоги – самостійно виходять із камер. Вони спілкуються між собою, мають можливість впливати на співучасників злочинів, змінювати покази, і в суді та під час досудового слідства уникають відповідальності.

Через неналежну обшукову роботу в кожній другій камері виявлені мобільні телефони. Ув’язнені мають можливість виготовляти бражні закваски, спиртні напої, вживати їх самі і продавати іншим ув’язненим.

У багатьох камерах виявлені значні запаси лікарських засобів, шприци для ін’єкцій.

Окрім того, були виявлені ножі, викрутки, металеві ломи, молотки, молоти. З якою метою вони знаходяться в камерах, ні адміністрація, ні ув’язнені пояснити не можуть.

Під час останніх двох перевірок нами виявлено понад 10 ножів. У засуджених також знайшли три ключі від камерних приміщень. Тобто ув’язнені мають можливість самі відкривати замкнені приміщення цими ключами.

“Наведені приклади свідчать про те, що обшукова робота в установі не проводиться, а працівники УВП налагодили позаслужбові взаємовідносини з ув’язненими і взагалі не реагують на порушення режиму. У Кропивницькій УВП №14, грубо ігнорують вимоги законодавства, а начальники відділів, працівники та керівництво установи неналежно виконують покладені на них функції”, – наголосив представник обласної прокуратури.

За словами Олександра Замороза, прокуратура області через Генеральну прокуратуру України внесла вказівку до Міністерства юстиції України з вимогою закрити Кропивницьку УВП №14 через її невідповідність вимогам законодавства та невиконання покладених на неї функцій.

Однак посадовець стверджує, що Мін’юстом вказівка була проігнорована.

“Після цього нами протягом року внесено ще 8 вказівок до Мін’юсту, де розписані всі ці порушення, направлені фотознімки. Реагування, на жаль, ми не бачимо”, – розповів Олександр Замороз.

За його словами, в разі виникнення надзвичайної ситуації чи бунту, ув’язнені легко вийдуть на вулицю.

А враховуючи те, що установа розміщена на території міста, існує реальна загроза безпеці місцевих жителів. На цю загрозу прокуратура постійно звертає увагу в документах реагування.

“Нинішній керівник установи замість того, щоб вживати заходів спрямованих на усунення порушень, не допускати їх у подальшому, вирішив піти іншим шляхом. Відносно нього зареєстроване кримінальне провадження, і учора він був затриманий”, – резюмував начальник відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходах примусового характеру прокуратури Кіровоградської області.

Нагадаємо, близько тижня тому прокуратура області розпочала кримінальне провадження за фактом грубого порушення законодавства про працю службовими особами ДУ «Кропивницька установа виконання покарання № 14». Зокрема, одиноку матір малолітньої дитини неодноразово залучали до робіт у нічний час, до надурочних робіт та робіт у вихідні дні.

Крім того, прокуратура Кіровоградщиниі регулярно проводить перевірки дотримання норм ЗУ «Про попереднє ув’язнення» в діяльності ДУ «Кропивницька УВП №14». За результатами однієї з них виявлено ряд порушень. Зокрема, в установі не реалізуються державні гарантії щодо охорони здоров’я ув’язнених. Матеріально-побутові умови не відповідають правилам санітарії та гігієни. Ряд приміщень потребують негайного ремонту.

Незадовго до того у Кропивницькій установі виконання покарань № 14 прокуратура також виявила численні порушення. Зокрема, недотримання норм жилої площі, неповна ізоляція осіб, непостійний нагляд та неналежне медичне забезпечення.

На початку року співробітниками Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрито на хабарництві одного з оперативних працівників Кропивницької виправної колонії. Правоохоронці встановили, що старший лейтенант вимагав від знайомої засудженого оргтехніку для установи на суму п’ять тисяч гривень за переведення чоловіка до іншої колонії з пом’якшеним режимом утримання.

  Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар