Агресивні палії листя, нові платіжки за газ та затягування резонансних справ: найцікавіші події тижня у Кропивницькому

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Непоборна стихійна торгівля та агресивні палії листя, емоційне обговорення нового тарифу  на розподіл газу та результати батлу “незаконна парковка – новий бордюр”, нарешті впіймані автори липових обіцянок про політ на повітряній кулі, причини затягування резонансних судових розглядів, цікаві гості на Кіровоградщині та Грамоти Верховної Ради України.

Перша електронна продовжує серію тематичних дайджестів. Тепер ми збираємо для вас найцікавіші новини тижня, які у шаленому ритмі подій ви могли пропустити у своїй стрічці.

Міська влада VS палії листя

Щопонеділка у міській раді Кропивницького відбувається апаратна нарада. У понеділок, 25 серпня, міський голова Андрій Райкович звернувся до кропивничан із проханням не палити опале листя. Він наголосив, що його безкоштовно приймають підприємства, які вивозять сміття. Порушників, які не прислухаються до прохання, обіцяють штрафувати.

Проте штрафувати паліїв листя непросто, оскільки за словами керівника спецінспекції Андрія Максюти на кропивницьких спецінспекторів, які, виконуючи свої обов’язки, фіксують паліїв листя і складають на них протоколи, кидаються із граблями і спускають собак. Роблять це обурені порушники.


Стихійна торгівля

Окрім того, штрафами погрожують і “мафії вуличної торгівлі”. Очільник міста гнівається через те, що поліція самоусунулася від цього процесу і у Кропивницькому масово функціонують точки продажу з підлоги.

“Я буду доповідати про це міністру. Мене не задовольняє присутність стихійно торгівлі. Самоусунення поліції, це не найкращий показник”, – нарікає міський голова.

Андрій Райкович розпорядився штрафувати злісних порушників, які не чують міську владу. Чи не кидалися представники стихійної торгівлі (як це робили палії листя) на спецінспекторів або інших контролюючих осіб – наразі невідомо 🙂


Чекаємо на нові автобуси

автобус МАЗ 103 486 на вулицях Кропивницького

Станом на сьогодні, 25 вересня, 12 із 20 нових великогабаритних автобусів МАЗ вже доїхали у Кропивницький з Білорусі.

Поміж тим, у Кропивницькому активно готуються до запуску “повного комплекту” із 20-ти нових великогабаритних автобусів на міські пасажирські маршрути. Отож, у рамках заходів із підготовки, низку вулиць міста звільнять від припаркованих машин для проїзду автобусів, а також зріжуть гілля дерев, яке нависає над дорогою.

А 26 вересня кропивницьке комунальне підприємство “Електротранс” відмінило тендер на закупівлю талонів на 40 тис. літрів дизпалива для нових автобусів, який 19 вересня був оголошений у системі ProZorro. Натомість наступного дня було оголошено про нову процедуру закупівлі, але вже з вищою очікуваною вартістю – замість 820 тис. грн у новому тендері вказано вже 960 тис. грн. Основною причиною такої заміни стало підвищення цін на дизпаливо в Україні.


Хороші новини області

Тепер “міні-розділ” хороших новин. Не тільки ж про негативні події нам писати, правильно? Наприклад. на вихідних відзначили свої дні народження Бобринець та Новоукраїнка. На обох святкуваннях був закордонний гість – директор програми USAID DOBRE Беррі Рід.

Новоукраїнка відзначила 247-у річницю заснування та два роки створення однойменної міської об’єднаної територіальної громади. У святкування Дня міста й ОТГ внесла корективи дощова погода, але вона не завадила провести основні заходи й не зіпсувала гарного настрою новоукраїнців та гостей.

Бобринець відзначав своє 250-річчя два дні. Субота, 23 вересня, була спортивно-творчою.  Зранку по вулиці Миколаївській проїхали більше сотні велосипедистів – від дошкільнят до дорослих мешканців міста, які за кермом велосипеда провели не один десяток років. На фініші найменші учасники заходу отримали святкові кульки.

Окрім того, у День міста в Бобринці відкрили модернізований спортивний майданчик європейського зразка. Спортивну зону облаштували за рахунок співфінансування проекту швидких грантів Агентства США з міжнародного розвитку та бюджету громади. Про те, як DOBRE працює в області та як визначити інвестиційно-привабливі проекти для USAID Беррі Рід розповів кропивницьким журналістам.

29 вересня у Кропивницький завітав поет Іван Драч. Відомий шістдесятник під час зустрічі зі студентами розповів про те, як маленький випадок змусив змінити мрію стати моряком і бути письменником, заздрість до розумніших за себе, нове розуміння “російського етапу” у своєму житті та заповітну мрію сучасності.

А напередодні відомий історик Віктор Брехуненко, який досліджує тему впливу Росії на свідомість українців через призму історії, розповів про російські міфи про Україну. В ефірі відеорубрики “Від PERSHої особи” Віктор Брехуненко розповів про деякі з них, зокрема, міф про Новоросію, “Крим – сакрально російська земля” і про те, чия княжна Анна Ярославна.

А ще цього тижня нагороджували грамотами видатних мешканців області. За ініціативи народного депутата України Станіслава Березкіна нагородили Почесними грамотами Верховної Ради сімох членів Української спілки ветеранів Афганістану. Окрім того, Грамоти ВРУ вручили директору академічного обласного театру ляльок та директору обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г.Шевченка


Бордюр переміг незаконну парковку

демонтаж незаконної парковки по вул. Велика Пермська 11/2

У Кропивницькому нарешті зрушилася з місця історія з незаконною парковкою на вул. Велика Пермська 11/2. Працівники підрядної організації, яка виконує капремонт цієї вулиці,  27 вересня, демонтували незаконну парковку біля аптеки на розі з пров. Фортечним. Цей заїзний “карман” рік тому без жодних дозволів почав будувати підприємець В’ячеслав Волошаненко.

Після обговорення проблеми у кабінеті Віктора Кухаренка на об’єкт по вулиці Велика Пермська 11/2 приїхала техніка і почався демонтаж конструкції. За допомогою трактора-навантажувача будівельники зняли шар щебеню, який раніше вкладали для асфальтування заїзного “карману”, і почали зривати бетонний каркас.


Про тариф на розподіл газу

Ілюстрація Alibaba

У ході публічних обговорень проекту структури тарифу на послуги з розподілу газу, які відбулися 27 вересня, представники Кіровоградгазу і громадськості таки дійшли згоди – перенести обговорення на 9 жовтня.

Проте до того, оскільки представники підприємства та громадськості розійшлися у твердженнях, обговорення переросло у гучну дискусію.

Адже за словами активістів, збори не мають під собою фундаменту, бо не зібрано відповідної кількості людей для прийняття такого рішення та інформацію достатнім чином не донесли до населення. Натомість представники “Кіровоградгазу” стверджують, що проект пройшов усі юридичні процедури і є причини для перерахунку тарифу тарифи і проведення зарплати працівників до середньої, з урахуванням обсягів витрат та інфляції.


Трішки криміналу

Новини, які найбільше користуються увагою читачів – кримінал. А раптом ви їх таки пропустили – трішки криміналу зі стрічки у дайджест.

Головне управління Нацполіції в Кіровоградській області відкрило кримінальне провадження за фактом розкрадання 9,81 млн кубів газу посадовими та службовими особами ВАТ “Кіровоградгаз”. У заяві наголошується, що за результатами перевірки ВАТ “Кіровоградгаз” виявлено, що починаючи з 2009 року до білінгової системи “Gasolina” було внесено 384 фіктивних адрес, розташованих в містах та селах Кіровоградської області. За кожною неіснуючою адресою закріплено номер особового рахунку, що є фіктивним за обліком грошових коштів.

А ще нарешті спіймали підозрюваних у шахрайстві, які у підсумку заробили понад 50 тисяч гривень та ймовірних три роки за ґратами. Учасникам злочинної групи, які розмістили оголошення про організацію польотів на повітряній кулі у Кропивницькому, оголошено про підозру у шахрайстві. Усі вони виявилися мешканцями Кропивницького, віком 23 та 24 років.


Резонансні судові процеси

Ілюстрація: avideon.fr

А тепер новини тижня про судові процеси найрезонансніших справ, за якими слідкує Перша електронна.

25 вересня у Кіровському райсуді Кропивницького мали продовжити розгляд матеріалів у справі Вадима Данилова – ймовірного винуватця ДТП дворічної давнини, унаслідок якої загинула наречена та гостя весілля, а 11-річний хлопчик отримав важкі травми. Але через відсутність адвокатів обох сторін процесу, судове засідання перенесли на 27 вересня.

А 27 вересня засідання вчерговий раз перенесли – тепер через хворобу адвоката обвинуваченого. Розгляд справи по суті не можуть почати вже 1,5 роки. Суд знову намагатиметься продовжити вивчення матеріалів цієї справи 3 жовтня, після чого розпочне заслуховувати свідків.

Ще одне перенесення суду відбулося 28 вересня – у Ленінському райсуді Кропивницького мало відбутися чергове судове засідання у справі двох підозрюваних у жорстокому вбивстві кропивницького таксиста Євгена Орлова. Але виявилося, що суддя Світлана Льон, яка головує у засіданні, від сьогодні перебуває у відпустці. Як вдалося з’ясувати у секретаря судді, наступне засідання заплановане на 10 жовтня. Нагадаємо, за підозрою у скоєнні цього особливо жорстокого злочину були затримані колишній нацгвардієць Дмитро Царенко та 9-класник Віталій Пугаченко. 

Окрім того, цього тижня з’явилися нові подробиці у справі підозрюваних у хабарництві двох чиновниць податкової. 28 вересня Апеляційний суд Кіровоградської області відпустив під домашній арешт начальницю управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС області Оксану Реву, яку підозрюють у отриманні хабаря. Суд задовольнив скаргу захисту обвинуваченої і змінив їй міру запобіжного заходу із 60 днів арешту з можливістю виплати застави у розмірі 480 тис. грн на домашній арешт.

Продовжуючи “судову тематику” нагадаємо, що цього тижня прокуратура вкотре у судовому порядку відстояла свою позицію щодо неправомірності використання приміщення коледжу для розміщення кафе, де продавали алкогольні напої. Дніпропетровський апеляційний господарський суд підтвердив законність рішення суду попередньої інстанції. Мова йде про кафе “Oblaka”, яке розташовується у приміщенні Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу.

Нагадаємо, також Перша електронна веде серію тематичних дайджестів про порушення у сфері пасажирських перевезень та про ДТП, які сталися у місті та області протягом тижня.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар