Кропивницьке КП “Універсал 2005” занижувало свої показники на користь ТОВ “Екостайл”

Комунальне підприємство «Кіровоград-Універсал 2005», що нині носить назву “Універсал 2005”, у 2015 році свідомо занижувало показники своєї роботи із вивезення сміття. Про це йдеться в аудиторському звіті за результатами державного фінансового аудиту діяльності комунального підприємства «Кіровоград-Універсал 2005», що опублікований 7 лютого, інформує Центр медіарозслідувань «Прозоро».

Як випливає зі звіту, з 1 квітня по 31 грудня 2015 року послуги з вивезення побутових відходів з приватного сектору Кіровського району надавало ТОВ «Екостайл», а фактично, відповідно до укладеного договору-підряду, – КП «Кіровоград-Універсал 2005». Аудитори встановили факти заниження комунальниками обсягів наданих послуг.
Зокрема, відповідно до акту здачі-прийняття робіт за травень комунальники вивезли 2681 м3 твердих побутових відходів на суму у 80 тисяч гривень, тоді як перевірка суцільних шляхових листів автомобілів за цей період показала, що обсяг вивезеного сміття склав 3970 м3. У результаті підприємство недоотримало у травні 38,45 тис грн. (згідно з тарифом 29,84 грн за один кубічний метр).

Аналогічна ситуація і в червні 2015 року: через занижений в акті здачі-прийняття обсяг вивезення побутових відходів на 785,8 м3, підприємство недоотримало 23,44 тис. грн.
Як пояснював аудиторам керівник КП А.Панішко, заниження обсягів відбулося у зв’язку з проведенням взаємозаліку з ТОВ «Екостайл» за помилково сплачені населенням кошти на рахунки комунального підприємства. Проте матеріали зустрічної перевірки показують, що протягом травня-червня 2015 року між підприємствами взаєморозрахунки не проводилися і дебіторська заборгованість населення за спожиті послуги не передавалася.

Аудит також встановив. що КП «Кіровоград-Універсал 2005» надавав послуги з вивезення твердих побутових відходів за цінами, нижчими, ніж було обумовлено договором з ТОВ «Екостайл». Протягом травня-жовтня 2015 року, відповідно до додаткової угоди до договору, вартість послуги з вивезення сміття становила 35,81 грн за м3. Проте у серпні ціна знизилася 16,86 грн/м3.

Як пояснив аудиторам начальник КП, зниження ціни відбулося через те, що заправка автомобілів комунальників проводилася за рахунок ТОВ «Екостайл». Це підтвердилося даними аудиту. Проте, зазначається у звіті, у наданій до аудиту калькуляції зміни відбулися і за такими статтями витрат як заробітна плата водія та працівників благоустрою (зменшилася на 10 грн), амортизаційні відрахування (зменшилися на 21 грн) та частини, що швидко зношуються (на 10,94 грн). Вцілому, безпідставне зменшення вартості завантаження та вивезення одного кубометру сміття склало 4,37 грн. Загалом, через таке зниження, підприємство недоотримало доходів на 17,5 тисяч гривень.

Крім того, зазначається в аудиторському звіті, у пункті 1.1. укладеного договору підряду йшлося про те, що КП вивозитиме сміття згідно графіку, затвердженого Кіровською районною в місті радою, та з використанням GPS-моніторингу та GPS-контролю. Насправді ж, вивезення твердих побутових відходів відбувалося за маршрутами, підписаними головами квартальних комітетів, без використання GPS. Графіку від Кіровської райради, що мав бути додатком до договору між «Екостайлом» і КП, аудитори не знайшли.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар