Двоє мешканців Кіровоградщини захворіли на лептоспіроз

© Вголос

У 61-річного мешканця Кропивницького та 28-річного жителя Олександрійського району лабораторно підтвердили захворювання на лептоспіроз.

Про це Першій електронній газеті повідомили у прес-службі обласної Держпродспоживслужби.

Кропивничанин занедужав та звернувся до приватної лікувальної установи зі скаргами на погіршення самопочуття, біль у литкових м’язах, жовтушність шкірних покривів.

Спеціалісти Держпродспоживслужби встановили, що хворий мав на тілі пошкодження шкіри і проводив ремонт насосу, який перекачує річкову воду з Інгулу в копанку для поливу городу. Відповідно до епізоотичного розслідування, ймовірним місцем інфікування чоловіка є вода з Інгулу.

Читайте також: Встановили ймовірну причину мору риби у річці Біянка

28-річний житель с. Пустельникове Олександрійського району звернувся за допомогою в Олександрійську ЦРЛ зі скаргами на підвищення температури (400С), слабкість, задишку, жовтушність шкірних покривів, біль у литкових та стегнових м’язах 15 вересня. Хворого госпіталізували до відділення інтенсивної терапії з діагнозом лептоспіроз.

Спеціалісти з’ясували, що хворий займався риболовлею. Востаннє чоловік рибалив 10 вересня в річці Інгулець на межі с. Ізмайлівка Олександрійського району та с. Новий Стародуб Петрівського району, інколи заходив у воду по плечі та ловив рибу. Відповідно до епізоотичного розслідування ймовірним джерелом інфікування чоловіка є вода з Інгулця.

Читайте також: Сморід у Кропивницькому: керівника підприємства оштрафували на 289 грн

Питання вжиття заходів у зв’язку з випадком лептоспірозу в Олександрійському районі було розглянуто на засіданні районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександрійської райдержадміністрації. Відповідно до інформації старости Ізмайлівського старостинського округу та голови Новостародубської сільської ради населення поінформовано про небезпеку купання та риболовлі у р. Інгулець, на березі річки встановлено таблички «Купання заборонено». Також проводяться профілактичні дератизаційні заходи, робота з населенням щодо заборони випасання ВРХ біля берегів ставків та річок, територія яких використовується населенням як зона відпочинку.

Держпродспоживслужба області наголошує, при найменшій підозрі щодо захворювання на лептоспіроз необхідно негайно звернутися до лікаря.

Як убезпечити себе і близьких від лептоспірозу – читайте за цим посиланням.

Читайте також: 19-річна олександрійка померла від отруєння грибами

Поширити:

Залишити коментар:

коментар