У справі жорстокого вбивства таксиста мінятимуть присяжних – за мову та “минуле”

Сьогодні, 8 вересня, у Ленінському райсуді Кропивницького відбулося чергове судове засідання у справі двох підозрюваних у жорстокому вбивстві кропивницького таксиста Євгена Орлова. Колишній нацгвардієць Дмитро Царенко та 9-класник Віталій Пугаченко були затримані за підозрою у скоєнні цього особливо жорстокого злочину. Судове засідання сьогодні тривало недовго – розгляд справи перенесли через незнання державної мови одним із присяжних та неприязні стосунки іншого із захисником Пугаченка.
Під час засідання один з присяжних заявив, що він не володіє державною мовою вільно. Він її розуміє, але не вміє говорити. Сторони процесу одноголосно висловили думку, що громадянин Дмітрієв не може бути присяжним згідно з законодавством і його усунули.

Далі захисниця неповнолітнього підозрюваного Пугаченка заявила про відвід одного з присяжних через неприязні стосунки. Жінка, яку автоматична система обрала у якості присяжної, була свідком у судовому процесі, де адвокат захищала відповідача. За словами захисниці Пугаченка, під час того процесу свідок (а нині присяжна) мала конфлікт із нею. Через це, на думку адвоката, у якості присяжної вона може бути упередженою до її підзахисного. Усі сторони процесу зійшлися на тому, що жінка не може бути присяжною.

У підсумку, сьогодні затвердили лише одного присяжного, і головуюча суддя Світлана Льон ухвалила рішення про перенесення розгляду справи на 18 вересня. Наступне засідання суд знову розпочне із затвердження двох присяжних, яких обере автоматична система.




Нагадаємо, 31-річного водія таксі Євгена Орлова жорстоко вбили 27 березня під час виконання ним робочого замовлення. За два дні понівечене тіло потерпілого виявили у багажному відділенні його ж автомобіля на виїзді з міста. Одного з підозрюваних поліцейські розшукали за місцем проживання, а іншого, 15-річного школяра – вже за місцем навчання.

фото з місця, де знайшли тіло вбитого

У першій інстанції обом підозрюваним було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 діб. Але пізніше в Апеляційному суді першому підозрюваному залишили рішення без зміни, а неповнолітньому змінили на домашній арешт.

Обом особам інкримінують ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство), за якою передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

23 червня у Ленінському райсуді Кропивницького відбулося підготовче судове засідання по цій справі. Головуюча у засіданні суддя Світлана Льон та судді Плахотніченко і Шевченко ухвалили рішення про продовження запобіжних заходів обом підозрюваним і визначив, що справу розглядатимуть у складі суддів присяжних.

15 серпня суд продовжив обом підозрюваним запобіжні заходи і почав долучати до процесу присяжних.

  Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар