Кропивницький дендроцид: еко-активісти та влада не можуть знайти спільну мову

Вже декілька років активісти ГО “Озеленення Кропивницький” намагаються закликати міську владу припинити нищення зелених насаджень, але конструктивного діалогу досі немає – дерева й далі масово пиляють.

12 липня, еко-активісти та небайдужі кропивничани вчергове влаштували мітинг перед стінами міськвиконкому. Містяни виступили проти варварської вирубки дерев, яку вже декілька років інтенсивно проводять у Кропивницькому. Апофеозом цього так званого дендроциду стала вирубка півсотні дерев на вул. Академіка Тамма, 4 для облаштування 36-ти торговельних кіосків.

P80712_092217

Голова екозахисної організації Надія Паливода говорить, що, коли активісти почали вивчати кадастрову карту міста, то з’ясували, що більшість зелених зон у Кропивницькому вже давно віддані в оренду. Цільове призначення цих ділянок – під будівництво об’єктів торгівлі.

За словами активістки, цього року у Кропивницькому знищили близько 200 дерев: на вул. Академіка Тамма – 48, біля русла річки Інгул на вул. Київській – 57, на вул. Добровольського – 25 дерев. Також зелені насадження рубали точково у різних районах міста.

Читаєте також: Майже 50 дерев “замінять” на 36 кіосків: як у Кропивницькому знищили чергову зелену зону
знищена дерева на вул. Академіка Тамма, 4 / © Надія Паливода та Віталій Приходько

Натомість заступник міського голови Олександр Грабенко, який під час мітингу вийшов до активістів, запевняє, що міська рада дає дозвіл на вирубку виключно тих дерев, які знаходяться в незадовільному стані. А якщо потрібно знести здорові дерева, то замовниками сплачується їх відновлювальна вартість, або висаджуються нові дерева.

“Ми завжди повинні дослуховуватись до громади, але люди чомусь налаштовані бути не до кінця чесними і відвертими, й завжди стараються перекрутити факти.

Я не знаю чому так виходить. Ніхто самовільно ті дерева не рубає. Виключно після обстеження”, – запевняє Олександр Грабенко.

Водночас чиновник констатує, що міська влада не може проконтролювати, скільки дерев зносять підприємці. За його словами, часто буває так, що отримавши дозвіл на вирубку певної кількості пошкоджених дерев, замовники вирубують більше.

“Коли ми надаємо дозвіл на вирубку дерев,  звертаємось до замовників, щоб ті попередили, коли будуть виконувати роботи. Але не всі попереджають.

Ми спілкуємось і завжди просимо підприємців це робити, але не всі йдуть на таку поступку”, – говорить заступник міського голови.

P80712_091712

Активісти у розмові із чиновником наголосили, що дуже багато земельних ділянок із зеленими зонами віддали під забудову. Відтак, вирубка дерев на цих ділянках – лише питання часу.

Олександр Грабенко відповів, що такі землі віддавали в оренду протягом понад 10 останніх років, ще до приходу нинішньої міської влади. А договори оренди на ці ділянки можна розірвати лише через порушення умов цього договору – просто так, узяти і повернути землю – неможливо.

Активістів дуже обурила така відповідь чиновника.

“Те, що вся громадськість проти вирубки дерев у місті – це для них не має значення. Із громадськістю взагалі не рахуються.

Люди кажуть: “Залиште нам сквери”, а вони кажуть: “Для нас це не аргумент”. Мене дивує така позиція”, – говорить голова ГО “Озеленення Кропивницький” Надія Паливода.

Активісти обурені ситуацією у місті. За їх словами, незабаром почнуть рубати дерева у зеленій зоні на вул. Вокзальній, біля міськвідділу поліції, адже ця ділянка давно віддана в оренду під забудову. Також депутати нібито планують віддати під будівництво заправки зелену зону біля аеропорту.

Активісти навіть почали інформаційну кампанію у соцмережі Facebook проти ухвалення депутатами такого рішення.

36833983_10209286548439751_6203071135030968320_n

Серйозні претензії активісти висловлюють до роботи завідувача сектором екології управління земельних відносин і охорони навколишнього природного середовища міськради Галини Негоди. За їх словами, саме висновки екологічного сектору дають підстави для знесення дерев у місті.

P80712_092000
Позаду Галини Негоди – плакат із написом “Негоду – на березу, Райковича – в дупло”

Слухаючи претензії від активістів Олександр Грабенко незмінно притримувався своєї позиції – на його переконання, міська влада не робить нічого протизаконного, лише виконує програму природоохоронних заходів, яка буда затверджена на сесії міської ради.

Зазначимо, що більшість заходів цієї програми спрямовані якраз на вирубку дерев. Приміром, у 2017 році міськрада Кропивницького витратила 1,38 млн грн на такі природоохоронні заходи.

Заступник міського голови також наголосив, що фірма “Сервіс Кіровоград”, яка винна у незаконному знищенні дерев по вулиці Академіка Тамма, за власний кошт оплатить висадку 340 нових зелених насаджень – 60 туй колоновидних, 280 дубів, сосен, берез і лип. Зазначимо, що це підприємство належить відомому у Кропивницькому подружжю Миколі та Ларисі Онулам.

Окрім того, за словами Олександра Грабенка, згідно з меморандумом міської влади та Інгульської шахти, цієї осені на території міста висадять ще близько 600 дерев.

Усі аргументи чиновника не переконують еко-активістів, адже поки що у місті системно ніхто не висаджує дерева – їх тільки рубають. На думку захисників зелених насаджень, міська влада закриває очі на знесення великої кількості здорових дерев через корупційну складову. Адже ця деревина потім йде на продаж.

Натомість заступник міського голови ці звинувачення навідріз відкидає.

P80712_093029

Читайте також: “Дерева нищать люди з глибокою душевною травмою” – кропивницька активістка Надія Паливода 

Активістка Надія Паливода говорить, що вона й досі не має змоги брати участь у роботі комісії, яка визначає стан дерев, хоча еко-активісти вже близько року вимагають цього. Із рекомендацією долучити громадськість до комісії виступило й Правління Громадської ради при виконкомі міськради.

Олександр Грабенко також відкрито заявляв, що екозахисниця може брати участь у роботі цієї комісії, проте усе це залишається лише словами. Яким чином активістці долучитися до комісії на практиці – невідомо.

“Вони мене не запрошують. Ніхто не повідомляє, де і коли відбудеться засідання комісії. Невже я повинна стояти під міськрадою і ловити їх?

Це якесь окозамилювання, а насправді, вони (міська влада, – ред) роблять те, що хочуть”, – говорить Надія Паливода.

Окрім активістів у черговому протесті також брали участь мешканці Новомиколаївки, які виступили проти виділення землі під будівництво заправки біля аеропорту, а також – проти вирубки дерев на вул. Добровольського.

P80712_093331

Зокрема, своє обурення щодо роботи комісії з визначення стану дерев висловила мешканка вул. Добровольського Ольга Рєзіна. За її словами, коли там почали пиляти дерева, місцеві зажадали від виконавців документи. На схемі вони виявили 39 позначок, при тому, що дозвіл був лише на знесення 25 дерев. Згодом з’ясувалося, що 14 дерев чомусь передумали пиляти.

Ольга Рєзіна також була неабияк здивована, коли побачила, як комісія визначає, яке дерево зносити, а яке – ні. Зокрема, отак вона описала роботу головного інженера комунального підприємства “Благоустрій” Віктора Івашини:

“Ходить, каже: “Отам дупло”. Потім підійшов, пнув ногою і каже : “Ну все – воно аварійне”. Коли ми почали говорити, що дерево ж здорове, він каже : “Ну ладно-ладно, якщо ви хочете, дерево залишити, то все – воно вже не аварійне”. Так і визначається стан дерев.

Ці дерева не молоді, звичайно. Деякі можливо й потребують заміни. Але ж – жодної копійки не виділено на відновлення зелених насаджень. Тобто, нам хотіли залишити 39 пнів і піти. Практично вся алея мала бути знищена”.

35159263_1753164481444615_1274902454168715264_o
Пеньок від спиляної липи на вул. Добровольського / © Тетяна Боруш у соцмережі Facebook

Чи зрозуміли міські чиновники черговий “сигнал” від еко-активістів, стане відомо найближчим часом. Усі попередні заклики і прохання не були почуті. Але не зважаючи на це, захисники зелених насаджень не збираються складати руки – їхні ряди поповнюють нові небайдужі містяни, а їхні “сигнали незгоди” стають щоразу гучнішими і незручнішими для можновладців.

P80712_092152

P80712_092428

P80712_091821

P80712_093222

P80712_094459_1

P80712_094900

Поширити:

Залишити коментар:

коментар