Майже 50 дерев “замінять” на 36 кіосків: як у Кропивницькому знищили чергову зелену зону

знищена дерева на вул. Академіка Тамма, 4 / © Надія Паливода та Віталій Приходько

Минулого четверга, 14 липня, у Кропивницькому знищили чергову зелену зону – біля будинку за адресою вул. Академіка Тамма, 4 варварським способом знесли 47 дерев. Як виявилося, фірма місцевих підприємців Лариси та Миколи Онулів побудує на цьому місці 36 торговельних кіосків.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Звістка про те, що знищено зелену зону перед житловим будинком через дорогу від Дендропарку миттю розлетілася соцмережами. На сполох почали бити й активісти ГО “Озеленення Кропивницький”. Очільниця цієї організації Надія Паливода була шокована, яким варварським способом було знищено майже півсотні акацій, берестів та кленів:

“Такий лісоповал я раніше бачила тільки на страшних картинках про вирубку тропічних лісів.

Тепер я таке бачу в Кропивницькому кожен день”.

За словами активістки, дерева знищили миттєво – приїхала група робітників і швидко зрубали їх. Надія Паливода припускає, що так вчинили для того, щоб не встигли зреагувати екозахисники.

‌С пятого этажа все смотрелось гораздо лучше, если честно. Меня переполняют эмоции! В который раз я убеждаюсь в том, что для большинства людей деньги – это идол, который сносит как цунами все принципы, гордость и моральные ценности. Сегодня я проснулась утром под шум падающих деревьев, которые я помню с детства, абсолютно здоровых. А на их месте ожидается постройка мелких будок над дорогой (пивко, кубдарчик, цветочки). Вы поняли, да? В других странах пытаются озеленять как можно больше города… А тут? Люди, вы чего???!!!

Опубліковано Tanya Dudackova 14 червня 2018 р.

Згодом активісти з’ясували, що рубали ці дерева працівники славнозвісної КП “Єлізавєта”. Це підприємство відоме у Кропивницькому тим, що постійно виконує замовлення зі знесення зелених насаджень.

А далі розкрилася уся схема, за якою прирекли на загибель 47 дерев, і мета цього вчинку.

За інформацією заступника міського голови Олександра Грабенка, земля, на якій знаходилася зелена зона, перебуває у оренді ПП “Сервіс Кіровоград”. Саме ця фірма звернулася до міськради за дозволом на знесення 30-ти дерев.

“На цій земельній ділянці знаходиться 52 дерева. На звернення підприємства ПП “Сервіс Кіровоград” комісія обстежила дерева, і склала акти про незадовільний стан 30-ти дерев. Це сухі, напівсухі, трухляві, деякі з них мають дупла, значні нахили, розколи стовбура та прикореневе гниття. Тому ці дерева підлягали видаленню”, – розповів заступник міського голови.

Олександр Грабенко також повідомив, що підприємство, яке зверталося за дозволом на знесення дерев, восени висадить молоді саджанці. Це нібито зазначено у гарантійному листі, який надали представники ПП “Сервіс Кіровоград”. Про це чиновник розповів у відео, опублікованому на сторінці міськради у соцмережі Facebook.

Коментар Олександра Грабенка стосовно знесених дерев на вулиці Волкова

Олександр Грабенко: "Комісія міської ради міста Кропивницького додатково перевірить обставини видалення кількох десятків дерев на земельній ділянці по вулиці Волкова"

Опубліковано Міська рада міста Кропивницький 15 червня 2018 р.

Чи висадять молоді дерева замість знесених ми дізнаємося вже за декілька місяців. Проте вже зараз відомо, які плани має ПП “Сервіс Кіровоград” на цю ділянку – там збудують 36 торговельних кіосків площею 30 м² кожен. Про це Першій електронній газеті повідомили в управлінні архітектури у відповіді на письмовий інформаційний запит. Паспорти прив’язки, які дають право на встановлення тимчасових споруд терміном на 5 років, ПП “Сервіс Кіровоград” отримало цього року.

Згідно із Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вищезгадане ПП “Сервіс Кіровоград” належить відомому у Кропивницькому подружжю Миколі та Ларисі Онулам. Основним видом діяльності цієї фірми є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Із цього всього випливає, що дерева просто заважали подружжю Онулів реалізувати свої комерційні плани. І міська влада чомусь не побачила нічого дивного у тому, що заявка на обстеження стану дерев надійшла від фірми, яка вже має дозволи на встановлення на цій ділянці комплексу кіосків…

Розслідувати та максимально покарати винних у знищенні зеленої зони на вул. Академіка Тамма міську владу закликала Громадська рада (ГР) при виконкомі міськради. Учора, 19 червня, на засіданні правління ГР виступила активістка ГО “Озеленення Кропивницького” Надія Паливода. Вона докладно розповіла про обставини знищення цієї зеленої зони та попросила підтримки у членів ГР.

У результаті обговорень члени правління ГР повністю підтримали активістку і вирішили ініціювати розслідування факту знищення цієї зеленої зони. Окрім того, ГР звернеться до міської влади із проханням накласти мораторій на вирубку дерев у місті до моменту, коли у комісію з обстеження стану дерев будуть залучені представники громадськості. Також члени ГР переконані, що фірму-замовника цієї варварської вирубки потрібно позбавити права на користування цією ділянкою – розірвати договір оренди.

Поки громадськість намагається покарати підприємство подружжя Онулів, реакція міської влади обмежилася лише виписаним спецінспекцією протоколом за знесення більшої кількості дерев, ніж було дозволено. Цей протокол розгляне адмінкомісія, і максимум – накладе штраф у декілька тисяч гривень.

А на місці вирубки вже викорчовують залишки дерев.

14.06.2018 © Віталій Приходько у соцмережі Facebook
14.06.2018 © Надія Паливода у соцмережі Facebook
14.06.2018 © Надія Паливода у соцмережі Facebook
14.06.2018 © Надія Паливода у соцмережі Facebook
14.06.2018 © Віталій Приходько у соцмережі Facebook
14.06.2018 © Надія Паливода у соцмережі Facebook
14.06.2018 © Надія Паливода у соцмережі Facebook

20.06.2018 © Надія Паливода у соцмережі Facebook
20.06.2018 © Надія Паливода у соцмережі Facebook
20.06.2018 © Надія Паливода у соцмережі Facebook
20.06.2018 © Надія Паливода у соцмережі Facebook
20.06.2018 © Надія Паливода у соцмережі Facebook
Поширити:

Залишити коментар:

коментар