Впоралися з британцями на їхній землі: як кропивницькі спецпризначенці на Cambrian Patrol боролися

Фото: 3 полк

Штормова погода, дві доби без сну із 45-ти кілограмовим рюкзаком за плечима, штурм будівель і знешкодження терористів, форсування гірських річок із температурою води +6°С, евакуація поранених, розмінування мінних полів, надання медичної допомоги. З усім цим успішно впоралася група з восьми кропивницьких спецпризначенців, яка здобула друге місце на престижних щорічних міжнародних змаганнях для військових “Cambrian Patrol” у горах Уельсу. Тут цього року змагалися 137 команд із усього світу. Хоч бійці 3 полку за підсумками турніру і набрали найбільшу кількість балів, однак “за незрозумілих причин” перше місце дісталося британцям. За словами керівника групи, вони гучно заявили про свій полк, адже вони приїхали вперше і показали найкращий результат – “якісь хлопці і впоралися з британцями на їхній землі”.

Про це розповів командир групи, яка виступала на змаганнях:

На навчання приїхали 137 команд, 27 із яких були міжнародні, а решта – британці, – сказав військовий із позивним “Алекс”, – Від України участь взяв 3 полк спеціального призначення. Змагання проводилися в Уельсі та проходили у 2 фази. Перша – вступна. Там перевіряли наші моральні та лідерські якості, фізичну підготовку, навігацію по карті. Друга – активна, з перевіркою тактики: штурм будівель, евакуація поранених, розмінування. Загалом за 48 годин без сну ми пройшли 85 км. На фініші отримали 76 балів, а британці – 74,5. Проте чомусь “золото” віддали їм. Причину нам не пояснили, але здається, що через “політику”. Ну, уявіть, приїхали перший раз якісь хлопці і впоралися з британцями на їхній землі”. 

Військові кажуть, що у таких змаганнях фізична підготовка відходить на другий план. Головне – моральні та вольові якості, сила духу і впевненість у власних силах. За їхніми словами, саме через психологічну неготовність половина команд зійшла з маршруту. Велику роль зіграла участь хлопців у військових операціях у зоні АТО.

Змагання перевіряють твої вольові якості, якщо зламаєшся – до кінця не дійдеш, – каже боєць із позивним “Пульс”. – У нас не було досвіду роботи у такій місцевості, та ще й погода вносила свої корективи. На маршруті нам траплялися патрулі, пости, засади, доводилося зачищати приміщення, коригувати артилерійський вогонь. Британці дивувалися нашій тактиці, допомогла участь у зоні АТО. Крім того, цей турнір є певною підготовкою до підрозділу SAS (англ. Special Air Service, SAS) – головний підрозділ Сил спеціальних операцій Британської Армії”.

Не зважаючи на складність випробувань, військові задоволені, що вдалося зайняти призове місце і заявити про Україну на весь світ. Крім того, за словами спецпризначенців, організація і реалістичність змагань були на найвищому рівні.

Ми майже не спали і не їли нічого, аби не нести додаткову вагу. По приїзду, навіть, мало хто знав (з військових інших країн – ред.), де знаходиться Україна і всі скептично оцінювали наші шанси. Проте після оголошенню результатів, люди переглянули своє ставлення. На фініші було відчуття, що ти опинився на вершині світу. Неймовірні емоції від того, що вдалося переступити через внутрішні барєри і здобути результат. Це як Олімпійські ігри для спортсменів. У нас вірили побратими, тому повернення без нагород ніхто б не зрозумів. Отож, були впевнені, що все вдасться. Без варіантів, – каже військовий із позивним Ронін. – А ще дуже здивувала реалістичність проведення. Якщо потрібно було надавати медичну допомогу, у акторів дійсно були порізані голови від аварії в підірваній машині, відсутні руки, ноги і таке інше”.

Військові повернулися у Кропивницький лише сьогодні вранці. За високі результати командир третього полку надав спецпризначенцям 10-денну відпустку.

Фото Першої електронної, спецпризначенців та зі сторінки Roman Sinicyn у Facebook

Поширити:

Залишити коментар:

коментар