Троє школярів з Кіровоградщини – фіналісти Всеукраїнського культурного проєкту

На Кіровоградщині оголосили переможців літературно-мистецького конкурсу, який відбувся в рамках Всеукраїнського культурного проєкту «СИЛЬНІ ДУХОМ IN UA» (продовження тогорічного проєкту «УСПІХ УСУПЕРЕЧ»).
Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією організаторів.

Завданням учасників було розповісти мотиваційну історію про одного чи кількох українців з інвалідністю та постраждалих від війни. Людей, які, попри фізичні порушення, тяжкі втрати та перешкоди, змогли відновитись і реалізуватись у спорті, мистецтві, літературі, політиці, журналістиці, бізнесі, громадській діяльності тощо. Або ж поділитися власною історією долання труднощів, якщо учасники також мали подібні проблеми.

Конкурсна комісія отримала понад 500 робіт з різних куточків України.

“Чимало учасників і учасниць конкурсу у графі «проживання» вказали одночасно два міста, бо є внутрішніми переселенцями, більшість з Донеччини, Луганщини та Харківщини. Деякі зазначили рідне місто в Україні, інше за її межами: у Польщі, Німеччині, Чехії, адже вони є біженцями, вимушеними емігрантами, але продовжують стежити за культурним життям Батьківщини” – розповідають організатори.

Відзначилися й учасники з Кіровоградщини. Так у номінації «Літературний твір» фіналістами стали:

  •  Наталія Романівська з міста Долинська. Вона подала на конкурс есе «Сильні духом», де власна історія долання труднощів розказує про силу і нездоланність, яка властива всім українцям.

image

  • Лідія Брайко з села Червона Кам’янка. Свій літературний твір «Жовті листочки» – за незалежну Україну» вона присвятила Ользі Застебі, кропивничанці, яка вже більше 8 років бореться з невиліковною хворобою, та стверджує силу духу долати труднощі незважаючи ні на що.

image

  • Евеліна Ігнатенко з Кропивницького. Її відеоробота «Орест – очі Азовсталі» про Дмитра Козацького з позивним “Орест” – автора кадрів українських оборонців Азовсталі, які облетіли весь світ. Його фото стали уособленням сили духу усіх захисників Маріуполя. Але і сам він, перебуваючи в полоні своєю силою духу щодня доводив, що українці – незламні.

image

Твори фіналістів будуть надруковані в першій в Україні мотиваційній книжці про українців та українок з інвалідністю та постраждалих від війни, написаній дітьми й молоддю. Вона вийде одночасно в друкованому та електронному форматах, а також буде мати аудіо версію. Ця книжка, як і попереднє витання «Успіх усупереч» 2023 року, є інтерактивною: її можна читати, слухати твори в авторському виконанні, через qr-коди і клікабельні посилання відкривати, дивитись, а також завантажувати відео, аудіо та презентації учасників.

Також роботи будуть розміщені на платформі-блозі талановитих дітей, підлітків і молоді для презентації у галузі літератури й мистецтва https://uspikhusuperech.com.ua/

Також серед учасників з Кіровоградщини були відзначені:

  • ШОВЕНКО Олександр (місто Кропивницький, літературний твір),
  • Майковець Артем (місто Кропивницький, літературний твір),
  • Могирь Віталій (місто Кропивницький, літературний твір),
  • Кокош Анна (с. Червона Кам’янка Олександрійського району, літературний твір),
  • Хоменко Вероніка (м. Лисичанськ (рідне місто), с Войнівка, Олександрійський район – теперішнє місце проживання, літературний твір),
  • Акіньшина Дар’я (місто Олександрія, літературний твір),
  • Блик Михайло (місто Олександрія, літературний твір),
  • Деркач Анатолій (Олександрійський район, с.Зибкове, літературний твір),
  • Катеринчук Іван ( с.Аджамка, літературний твір).

Всі вони отримають іменні дипломи від організаторів.

Проєкт «СИЛЬНІ ДУХОМ IN-UA» об’єднав в одному культурному просторі єдиною творчою мотиваційною діяльністю дітей та молодь з інвалідністю і всіх інших, які мають травматичний досвід війни в більшій або меншій мірі. Надав змогу висловитись та реалізуватись обом групам через творчість, усвідомити та знайти сили розповісти про власні проблеми, а також про позитивні історії їхнього подолання, бути почутими однолітками та дорослими. А ще – це спосіб виховання у юного покоління українців поваги до сили духу та талантів людей з інвалідністю і постраждалих від війни, емпатії та толерантності.

Організаторкою проєкту виступала Громадська організація «Краєзнавчо-культурне товариство «Д.І.Я.» за підтримки Українського культурного фонду.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар