У Кропивницькому презентують методичку від «Баби Єльки»

У п`ятницю, 19 квітня, команда етнографічного проєкту «Баба Єлька» презентує збірник методичних рекомендацій і матеріалів з усноісторичних досліджень з досвіду польових експедицій Кропивниччиною.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на фейсбук-сторінку “Баба Єлька”.

Презентація відбудеться о 14:00 в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, який є партнером «Баби Єльки».  На захід запрошують журналістів, краєзнавців, істориків, науковців, студентів та усіх, кого цікавить тема усної історії.

photo-2024-04-17-12-35-58

Збірник – результат творчих пошуків і наукових досліджень команди «Баби Єльки» протягом 2018-2024 років. Він містить методичні рекомендації з організації та проведення фольклорно-етнографічних експедицій, збору, транскрибування й аналізу усноісторичних матеріалів.

photo-2024-04-17-12-35-56

За словами авторки видання, співзасновниці проєкту Світлани Листюк, цей досвід стане в нагоді всім, хто цікавиться своїм корінням, автентичною культурою і прадавніми традиціями, народною історією без прикрас та політичної коректури.

photo-2024-04-17-12-35-59

Відтак, всі методичні рекомендації і практичні матеріали – авторські напрацювання команди «Баби Єльки», які можуть не відповідати стандартам і баченням інших науковців, однак підтвердили свою ефективність протягом п’ятирічної практики.

“Ця збірка для тих, хто цікавиться своїм корінням, кому не байдуже власне минуле й майбутнє, хто в пошуках істини готовий вийти за межі своєї інформаційної бульбашки, зони комфорту, створеної гаджетами й Інтернетом, рушити на пошуки прадавньої автентичної культури і народних традицій. Ми розкажемо з власного досвіду, як «Баба Єлька» організовує і реалізовує свої експедиції, що таке усна історія і як відрізнити реальний спогад від пропагандистського навіювання; як слід записувати й транскрибувати інтерв’ю, щоб вони були інформативними, цікавими для читачів і цінними для науковців; як аналізувати почуте й побачене, щоб не пропустити найцінніших свідчень. І, головне, поділимося запитальниками, які формували і вдосконалювали з кожною новою експедицією, щоб охопити максимум тем зі сфери інтересів і пошуків «Баби Єльки»,- розповіла Світлана Листюк.

Формат презентації: живе спілкування, обмін досвідом усіх зацікавлених у сфері усної історії.

photo-2024-04-16-16-25-30

Нагадаємо, у Кропивницькому почали зйомки серіалу «Баба Єлька» (ФОТО)

Читайте також: засновник майстерні «Шляхетний одяг» про взуття кропивничан сто років тому і співпрацю з «Бабою Єлькою»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар