«Баба Єлька» і USAID запускають спільний проєкт на Кіровоградщині

Команда громадської організації «Баба Єлька» анонсує новий просвітницький проєкт «Стань агентом «Баби Єльки», який реалізують за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією “Баби Єльки”.

«Протягом п’яти років наша команда на волонтерських засадах працює над розвінчанням стереотипів про Кіровоградщину щодо того, що тут – фольклорна дірка і біла пляма у плані автентики, процвітає шароварщина у сільських клубах, немає гастрономічних маркерів і взагалі, нічого цікавого та особливого. За цей час ми побували у 106 селах нашої області і почали розуміти, яка вона – Кіровоградщина-Кропивниччина. Почали співати і танцювати, розуміти і пишатися своїм, рідним. І найголовніше – почали об’єднувати навколо себе багатьох людей, спраглих до цих знань. Людей, яким не байдужа культурна спадщина нашого народу.

Точкою відліку нового етапу розвитку проєкту для нас стало відкриття Етнолабораторії. Ми потребували власного простору, де збирали б однодумців, демонстрували наші скарби і разом працювали б над відродженням автентичної культури. У цьому прагненні нас підтримала родина Березкіних. Спочатку Станіслав Семенович, а потім і Вікторія Станіславівна, дізнавшись про “Бабу Єльку”, запропонували свою допомогу і дали те, чого наша команда потребувала найбільше – приміщення у центрі міста, яке спільними зусиллями ми перетворили на культурну Мекку Кіровоградщини. А невдовзі Етнолабораторія стане ще й освітнім центром” – розповіла координаторка проєкту «Стань агентом «Баби Єльки» Інна Тільнова.

IMG-8595

© Інна Тільнова під час експедиціїПроєкт втілюватимуть на території п’яти громад:

  • Долинської,
  • Онуфріївської,
  • Петрівської,
  • Устинівської,
  • Голованівської.

Етноволонтери поставили за мету привернути увагу до зв’язку поколінь, залучити молодь до збереження найкращих зразків народної культури та популяризувати знання про українську ідентичність, використовуючи власний досвід, набутий за 5 років дослідницької роботи, і культурну спадщину обраних громад.

IMG-8436
© Світлана Буланова під час експедиції

“Проєкт “Стань агентом “Баби Єльки”” націлений на молоду аудиторію. Тому до його реалізації будуть залучені студенти Центральноукраїнського державного університету імені Винниченка, які й стануть “агентами” у своїх громадах, – розповіла координаторка наукового напрямку проєкту Світлана Листюк.

Ми розробимо для них методичні рекомендації по роботі з респондентами, навчимо брати інтерв’ю, аналізувати зібрані свідчення, працювати з матеріальними і не матеріальними народними скарбами, відрізняти шароварну підміну від автентичної культури.  Ці знання необхідні для нашого культурного, цивілізаційного і, в часи війни, фізичного виживання. Впевнені, що глибше пізнавши справжню автентику, почувши з перших уст розповіді старожилів про їхню минувшину, інтелігентних і працьовитих пращурів, яких фізично знищували за розум, вишуканість, заможність, молодь більше цінуватиме свою історію, захищатиме і відроджуватиме культуру”.

1948-2
© Світлана Листюк, Ігор Крушеницький, Світлана Буланова під час експедиції

“Як науковий консультант з етнології та усної історії хочу зауважити на актуальності проєкту «Баба Єлька» в сучасному культурному просторі. Команда не лише вивчає та популяризує культуру центральної України, а й є її амбасадором в Європі і світі. Українська етнічна культура є одним із елементів нашої ідентичності, вона надихає, слугує прикладом незламності і дає надію на відродження і стійкий розвиток, – відзначила наукова співробітниця обласного краєзнавчого музею Світлана Проскурова.

Чудово, що до дослідницької роботи вирішили залучити молодь. Разом зі Світланою Листюк ми плануємо розробити і видати методичні матеріали з усної історії, запитальники для роботи в польових умовах”.

У межах проєкту “Стань агентом “Баби Єльки” команда «Баби Єльки» за підтримки USAID планує:

  1. Відзняти серіал про найвіддаленіші села Кіровоградщини і їхні скарби (Режисерка – Катерина Мурована, композитор – Максим Величко).
  2. Видати книгу «Тисяча пісень «Баби Єльки» (упорядниця Світлана Буланова, наукова консультантка – наукова співробітниця Інституту мистецтвознавства та фольклористики НАН України Людмила Єфремова).
  3. Відшити колекцію реплік за зразками старовинного одягу початку ХХ століття з Етнолабораторії «Баба Єлька» і фондів краєзнавчого музею (коодинаторки – Світлана Буланова, Інна Тільнова, партнери – студія «Александрин», майстерня «Асгард», майстерня «Шляхетний одяг», «Видимо-невидимо» та ін.).
  4. Створити колекцію вибійок на основі орнаментів із рушників і сорочок Кіровоградщини спільно з Творчою майстернею «Будяк Кучерявий» (координатори – Костянтин Данильченко, Вікторія Копівська, Наталка Андріянова).
  5. Видати альбом зі схемами вишивок традиційних сорочок з колекції Етнолабораторії (координаторки – Дар’я Галько і Світлана Листюк).
  6. Опублікувати методичні рекомендації для молодих дослідників, які прагнуть збирати і зберігати свідчення старожилів (упорядниця – кандидатка педагогічних наук, завідувачка Етнолабораторією Світлана Листюк, наукова консультантка – кандидатка історичних наук, наукова співробітниця обласного краєзнавчого музею Світлана Проскурова).
  7. Оцифрувати експонати Етнолабораторії «Баба Єлька» та створити на їх основі цифровий музей на сайті “Баби Єльки” www.yelkababa.kr.ua (координатори – Наталя Андріянова, Костянтин Данильченко, Вікторія Копівська).
photo-5381807993319970636-w
© Світлана Листюк і Катерина Мурована під час експедиції
IMG-8525
© Світлана Буланова та Інна Тільнова під час експедиції

Партнерами проєкту стали:

  • Департамент культури й туризму Кіровоградської ОВА,
  • Центральноукраїнський державний університет імені В.Винниченка,
  • Кіровоградський обласний краєзнавчий музей.
Впровадження ініціативи стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Громадська організація «Баба Єлька» реалізує ініціативу «Стань агентом Баби Єльки» за підтримки проекту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Нагадаємо, такими наші пращури були насправді. “Баба Єлька” презентувала фотокалендар.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар