Виставу відомого маріупольського режисера покажуть у Кропивницькому

Моновиставу “Я” за новелою Миколи Хвильового покажуть на сцені Кіровоградського обласного академічного театру ляльок. Режисер – відомий театральний діяч з Маріуполя Анатолій Левченко.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Постановка вистави «Я» за однойменною новелою Миколи Хвильового, здійснена до 130-х роковин від дня народження автора – принциповий особистий вибір режисера як першої постановки після звільнення з російських катівень.

Виконавець головної ролі – Владлен Куркотило

Душа людини в цій виставі постає нещадно оголеною, роздвоєною, засліпленою фанатичною вірою у те, що можна побудувати щастя та свободу на несвободі та горі інших. Головний герой стикається з тією межею, яку ніколи не можна переступати.

Тема роздвоєння особистості персонажа, пов’язаного з неможливістю побудови «світлого майбутнього» одних на горі та смерті інших дуже гостро перегукується з сьогоднішньою гуманітарною катастрофою в країні-агресорі, яка призвела до чергового протистояння Темряви та Світла.

Художній пошук режисера здійснюється через створення інфернальних образів Матері та інших дійових осіб вистави. Вони присутні весь час-голосами, шинелями без тіл, вітражем з обличчям Богородиці, але ніколи – реально. Новаторські та органічно застосовані в даній виставі прийоми умовності театру ляльок. Фінальний момент вбивства матері, коли її образ виникає на очах глядача зі шматка тканини-скатертини, мертві шинелі вбивць-чекістів, що сидять за столом і ведуть допит, тонка звукова і світлова палітра напівтіней та напівзвуків – все це свідчення вдалого сценічного експерименту на основі надзвичайно не простого літературного матеріалу. Безумовно смілива та новаторська творча мова цієї вистави чудово вплітається в європейський контекст рефлексії та усвідомлення жахливості та антигуманності спадщини комуністичної ідеї.

Вистава відбудеться 9 грудня о 16.00

Замовлення квитків за те.: 095 036 8321, 097 707 3172

Читайте також: Відома меценатка стала на захист колективу театру корифеїв

Поширити:

Залишити коментар:

коментар