Письменник-ветеран Юрій Гудименко презентував книгу у Кропивницькому

У Кропивницькому з презентацією книги “Історії та війни” побував письменник-ветеран, політичний діяч, голова українського об’єднання “Мрія” Юрій Гудименко. До нашого міста він приїхав у рамках діяльності  фонду, який опікується родинами загиблих, полонених та зниклих безвісти військових. 

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Після зустрічі з пораненими воїнами у місцевому шпиталі та спілкування із сім’ями захисників Юрій Гудименко та Тетяна Комлик (виконавча директорка фонду, координаторка напрямку роботи із родинами загиблих) зустрілися з кропивницьким активом у стінах обласної бібліотеки ім Д. Чижевського.

До червня 2022 року Юрій служив сапером у 130-му батальйоні сил Територіальної оборони, після поранення та тривалого лікування у різних госпіталях України й закордоння Юрій Гудименко почав займатися допомогою ветеранам війни.

377246086-783058750255791-5143706399105866559-n

Книга “Історії та війни” – це не лише його спроба як автора переосмислити взаємозв’язок історичних подій у контексті війни, а ще й спосіб акумулювати кошти на потреби фонду, який він очолює. Зокрема кожен, хто прийшов на зустріч у бібліотеку Чижевського, за донат міг отримати книгу Юрія Гудименка.

“У цій книжці ви не можете знайти історії проте, як я гриз танки як барбарис, в одиночку звільняв якісь населені пункти, втрачав якісь населені пункти. Якщо я захочу почитати історію про те, як одна людина одним пострілом поборола росіян, я зайду на сторінку Арестовича. Що там є? Я за освітою історик і там дуже багато історій з минулих часів. Я намагався розкзувати про країни і взаємовідносини між ними як про стоснки живих людей. Я вважаю, що в кожної країни є свій характер і коли ти починаєш дивитися на історію Європи як зіткнення характерів, через любов і ненависть, ти перестаєш сприймати історію як перелік дат.

Ці розповіді бувають смішними, трагічними, але веселого все ж більше. Бо поки я вчився, і в школі, і на істфаці мене дуже бісило те, що наша історія постійно подавалася як історія трагедії, після якої йде катастрофа, а після неї поразка. Мені це абсолютно не подобається, я не згоден, адже в кожної країни є багато перемог, крім поразок”, – вважає Юрій Гудименко.

Як приклад Юрій Гудименко навів за приклад історію з ушануванням героїв Крут. Це – трагедія, немає заперчень, у ній загинули українські бійці, але суспільство, на думку історика, забуває, що саме їхній пожвиг дав можливість Україні отримати міжнародне визнання.

363484239-3736050776631993-9194898540780483696-n

Книгу Юрій створив після поранення. Також поранення стало поштовхом до боротьби за права ветеранів і поранених військових, зайнявся боротьбою проти колаборантів та поверненням в український бюджет арештованих активів. Тож нині його актуальна діяльність пов’язана саме функціонуванням фонду “Мрія”. Конкретний приклад результату такої діяльності – створення лінії адаптивного одягу для поранених військовослужбовців, які часто опиняються далеко від дому і не мають людей, які б могли допомогти з елементарним – білизною чи  капцями, в яких можна ходити в лікарняній палаті.

“Коли вас поранило (я сподіваюсь, з вами такого ніколи не станеться), коли вам ставлять апарат зовнішньої фіксації і звичайний одяг перестає налазити, адже ви маєте вигляд металевого їжачка і весь одяг, який у вас є, ви не можете вдягти. Не дуже неприємно, особливо взимку.

Я випадково познайомився з одним хлопцем з моєї бригади і ми запустили волонтерський проект із виготовлення адаптивного одягу. Але гроші у людей закінчуються, це підтверджують всі волонтери, жоден волонтерський фонд не може мати скільки грошей, скільки має держава.

Так от, ми хочемо, щоб кожен поранений отримував від держави пакуночок, в якому буде одяг, зубна щітка, щось таке, чим можна користуватися у перший тиждень. Щоб поранений не відчував себе голим-босим у прямому значенні цього слова. Цим ми й займаємося зараз”, – пояснив Юрій Гудименко.

Під час зустрічі із кропивничанами скринька фонду “Мрія” поповнилася на 10 тисяч гривень, а кропивницька лікарня отримала матраци, подушки, ковдри, постільну білизну та засоби гігієни для воїнів, які лікуються в нашому місті.

IMG-3150

IMG-3191

IMG-3208

IMG-3216

368448608-350682977644383-5493051692761632537-n

Читайте такожМандрівна студія «ПереФарбований лис» провела у Кропивницькому літературні ігри (ФОТО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар