Мандрівна студія «ПереФарбований лис» провела у Кропивницькому літературні ігри (ФОТО)

Цієї суботи, 4 листопада, до Кропивницького завітала мандрівна студія  навкололітературних ігор «ПереФарбований лис».

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Ігри, як спосіб пізнання літератури

«ПереФарбований лис» – культурно-мистецький проєкт, спрямований на популяризацію читання та літератури в цілому. Він є спільним проєктом освітянки Валентини Мержиєвської та психологині Марії Діденко, які переосмилюють під не стандартним кутом твори українських класиків. Аби зацікавити людей, пропонують новий формат взаємодії з творами – не лише обговорювати прочитане, а перегравати їхні сюжети. З таким освітнім проєктом подорожують Україною. Щоб познайомити з навкололітературною грою кропивничан, приїхали і до нашого міста.

Навкололітературні ігри – продовження літературного подкасту «ПереФарбований лис», в якому  його авторки обговорюють книги відомих класиків, осмислюють їх та намагаються знайти в них нові сенси. Підготували вже близько сотні випусків подкасту, які надихають перечитувати українську літературу.

1

“Ми вже більше двох років записуємо подкасти й наша задача – перечитати українську класику в дорослому віці. Цікаво шукати нові способи й формати, аби виконати цю задачу. Один із таких форматів – навкололітературні ігри. Ідея оригінальна, ми поки не зустрічали нічого подібного. Це процес, під час якого можна спробувати на собі ту чи іншу роль з відомих всім творів.

В іграх немає драматизму чи чогось сумного, з чим стереотипно пов`язують українську літературу. Тут можна змінювати реакції своїх персонажів, поведінку, навіть характер, таким чином учасники гри краще розуміють їхню мотивацію. Гра дозволяє виходити за рамки, що нам всім часто не дозволяли під час проходження шкільної програми”, – розповіла Валентина Мержиєвська.

4

“Кайдашева сім`я” по-кропивницьки

У Кропивницькому захід провели у просторі розумного дозвілля “Атмосфера МИР 2.0”. Учасникам запропонували зіграти в рольову гру по реалістичній соціально-побутовій повісті Івана Нечуя-Левицького “Кайдашева сім`я”. Учасники обирали ту роль з твору, яку  хотіли на себе приміряти.

“Для того, аби відіграти свою роль, не потрібно бути актором, необхідно просто приймати рішення за свого персонажа. Так вдається вийти на зовсім іншу розв`язку подій, не таку, яка описана в оригіналі.

Кайдаші – дуже динамічна й драйвова гра, тому граючи її, люди відривають по-іншому, в першу чергу, себе. Сьогоднішня гра не стала винятком, вона була веселою, подекуди комічною або ж сумною. Все-таки ця повість має серйозний лейтмотив”, – додає освітянка.

2

Відтак, в івенті взяли участь 13 гравців із різних міст Кіровоградщини – Олександрії, Знам`янки, Помічної, – різного віку та професії – викладачі, журналісти, письменники, громадські діячі. По закінченню гри учасники рефлексували, ділилися враженнями. Відзначили, що отримали задоволення від такого формату обговорення літературного твору.

Раніше команда  вже провела подібні івенти у Львові, Тернополі, Вінниці. На черзі Харків, Полтава та Івано – Франківськ.

5

3

6

7

8

Нагадаємо, “Пошилися в дурні”. У Театрі корифеїв презентували нову виставу

Читайте також: У Театрі корифеїв презентували мелодраму режисера Сергія Курчева

Поширити:

Залишити коментар:

коментар