У Кіровограді не вистачає знеболювального для онкохворих (ВІДЕО)

Піти без болю! У Кіровограді активісти та лікарі вимагають створити хоспіс для безнадійно хворих. Кілька сотень місцевих онкохворих не мають доступу до знеболювальних препаратів. Коштів з держбюджету на морфін виділяють недостатньо. Детальніше – у сюжеті “Подробиць”.

У Тетяни – рак в останній стадії. Тричі на день до неї приїздить бригада швидкої допомоги. Вводять морфін. Але цього – недостатньо.

“Почали з кубика, потім по два. Ну приїхали два рази в день, в проміжках мені виписували таблетки. Таблетки мені взагалі не допомагали”, – розповідає жителька Кіровограда Тетяна Литвинцева.

А на початку зими лікарі повідомили, що морфіну немає взагалі. У бюджеті закінчилися гроші. Не було коштів і у хворої. Допомогли волонтери. Збирали пожертви. Тетяні пропонували лягти в лікарню, але препаратів бракує навіть пацієнтам стаціонару.

Лікарі та волонтери зібрали статистику і стверджують, що в Кіровоградській області майже 700 людей з 2 і 3 стадією раку, втім лише одиниці мають сили домагатися по інстанціях безкоштовних знеболюючих препаратів.

“У мене є підстави вважати, що ця проблема більш розповсюджена, ніж та мала кількість випадків, за яку ми знаємо”, – переконаний лікар-онколог Андрій Гардашник.

А ось чиновники обласного управління охорони здоров’я проблеми не бачать. Їхня статистика – у рази відрізняється від тієї, що її зібрала ініціативна група. Кажуть: знеболення потребують не більше трьох десятків людей. Нинішнього року на закупівлю опіатів із держбюджету прислали 400 тисяч гривень. І цього цілком достатньо.

“Пацієнти не завжди знають в яких випадках вони мають право повністю забезпечити знеболювання”, – наголошує начальник Кіровоградського обласного управління охорони здоров’я Олег Рибальченко.

Волонтери та лікарі вважають, що Кіровограду необхідний хоспіс, де з важкохворими пацієнтами працюватимуть медики і соцпрацівники. Тоді і масштабів проблеми не вдасться замовчувати.

Побудувати сучасний хоспіс в Кіровограді обіцяв мер міста Андрій Райкович. Ще до виборів писав на своєму сайті: мовляв, побудує його власним коштом. Чи пам’ятає градоначальник про свою обіцянку, дізнатися не вдалося. Він пішов на лікарняний.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар