На Кіровоградщині край городу знайшли тисячолітню скіфську скульптуру (ВІДЕО)

Кам’яну статую, якій може бути три тисячі років знайшли жителі села Клинці на Кіровоградщині. Скіфська баба лежала просто на звалищі і мало не стала здобиччю чорних археологів. Селяни перевезли її у безпечне місце, а згодом вона має поповнити колекцію кіровоградського краєзнавчого музею, йдеться в сюжеті ТСН.

Унікальна кам’яна баба нині прикрашає двір місцевого сільгосппідприємства. Сюди її привезли, щоб врятувати від зазіхань чорних археологів. Скульптуру помили, причепурили і тепер чекають, коли до знахідки нарешті виявлять інтерес вчені.

Скульптура лежала просто край городу, присипана сміттям та землею. Ігор Кірьякулов, який і розглядів у брилі бабу, каже, що власники садиби використовували її як межу.

Місцеві краєзнавці твердять, що в автентичності баби навіть не сумніваються. Навколо Клинців є сім скіфських курганів і тут знаходять чимало артефактів тих часів. На камені добре помітні риси обличчя. Щоб визначити, який кочовий народ був автором скульптури, вченим треба з’ясувати за допомогою якого предмету це виточували.

Однак вчені у Клинці не поспішають. Натомість викупити ідола вже пропонували колекціонери старожитностей. Тому сільська влада передала знахідку під охорону фермеру і офіційно звернулася до управління культури з проханням негайно провести експертизу.

Після експертизи бабу передадуть у кіровоградський краєзнавчий музей. Тут вже є шість скіфських статуй і ця колекція вважається чи не найбільшою в Україні.

Краєзнавці турбуються лише, щоб клинцівську бабу не спіткала доля статуї, яку знайшли у 2008 році. Після дослідження вона зникла у невідомому напрямку. Вочевидь поповнила якусь приватну колекцію.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар