На Кіровоградщині один з найвищих показників шахрайства на війні і розкрадання гуманітарки

Кіровоградщина – в четвірці лідерів серед регіонів України за кількістю зафіксованих випадків шахрайства на війні. Зокрема ідеться про махінації зі збором коштів для потреб військових і розкрадання гуманітарної допомоги.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Портал МВС.

Як заявив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, є шахраї, які використовують слабкість людей або їхній безпорадний стан. Сьогодні правоохоронці розслідують 247 кримінальних проваджень щодо розкрадання гуманітарної допомоги. З них 29 особам повідомлено про підозру.

«Найчастіше шахрайство вчиняється щодо зборів коштів для придбання автомобілів високої прохідності для бійців. Ділки закуповують такі авто і продають їх в Україні за ринковою вартістю. Другий найпоширеніший варіант – закупівля гуманітарної допомоги у вигляді товарів та подальший їх продаж», – зазначив міністр.

Також він озвучив четвірку регіонів, де найбільше поширені випадки такого шахрайства:

«В Україні вже з’явилися два лідери по шахрайству: Київ та Львівщина. Далі – Харківщина та Кіровоградщина».

Найцинічніше шахрайство, на його думку, – випадки, коли українці на окупованих територіях здійснювали плати великих сум за евакуаційні маршрути, а ділки зникали з грошима.

Також Денис Монастирський нагадав, що на початку широкомасштабної агресії Верховна Рада запровадила спеціальну статтю 201- 2 Кримінального кодексу – «Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги».

Доповнено.

"На теперішній час на території області за заявами громадян зареєстровано 11 кримінальних проваджень з приводу крадіжок гуманітарної допомоги. З них, за одним із фактів інформація знайшла своє підтвердження. Особі повідомлено про підозру. За іншими фактами продовжуються розслідування. Обставини встановлюються" - коментує ГУ Нацполіції в Кіровоградській області.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар