Фахівці розповіли про домашні пологи і смерть породіллі з немовлям на Кіровоградщині

© pixabay.com

У Кіровоградській області кількість домашніх пологів впродовж останніх чотирьох років зросла у шість разів. Минулого року під час одних із них породілля і дитинка померли.

Про це Суспільному розповіла експертка обласного департаменту охорони здоров’я з питань акушерства і гінекології Наталія Журжер, інформує Перша електронна газета.

Торік в області прийняли 5 тисяч 787 пологів, шестеро жінок народжували вдома, говорить Наталія Журжер.

“У 2018 році були лише одні пологи на дому, до цього – не було. У 2020 році народилися вдома 5 дітей. Дві жінки народили вдома з Онуфріївського району, одна жінка з Голованівського району, одна жінка – з Вільшанського району і одна жінка з міста Кропивницького. В цьому році – один випадок народження вдома, в Онуфріївському районі”.

У минулому році під час пологів вдома жінка померла.

”У жінки це були треті пологи, вона народжувала сама. З початку пологів ”швидку” не викликали. Чоловік сказав, що народжувала двох доньок вдома, народить і третю вдома. Але після пологовий період у неї ускладнився масивною кровотечею, внаслідок чого жінка померла і дитина народилася мертвою”.

41-річна кропивничанка Вікторія Поляновська згадує про підготовку до домашніх пологів, каже: пила чай і спокійно почувалась. Двох із трьох своїх доньок народила вдома – трирічну Майю і восьмирічну Єву, а 15 річну Марину – у пологовому.

“Якщо після пологів в пологовому я вважала знущанням, коли питали “А коли прийдете за другою дитиною?”. Це звучало так ніби тебе щойно збила вантажівка і тебе питають: “А коли ж вдруге? Давайте”. То коли народилась друга дитина вдома, в мене було одне запитання до акушерки: “Це були пологи?”. Це було м’яко, без стресу, і чоловік був поряд.

На жаль, це не є законно в Україні – залучати медичну допомогу, але мені, хотілося почувати себе безпечно. Я знайшла акушерку, неофіційно, з медичною освітою, яка погодилася допомогти в пологах. В Україні це коштує приблизно від 700 до 1000 євро. Під домом у нас дві машини стоять, в разі необхідності – 5 хвилин і ми в пологовому будинку”.

У міському пологовому будинку кропивничанка Карина Портянко народила свою другу дитину. Вдома жінка ніколи не думала народжувати, адже це великі ризики.

Головна лікарка кропивницького пологового будинку Людмила Романів говорить: приймає пологи майже чверть століття, щороку з її допомогою народжується триста дітей.

“Домашні пологи – це завжди ризики, я б не радила ні одній жінці народжувати вдома. Вона наражає на смерть і себе, і свою дитину. Зараз, в наш час, жінки стали не такими сильними, як були, вони нездорові. Ми бачимо, як важко виносити дитину, як важко її народити, тому це дуже небезпечно і ризиковано. Так, бувають випадки благополучного закінчення пологів, але це дуже низький відсоток і переважно закінчуються благополучно повторні народження дітей”.

Вона розповіла, що у пологовому планують відкрити палату для породіль з умовами наближеними до домашніх.

“Для того, щоб жінки не народжували вдома, але мали більш комфортні умови для домашніх пологів, то ми плануємо у 2021-2022 році зробити палату квартирного типу. Там буде народжувати сім’я – чоловік, жінка, усі члени сім’ї, які хочуть бути присутніми при пологах при єдиній умові, що персонал буде втручатися в процес пологів, коли це буде загрожувати дитині або мамі” .

Хто може понести кримінальну відповідальність за домашні пологи пояснив юрист Еміль Багірян.

“Для жінки відповідальності немає, це її право як громадянина, а до медпрацівників, які допомагають – так, це є незаконним. Стаття Кримінального кодексу України – неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником. Карається – позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років”.

Сьогодні домашні пологи в Україні – поза законом.

Нагадаємо, рятувальники екстренно подали енергію до апаратів ШВЛ у реанімації міської лікарні.

Читайте також: У Кропивницькому збудували приймальне відділення екстреної допомоги за 10 мільйонів

Детальніше дивіться на відео:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар