Страва бабусі з Кіровоградщини увійшла в меню онлайн-ресторану пам’яті

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© uncounted.ual.ua

Українські студенти створили меню страв, які вигадували українці, щоб прогодувати себе і вижити під час Голодомору 1932-33 років. Проєкт називали “Непораховані з 1932. Перший онлайн-ресторан пам’яті”. В меню увійшла страва від жительки Кіровоградщини.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт проєкту.

Меню складається з восьми страв, які готували з трав, насіння, корінців, кори дерев тощо. Кожен пункт супроводжується фотографією страви, яку студенти готували власноруч, а також ціною, яка вимірюється не грошима.

97d38c0f90140a32a2276f9aa5f5c4c9.png
© uncounted.ual.ua

Вартість такої “їжі” можна дізнатися з відео зі спогадами старожилів, які записав проєкт Ukraїner.

Серед страв є затеруха – запечене тісто з борошна, кори берези та води. Як ця “їжа” рятувала українців в голодні роки, розповідає Тетяна Кротова (1928 р.н.), яка тоді проживала в селі Травневе Компаніївського району, а нині мешкає в Олександрівці.

Відеоінтерв’ю з бабусею записали фахівці Національного музею Голодомору-геноциду у співпраці з ГО “Баба Єлька”.

Нагадаємо, 28 листопада в Україні вшановуватимуть пам’ять жертв Голодомору.

Читайте такожВижити і врятувати цілий хутір: історія жінки, яка пережила Голодомор на Кіровоградщині

Довідково.

У 2017 році Українська академія лідерства спільно з комунікаційною агенцією Gres Todorchuk PR створили вуличний ресторан “Непораховані з 1932”. Проєкт назвали на честь мільйонів українців, які загинули під час Голодомору – штучного голоду, створеного радянською владою в 1932-1933 роках. Досі невідома остаточна кількість осіб, яких знищила радянська влада. Вони назавжди залишились непорахованими.

Проект «Голодомор: мозаїка історії» створений спільно Ukraїner та Музеєм Голодомору за підтримки Українського культурного фонду. Його мета — поширити знання про Голодомор та злочин радянської влади проти людяності, аби більше країн визнали Голодомор геноцидом української нації.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар