Пам’ятний комплекс “Лита могила” відкрили на Кіровоградщині

Пам’ятний комплекс “Лита могила” відкрили у Знам’янському районі Кіровоградської області. Насипали 28-метровий курган, встановили пам’ятний знак і статую скіфського воїна. Будували цей комплекс рік. Загальна вартість робіт обійшлася обласному бюджету в 3,6 млн грн.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Суспільне.

У 1763 році на цьому місці знаходився курган висотою 10 метрів. Відновлений курган з пам’ятним знаком розташували за 50 метрів. Його висота 6 метрів.

“Лита” або “Червона могила” курган називався тому, що в його тілі було знайдено велику кількість металів, розповів кандидат історичних наук Микола Тупчієнко.

“На вершині кургану було знайдено кам’яний ящик, в якому знаходилися золоті предмети скіфського періоду. Цінність цих предметів полягала в тому, що вони представляли собою малоазійський імпорт. Тут була знайдена асірійська табуретка, вона була дерев’яна, але з ніжками із срібла. Знайдена кінська збруя, знайдена діадема золота. І знайдений акінак, або скіфський меч із золотою обкладкою руків’я”.

48f15fa025c17741

На вершині кургану встановили статую скіфського воїна.

“Ця статуя представляє собою представника знаті, який очевидно належить до царського кола, на що вказує прикраса у вигляді гривни”.

Висота цієї статуї – один метр сімдесят сантиметрів. Вага дві тони. Вона з червоного граніту.

Перед курганом встановили стелу, на ній написали історію кургану.

“Вершину знаку вінчає зображення орлика. На зворотньому боці пам’ятного знаку — зображення оленя”.

b273dba864a0dcfa

Унікальність цього пам’ятного знаку в тому, що він із цілісного граніту червоно-рожевого кольору, розповів проектувальник пам’ятного комплексу Петро Довченко.

“Вага цього каменю більше 3 тон. Немає аналогів у нашій державі і Європі, коли із такого цілісного каменя зроблено такий витвір мистецтва”.

Пам’ятний комплекс „Лита могила” знаходиться на території Трепівської сільради.

Читайте також: Уламки радянського штурмовика знайшли на Кіровоградщині

Поширити:

Залишити коментар:

коментар