Поліція опублікувала відео смертельної сутички між водієм та патрульними у Кропивницькому

скріншот із бодікамер

Сьогодні, 18 липня, під час прес-конференції родичі 51-річного Олександра Собченка, який помер під час затримання, провели прес-конференцію, розповіли свою версію інциденту. За словами одного з адвокатів родини Юрія Усатенка, це не перше побиття за участю патрульного Олександра Заніздри. Натомість, правоохоронці показали відео з місця затримання, відзняте кількома камерами. Вони заявляють, що затриманого ніхто не бив.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Олександр Собченко був майором міліції у відставці. За словами родичів, його зупинили патрульні через не горіння габариту. При поверхневій перевірці виявилося, що в Олександра не було із собою документів. Він зателефонував сину Богдану, щоб той привіз документи. Вже за 10 хвилин разом із дружиною та братом родичі прибули на місце затримання.

“Коли ми під’їхали, то побачили, як його силоміць витягували з машини, – розповідає невістка загиблого Ольга Собченко. – Я підійшла з документами, проте один із патрульних просто відштовхнув мене і вдарив кийком по спині. Ми бачили, як тата б’ють кийками по ногам, животі, спині, потилиці. Потім вони використали сльозогінний газ, після чого скрутили його, одягнули наручники і добивали. Батька тримали двоє поліцейських, а Олександр Заніздра наніс останній удар у голову. На наше прохання надати першу домедичну допомогу патрульні не реагували. На наші крики вибігли жителі сусідніх будинків. Лише після появи інших свідків поліцейські припинили бити, викликали “швидку” та почали надавати допомогу. Поки ми чекали медиків, повз проїхала карета “швидкої”, якій патрульні махнули їхати далі. Згодом приїхала слідчо-оперативна група, яка нікого не підпускала до місця злочину. Туди ж під’їхала машина із двома “лєвими” хлопцями, які давали свідчення. Навіть, якщо батько був нетверезий, за це не б’ють і не вбивають”.

Сини і невістка померлого кажуть, що їх теж били, одягали кайданки, “розтирали” обличчям в асфальт. За словами невістки, загалом на місці події було п’ять машин із 20 патрульними. А на місці інциденту – калюжі крові. Зараз у родини є виписка з моргу, де зазначено: “Причина смерті встановлюється”.

Адвокат родини Юрій Усатенко зазначив, що це не перша справа, де люди потерпають від дій поліцейського Олександра Заніздри.

“На мою думку, це закономірний результат того, що відбувалося протягом останніх років у Кропивницькому. Більше 10 випадків, особисто я знаю потерпілих від побиття Олександра Заніздри. Жодна справа не направлена до суду. З опису свідків можна дійти висновку, що він – психопат. Він просто знущається над людьми. Що роблять патрульні, які у цей час із ним? Пишуть заяву, що був скоєний напад відносно них, а дії правоохоронців – відповідь. Справи потерпілих просто не розглядаються, міський відділок фальсифікує заяви. Якщо людина викличе поліцію від побиття патрульних, є два розвитку дій: або ніхто не приїде, або приїде спеціальна група моніторингу. Їх задача – “нападати” на людей і зробити винними їх. Якщо ж людина захоче написати заяву, її приймуть, а потім знищать”, – сказав Юрій Усатенко.

Зі свого боку поліцейські опублікували відео з місця затримання, відзняте кількома камерами – закріпленою в автомобілі і нагрудними у патрульних. На відео видно, що Олександр Собченко, якого зупинили патрульні, замкнув своє авто і намагався піти з місця події. Патрульні йому перешкоджали і просили надати документи. Потерпілий чинив опір при затриманні, відмовлявся виконувати прохання поліцейських. Коли з’являються його сини і невістка, починається штовханина. Патрульні намагаються заспокоїти людей і попереджають про можливість використання спецзасобів.

Деталі на відео:

Відео Дмитра Семенюка

Нагадаємо, у Кропивницькому за порушення ПДР наряд патрульної поліції зупинив автомобіль “ВАЗ”, у водія якого були ознаки сп’яніння та не було при собі документів на право керування машиною. Під час затримання відбулася штовханина, тому поліцейським довелося застосувати спецзасоби. Згодом затриманий чоловік почав втрачати свідомість і помер до приїзду “швидкої”.

Читайте також: Прокуратура шукає свідків смертельної сутички між водієм та патрульними у Кропивницькому

Поширити:

Залишити коментар:

коментар