Війна минула і сучасна. Етногурт YELKA презентує новий кліп

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Етногурт YELKA презентує нове відео на  щемливу та глибоку пісню “Ой сяду я край стола”. Пісня була записана в експедиції команди “Баби Єльки” в село Липняжка Добровеличківського району ще у 2019 році. Минулого року YELKA  вперше виконала її осучаснений варіант, але саме зараз назріла потреба зняти кліп до неї.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

YELKA – відомий етногурт з Кропивницького, який грає музику, засновану на старовинних українських народних піснях, поширених на Кіровоградщині. Гурту притаманні риси інді, року та  електронної музики. Крім власне етніки, яка завжди лежить в основі.

У складі гурту – вокалістка Світлана Буланова, гітарист й аранжувальник Макс Величко і барабанщик Макс Діденко.

Цього разу команда вирішила взяти в роботу народну пісню “Ой сяду я край стола” , записану в Липняжці. Це лірична композиція, яка за сенсом своїм схожа на голосіння. У центрі історії – жінка, життя якої заповнилося океаном туги і перетворилося на механічну дію.

“Серед сотень пісень, які ми записуємо з Бабою Єлькою, інколи трапляються такі, які просто валять мене з ніг. Я не можу пояснити принципи відбору пісень для запису YELKи, це щось за межами раціонального. Мабуть, якась історико-культурна підсвідома пам’ять спрацьовує”, – розповідає Світлана Буланова.

“Спочатку вона замислювалася як акустична пісня, але в процесі все ж виявилося, що акустики недостатньо, і пісня тепер звучить наживо з вокалом, електрогітарою та ударними. – пояснює Макс Величко. – Я слухаю багато різної музики, і безумовно це наклало відбиток на композиції Yelka. Та ми намагаємося шукати своє звучання. Десь легке, десь аритмічне, десь з присмаком пост року. Саме до пост-року, мабуть, ближче звучання “Ой сяду я край стола”.

Сама картинка кліпу – це гама емоцій, як ми всі зараз переживаємо тою чи іншою мірою. Це якийсь дикий маятник, який коливається від смутку до горя, через прийняття і заперечення одночасно. У кліпі знімалася тільки Світлана. Наявність єдиного персонажу підкреслює самотність та розгубленість героїні.

“Величезна подяка відеомейкеру Валерії Берневек. Вона змогла впіймати емоцію і перетворити антураж на персонажів: кожна тріщина, пейзажі та навіть бездонне пусте небо створюють ту атмосферу, яку ми й хотіли передати” – кажуть учасники гурту.

Ці та інші роботи гурту YELKA можна знайти на ресурсах:

Відео – https://www.youtube.com/watch?v=A3OMEVMUZpI

Аудіо:

Соціальні мережі:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар