Батьки і прокуратура звинувачують лікарку обласної дитячої лікарні у смерті 11-річної дівчинки

© Володимир Гаврилов | Facebook

Кропивничанин Володимир Гаврилов звинувачує лікарів у смерті 11-річної доньки. Три роки тому їй поставили діагноз запалення кишківника, через пів року вона померла від двох інсультів. Прокуратура з’ясувала, що лікар-гастроентеролог неналежно виконував свої обов’язки, що призвело до смерті дитини.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Суспільного.

У поліцію батьки звернулись після загибелі доньки – 24 вересня 2018 року.

“Я викликав поліцію в дитячу обласну лікарню, – розповів батько. – Я вважаю, що лікарі говорили мені неправду, бо так розвиватись події з моєю дитиною просто не могли. Інсульт. Як? 11 років. 11 вересня, перед смертю дитини, приїздила лікарка з Києва для консультації. Вона сказала, що дитина в такому стані через ліки, які їй дають. Ми почали телефонувати на “Урядову гарячу лінію”, звертались в обласний департамент охорони здоров’я, звертались до нашої авіакомпанії, щоб повезти дитину в Київ. Ми готові були брати її на руки і бігти, але куди? У Київ? Багато інстанцій, всюди ми звертались, але наша дитина померла швидко”.

Весною у 2018 році дівчинка поскаржилась на болі у животі. Батьки звернулись у дитячу міську лікарню “Добруджа”. Звідти їх перенаправили у дитячу обласну лікарню. Там поставили діагноз – запалення кишківника. Дитиною займалась лікарка Надія Котирєва, яка й призначила лікування.

180197529 5353905828015867 1312601534091754852 n

Коли дитина почала приймати призначений припарат, у неї піднялась температура та з’явився висип. Ліки не відміняли та направили до київської клініки “Охмадит”. Там підтвердили діагноз та звернули увагу на синці на тілі дитини.

“У Кропивницькому в обласній лікарні аналізи крові показали нижчий норми рівень тромбоцитів та лейкоцитів. Це була реакція на препарат. Нам нічого не говорили про ризики його прийому, що він може змінювати склад крові, що можуть бути висипання. Вже пізніше висновки експертизи підтвердили, що приписували ліки, які можна призначати тільки після 14 років, що розчини, якими робили промивання кишківника, могли викликати виразки, і що основний препарат треба було негайно відмінити.

Це халатність лікарів на усіх рівнях – дитині було погано вже після початку прийому цих ліків. Викликали швидку – вкололи анальгін з димедролом. Пішли до сімейного лікаря, розповідаємо про лікування – посилали в обласну. Дитина приймала по дві таблетки цього препарату до вересня, а у вересні призначили три.

Влітку лікарка Котирєва говорила, що є деякі зміни у крові, але немає нічого страшного. В цей час у доньки на руках та ногах вже почали з’являтись великі синці, були висипи на шиї, грудях, кровоточили ясна.

Першого вересня дівчинка пішла у школу, а наступного дня її стан погіршився: температура, висипи, синці, нудота, біль голови та у суглобах. Увечері її перевели в реанімацію. Маму туди не пускали.

181135233 5360673137339136 286075860372787056 n

“Дружина зателефонувала в Охмадит та розповіла про те, як лікують доньку. Там здивувались лікуванню та запропонували привезти у Київ дитину. Та лікарка у Кропивницькому сказала, що транспортувати її не можна через низькі тромбоцити: будь-яка кровотеча через необережність – поріз чи садна, і можуть не зупинити кров.

4 вересня на питання, чому не падає температура та залите одне око кров’ю, відповіла, що все добре, організм відповідає на лікування. Я питав, може таке око, бо дитина спить на одній щоці? Лікарка відповіла ствердно. Після консультації окуліста додали ще краплі в око”.

7 вересня гематолог повідомила батькам, що лікування не дало результатів, а дитина може залишитись без ока. На той час у дитини були червоно-чорні ясна, з яких йшла кров, очі залиті кров’ю, боліли суглоби, голова, нудота.

“Лікарі уникали відповідей на питання. Наступного дня донька не реагувала, коли нас пустили в реанімацію. Її зовнішній вигляд був жахливий. У нас багато питань до того, як організовували у цей період лікування – як ми діставали тромбоконцентрат, який не могли вчасно отримати на станції переливання крові, бо не було направлення з лікарні, як лікарі говорили різні речі про стан доньки – один лікар у реанімації сказав: “Я не можу зупинити кров, ми їй пів відра вилили, нічого не допомагає”.

Інша лікарка казала, що ситуацію стабілізували, попередній їй відповідав – наполовину. Дитина стікала кров’ю, тромбоконцентрат вчасно їй не вливали, бо то лікар, який його виготовляє, у відпустці, то лікарка сумнівалась, що це допоможе. На кожному аналізі крові – різний діагноз, місцеві лікарі відмовлялись від консультацій з колегами з Києва. У результаті – кома, інсульт, кров у лівій півкулі мозку”.

70b6985f196f9443

Діагноз, який поставили дитині перед смертю – автоімунна тромбоцитопенічна пурпура. Це захворювання зумовлене руйнуванням тромбоцитів внаслідок дії тіл, спрямованих проти власних тромбоцитів. Це той стан, до якого призвело все піврічне лікування.

Комісія обласного департаменту охорони здоров’я, до якої батько звернувся з вимогою перевірити роботу лікарів, дійшла висновку, що ніяких порушень у лікуванні не було. Голова комісії – Надія Дегтяр.

Виконувач обов’язків керівника Кропивницької окружної прокуратури Станіслав Когатько розповів, що під час розслідування встановили факт неналежного виконання своїх професійних обов’язків лікарем-гастроентерологом Кіровоградської обласної дитячої лікарні.

Розслідування мало тривати 12 місяців, але затягнулося, бо чекали результати медичної експертизи, яку робили протягом майже двох років.

249008333 6254405591299215 934960797282812036 n

Державна експертна установа Міністерства охорони здоров’я України дійшла висновку, що лікування проводилось з порушеннями, застосовувались ліки, які викликали побічну реакцію, а також неналежним чином проводилось лікування. У випадку не допущення порушень мав би бути позитивний результат для здоров’я і життя дитини.

22 жовтня 2021 року лікарці оголосили підозру у вчиненні кримінального порушення. Прокуратура готує обвинувальний акт для судового розгляду.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади, або займатись певною діяльністю.

Наразі підозрювана продовжує працювати на займаній посаді.

Нагадаємо, відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар