У Кропивницькому відбулася друга звана вечеря, організована ГО “Баба Єлька” спільно з шеф-поваром Василем Деревянко та “Ресторацією Кропивницьких”.
Про це повідомляє Перша електронна газета.
Щасливчики, які встигли забронювати столики, змогли скуштувати незвичайні і неповторні страви – створені на основі традиційної кухні Кіровоградщини за сучасними технологіями і з авторськими родзинками від одного з найкращих шеф-поварів міста й області.
Василь Деревянко ділився з публікою своїми кулінарними секретами і водночас сервірував оновлені старовинні страви, які команда “Баби Єльки” записала під час своїх експедицій. Це борщ за рецептом реальної БАБИ ЄЛЬКИ, рибна закуска, реберця в соусі з осінніх ягід і бандурівські вареники.
А доки смакові рецептори гостей заряджалися від смаковитих ароматів, що заполонили ресторацію, дослідниця традиційної кухні Інна Тільнова розповіла про роботу проекту, нові досягнення команди і роботу над книгою “Смачна Кропивниччина”, яка вже чекає своєї черги на друк у київському видавництві “Їжак”.
“Коли дивилась “Абатство Даунтон”, думала, яка була важлива місія в завідувачки кухнею. Сервіровка і приготування для цілого маєтку були дуже відповідальним процесом і промахнутись означало б “прославитись” на всю околицю. Але крута кулінарна історія є і в нас! Наші пращури не їли тільки бульбу з шкварками. Вміли готувати цілі бенкети, а знання і секрети рецептів передавались з покоління в покоління, – поділилася враженнями журналістка Анастасія Зубова. – Дякую Інні Тільновій і “Бабі Єльці”, що показуєте, яка багата в нас історія і розвінчуєте міф про голих-босих простачків українців. Для мене “топчіком” з переліку давніх рецептів в сучасній подачі Ресторації однозначно стали реберця з лісовими ягодами” – поділилася враженнями журналістка Анастасія Зубова.
Громадську діячку Анастасію Войчук найбільше вразив один із презентованих рецептів із двохсотлітньою історією:
“Був час (та навіть часи), коли ми (українці) губились в чужій насадженій примусово примітивній філософії… А насправді… настільки багаті і різносторонні. Чого тільки вартує кулінарне мистецтво. Але ж це все треба діставати зі “скринь” на поверхню. “Баба Єлька” , дякую за вашу неймовірну працю! За те, що намагаєтесь зберегти цінне (минуле) і зробити його частиною майбутнього! Ви доводите, що це не лише можливо, а і те, що це необхідно! Бо це було надзвичайно концептуально, естетично і смачно! Куштувати і пригощати друзів, гостей Кропивницького стравами традиційними саме для нашого регіону – це прекрасно!
П.с. найбільше мене вразила історія рецепту та і сам рецепт з Малої Виски, якому близько 200 років”.
Більше про традиційну кухню нашого регіону і проект “Баби Єлька” “Смачна Кропивниччина” можна дізнатися на Фейсбук-сторінці за посиланням.
Охочі скуштувати страви, презентовані під час Званої вечері, можуть це зробити у “Ресторації Кропивницьких” до 21 жовтня. Запитуйте МЕНЮ від БАБИ ЄЛЬКИ.
Читайте також: На Кіровоградщині відбудеться Хода за свободу