На нас дивилися, як на еталон: спецпризначеці 3-го полку про перший бій у Донецькому аеропорту

Плакат Юрія Неросліка / © radiosvoboda.org

Чотири роки тому, 26 травня 2014 року, відбувся легендарний бій російсько-української війни. Це був перший бій за Донецький аеропорт імені Сергія Прокоф’єва. Ту чи не найуспішнішу операцію в історії армії незалежної України провели бійці кропивницького 3-го полку спецпризначення. Знищивши понад сотню російських спецпризначенців та сепаратистів, бійці не зазнали жодної втрати і втримали аеропорт.

Своїми спогадами про той історичний бій із кропивницькими журналістами поділилися учасники першого бою за донецький аеропорт військові 3-го полку спецпризначення із позивними “Американець” та “Кроль”.

“То було бойове хрещення практично усіх військових полку, які обороняли аеропорт. Адже майже ніхто з нас не мав бойового досвіду. Ми тоді здобули свою марку і нам необхідно було її утримувати. Коли на оборону аеропорту прибували інші підрозділи, на нас дивилися, як на еталон, і ми не мали права збавляти обертів. Нашу групу тоді залишили у аеропорту на півроку. Ми були провідною групою, яка координувала дії по обороні донецького аеропорту”, – поділився спогадами спецпризначенець із позивним “Кроль”.

За словами заступника командира 3-го полку по роботі з особовим складом майора Сергія Францішкевича, зустрічі бійців із журналістами та громадськістю будуть проводити до кожної річниці цього легендарного бою.

“Наші захисники свідомо, самовіддано, не шкодуючи себе, виконували свій громадянський та військовий обов’язок і були вірними присязі.

Військові сумлінно виконували бойові завдання, інколи – ціною свого життя”, – розповів заступник командира 3-го полку по роботі з особовим складом майор Сергій Францішкевич.

У нашому відеосюжеті ви почуєте спогади учасників історичного бою за Донецький аеропорт, а також побачите унікальні світлини оборони летовища, надані бійцями 3-го полку.

“Донецького аеропорту більше немає. Сьогодні я дав наказ завдати ракетний удар по новому терміналу вартістю 200 мільйонів доларів. Там були російські диверсанти. Тепер це поле бою”, – промовив тодішній виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов, коли до нього у кабінет зміг потрапити Юрій Бутусов, згадує журналіст  на сторінках “Цензор.НЕТ“.

А потім з донецьких моргів надійшли фотографії та списки убитих – і вперше Україна зуміла показати всьому світу, які важкі втрати несуть бойовики, і що більша частина убитих – росіяни. Бій 26 травня став, таким чином, одним з переломних моментів війни. Країна, суспільство, армія, отримали наочний приклад – ворога можна і потрібно бити – без будь-яких компромісів.

Аеропорт того дня атакували такі сили противника:

  • Загін спеціального призначення “Іскра”, сформований спецслужбами РФ. Командир загону – російський офіцер А. Горшков. Чисельність – 45 осіб, три бойових групи. Особовий склад – громадяни РФ, до п’яти громадян України з Дніпропетровська і Криму. Всі росіяни мали досвід бойових дій, і чималий. Більшість в минулому служило в частинах спецназу, включаючи центр спеціального призначення ФСБ, 45-й полк спецназу ВДВ. Ось сайт, присвячений розгрому загону “Іскра” 26.05.2014.
  • кадировський спецназ – загін найманців, завербованих в Чечні серед бандформувань Рамзана Кадирова. Чисельність – 26 осіб. Всі також мали значний бойовий досвід війни на Кавказі.
  • Бойові групи бригади найманців “Восток” під командуванням Олександра Ходаковського – командира відділу управління “Альфа” СБУ в Донецьку. Чисельність до 120 чоловік.
  • Бойові групи бригади найманців “Оплот” – чисельність до 30 чоловік.
640x480
Диверсійний загін “Іскра” їде на операцію в Донецький аеропорт, 25 травня 2014 року / © censor.net.ua

Обороняли Донецький аеропорт 26 травня 2014-го 64 військовослужбовці 3-го полку спецпризначення із Кропивницького та зенітно-артилерійський взвод зі складу 25-ї повітряно-десантної бригади – 15 осіб.

Наголосимо, що жоден український військовослужбовець не мав реального бойового досвіду, для всіх це перший бій. Один з героїв цього бою – офіцер 3-го полку “Турист” – брав участь у миротворчій місії в Африці, але зрозуміло, прямої участі в аналогічних операціях там не брав.

Уночі 25 травня зрадник – офіцер СБУ Олександр Головура завів в новий термінал диверсійний загін “Іскра”, кадировський спецназ і бойову групу батальйону “Восток”. Додаткові сили бойовиків були розгорнуті в посадці в районі готелю “Політ”.

У ході бою 26 травня загін “Іскра” і кадировський спецназ були розбиті, під час їх втечі з аеропорту на околиці Донецька два “Камази” були розстріляні своїми ж – 4-м взводом бригади “Восток”. У цих машинах бойовики добили багатьох поранених в аеропорту диверсантів.

D8247_AA7_49_D4_48_F1_982_F_D69_F929_E1368_cx0_cy5_cw100_w650_r1_s
Знищена вантажівка проросійських бойовиків поблизу Донецького аеропорту / © radiosvoboda.org

Незабаром після бою зрадник капітан СБУ Головура був викрадений в Донецьку співробітниками контррозвідки СБУ і вивезений до Києва. Пізніше зрадника обміняли на полонених українських військовослужбовців.

Усього за час боїв 26-27 травня в районі аеропорту було знищено за різними оцінками від 40 до 100 бойовиків. Противник при цьому підтверджує знищення 35 громадян Російської федерації. Обліку убитих бойовиків – громадян України ніхто не здійснював.

У ході бою 1 український воїн отримав легке поранення.

94934_768x512
© censor.net.ua

Загалом, оборона летовища тривала 242 дні. За підрахунками військового експерта Олександра Кривоносова за весь період перебування українських військових в Донецькому аеропорту загинуло понад 200 осіб, а поранено — понад 500.

Бійці кропивницького 3-го полку спецпризначення обороняли летовище із першого до останнього дня. За цей час полк втратив 5 військовослужбовців: 14 вересня  загинув капітан Євген Подолянчук та майор Олег Кулигін, 3 жовтня – старші солдати Вадим Шешеня та Олександр Хруль, а 4 жовтня – капітан Іван Литинов.

Українські Мі-24 наносять удар по позиціях бойовиків в районі нового терміналу / © censor.net.ua
Снайпер 3-го полку К., який здійснив перший постріл у битві за Донецький аеропорт / © censor.net.ua
640x404
Бригада найманців “Восток” вишикувалася перед виїздом на штурм Донецького аеропорту, 25 травня 2014-го / © censor.net.ua
640x480_1
Диверсійний загін “Іскра” висувається в Донецький аеропорт, 25 травня 2014 року / © censor.net.ua
Проросійські бойовики на позиції на даху Донецького аеропорту, 26 травня 2014 року / © radiosvoboda.org
Повернення загону “Іскра” з Донецького аеропорту,26 травня 2014 року. Нагорі головою вниз – військовослужбовець 45-го полку спецназу ВДВ РФ Олексій Юрін / © censor.net.ua

 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар