4G у Кропивницькому: як його підключити і навіщо він

© Twitter

Кілька українських операторів перейшли на четверте покоління радіозв’язку. Редакція “Еспресо” розібралася, як можна переключити смартфон на новий формат і чому потрібен 4G.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Які оператори України вже перейшли на 4G?

Першим новий інтернет запустив український оператор lifecell. Всього в мережі оператора 11,8 мільйона абонентів, серед яких 3,8 мільйона користувачів 3G інтернету. lifecell запустив 4G інтернет у всіх містах України, крім Донецька і Луганська. Щоб абоненти відчули різницю між двома форматами, оператор надав тиждень безкоштовного користування інтернетом в форматі 4G.

Карта покриття 4G в мережі оператора lifecell

Другим нову послугу надав Vodafone. Всього на 2017 рік у Vodafone значилося 20,8 млн абонентів. Оператор оголосив про надання 4G інтернету в 14 обласних центрах України.

Ось список областей, в яких абоненти Vodafone можуть скористатися 4G інтернетом:

  • Київ і Київська область: Бровари, Бориспіль, Вишневе, Ірпінь, Чабани;
  • Дніпро, Павлоград (Дніпропетровська область);
  • Харків, Куп’янськ (Харківська область);
  • Запоріжжя, Енергодар, Бердянськ (Запорізька область);
  • Львів;
  • Полтава;
  • Суми;
  • Івано-Франківськ, Паляниця, Яремче (Івано-Франківська область);
  • Ужгород, Мукачево (Закарпатська область);
  • Чернівці, Новоселиця (Чернівецька область);
  • Луцьк;
  • Кропивницький;
  • Одеса, Лиманка (Одеська область);
  • Херсон.

Оператор Київстар поки не поспішає надавати 4G своїм користувачам. “Швидко – не завжди означає якісно”, – заявив представник компанії в соцмережі Facebook у відповідь на скаргу одного з абонентів. Також представник заявив, що відкриття 4G в мережі Київстар варто очікувати до 10 квітня. Поки що компанія очікує оформлення всіх дозволів і документів, а також проводить додаткове налаштування. Оператор не збирається вводити додаткову плату за використання 4G для своїх абонентів.

Як перевірити, чи готовий смартфон до 4G

Якщо на екрані смартфона так і не з’явилося значка “4G”, не варто лаяти операторів. Можливо, смартфон або сім-карта не підтримує 4G або телефон не був перемкнений у режим 4G.

Щоб перемкнути формат зв’язку смартфона, слід перейти в його налаштування, де змінити “тип мережі” на 4G / LTE. Якщо подібних опцій немає в смартфоні, то швидше за все, він їх не підтримує зовсім.

Можливості смартфона можна перевірити на офіційних сайтах продавців смартфонів, де є опис моделей гаджетів. Однак, це ненадійний спосіб, оскільки у одних і тих же моделей можуть бути різні збірки і комплектуючі.

Абонентам lifecell необхідно ввести свій номер телефону на офіційній сторінці оператора. Це можна зробити, перейшовши за посиланням.

Абонентам Vodafone, щоб здійснити перевірку, необхідно набрати зі смартфона *222#. Також не варто забувати про зміну сім-карти. Якщо карта була куплена після 2016 року, то швидше за все, буде підтримувати 4G. Якщо немає, то її можна замінити, поки що безкоштовно, в будь-якому відділенні оператора.

Абонентам Київстар необхідно набрати *245*4# на своєму смартфоні, щоб дізнатися, чи підходить сім-карта. Щоб перевірити можливості смартфона, необхідно набрати *245*5#. Сім-карту також можна замінити в найближчому салоні оператора.

4G поки буде точковим і не скрізь

Поки що оператори надали інтернет 4G в діапазоні 2,6 гігагерц. Це найбільш незручні частоти для інтернету, на які проводився тендер. Чим більша частота, тим менш проникаюча здатність сигналу.

Найзручнішими мережами, для запуску нового інтернету є CDMA 800, GSM 900/1800, UMTS 2100. Але настільки привабливі частоти вже зайняті. Наприклад, на діапазоні частот 700-800 МГц знаходиться аналогове телебачення, яке ніяк не зважаться відключити, звільнивши хвилю.

В середньому дія баз в діапазоні 2,6 МГц буде обмежуватися 500 метрами. Це означає, що при такій частоті потрібно більше базових станцій. На даний момент 4G інтернет є тільки в найбільш людних місцях міст.

Раніше частоти в цьому діапазоні належали українському олігарху Рінату Ахметову. За те, що Ахметов відмовився від частот, він повинен був отримати компенсацію в розмірі 500 мільйонів гривень. 80 МГц діапазону оператори розділили між собою майже порівну – по 30 МГц відійшло Київстару і lifecell, і 20 МГц для Vodafone.

Але не варто засмучуватися, тому що це тільки перший етап появи мережі 4G в Україні. Крім частот діапазоном 2,6 гігагерц, 6 березня пройшов тендер на більш зручну для операторів частоту – 1,8 гігагерц. На конкурс було виставлено 150 мегагерц., більшу частину яких (70 МГц) викупив Київстар за 2,7 млрд. гривень. На другому місці Vodafone – 50 мегагерц за 1,8 млрд. гривень, і потім lifecell – 30 мегагерц за 1 млрд. гривень.

Vodafone анонсував, що збирається використовувати більш зручні частоти до літа. В такому випадку покриття буде щільним, а не точковим.

У чому різниця роботи 3G і 4G

Деякі критики технології вважають, що різниці між 3G і 4G немає. Основна відмінність 3G і 4G – швидкість.

Як працює мережа 3G? Коли ви телефонуєте одному, сигнал на початку зв’язується з антеною базової станції – так називаються сірі стовпи, на яких висять антени. Сигнал по кабелю передається в блок базі, щоб потім підключитися до контролера. Весь цей сигнал відправляється в комутатор, і щоб з’єднатися з вашим співрозмовником, проробляє від нього такий же шлях.

Під час підключення 4G з цього ланцюжка виключається контролер. Тобто, Базова станція безпосередньо підключається до комутатора. Також дані (навіть голосові виклики), відсилаються пакетами, використовуючи протоколи IP. Таке з’єднання набагато швидше.

Мінімальна швидкість на 4G – 100 мегабіт в секунду для рухомого об’єкту, і 1 гігабіт на секунду, якщо об’єкт буде нерухомий. У 3G мінімальна швидкість 348 кілобіт в секунду для об’єкта, у якого швидкість вище 10 кілометрів на годину, і 2 мегабіта для малорухомих гаджетів.

Якщо ще простіше:

  • Проста гра з магазину додатків при 3G зазвичай скачується за 3 хвилини, коли на 4G ця гра скочується в 7 разів швидше – за 25 секунд.
  • Музичний трек в мережах 4G завантажиться за 1 секунду. В 3G доведеться чекати 10 секунд буферизації, та й то з перебоями.
  • Щоб подивитися ролик на Youtube в HD форматі, з 4G цей ролик завантажиться миттєво. В 3G знадобиться від 1 до 5 хвилин, щоб відео повністю завантажити.
  • Час очікування знизиться. Це означає, що онлайн ігри будуть йти плавніше, а при дзвінках зникне звук.
  • 4G системи “розумніші” за попередні покоління. Наприклад, коли в одному місці утворюється автомобільний затор, більшість людей залазить в мобільний інтернет. І якщо 3G починає гальмувати, то 4G правильно перерозподіляє між своїми вежами призначені для користувача запити.

null

Чи варто змінювати стандарт мережі заради ігор, музики і відео з Youtube

Якщо не думати простими категоріями музики і відео з Youtube, то поява 4G розкриє потенціал IT-сектора. У світі розвиваються хмарні технології, інтернет речей (Internet of Things, IoT) і обробка великих даних.

Хмарні технології-це віддалені сховища, які збирають і обробляють дані без використання потужності вашого комп’ютера. Інтернет речей – технології розумного будинку, розумного міста, коли речі з реального світу передають дані в мережу. По суті це системи автоматизації, які можна використовувати навіть в аграрному бізнесі.

Так в Німеччині фермери вже давно встановлюють в грунт датчики, які вимірюють всі необхідні дані і відсилають їх на хмарний сервер.

Звичайно такі системи можна запускати і при 3G підключенні, але повний потенціал “розумних” винаходів удасться розкрити тільки при швидкому підключенні.

За прогнозами Ericsson Mobility Report, до 2022 року на Землі буде 29 мільярдів підключених гаджетів, 18 з яких будуть належати світу інтернету речей. І якщо Україна не хоче відставати, то вже зараз треба задуматися про більш швидке підключення.

null

Користувачеві буде складно перейти

Точно так само думали й про 3G, проте недавно великий оператор мережі lifecell поділився своєю статистикою. З’ясувалося, що все більше українців користуються смартфонами. Так за 2016 рік приріст смартфонів iPhone склав 20,7%, а смартфонів на базі Android стало більше на 18%. Зараз в мережі Lifecell 49% підключень користуються 3G.

Не дивно, що і споживання трафіку стало більше. За 2016 року використано на 274% більше 3G трафіку, ніж в 2015. Приріст трафіку пояснюється появою 3G покриття. А чим більше можливий доступ, тим більше апетит користувача.

Так буде і з 4G – потреба користувача виросте, з’являться можливості для нових смарт-технологій.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар