Кропивницькі науковці виступили проти передачі Чорного лісу в приватні руки

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© telegraf.in.ua

Учора, 22 грудня, кропивницькі науковці звернулися до обласної влади з відкритим листом, у якому вимагають не допустити передачі 3 тисяч гектарів Чорного лісу у приватні руки. Згідно з проектом рішення, який двічі намагалися розглянути на сесійному засіданні облради, територію лісу із власності державного підприємства “Чорноліське лісове господарство” планували на 15 років передати в користування з правом ведення мисливського господарства товариству з обмеженою відповідальністю “Чорноліське”. 

Ініціатором листа є члени Кропивницького осередку Українського географічного товариства, інформує Перша електронна.

Згідно з проектом рішення «Про використання мисливських угідь», ТОВ “Чорноліське” отримує право використовувати територію та ресурси Чорного лісу на Кіровоградщині, загальна територія якого складає понад 3 тисячі гектарів.

“Сам проект досить короткий та передбачає внесення змін до рішення обласної ради від 14 листопада 1997 року №105 “Про надання мисливських угідь у користування організаціям області для ведення мисливського господарства”. Зокрема, у разі позитивного голосування, державному підприємству “Чорноліське лісове господарство” буде припинено користування мисливськими угіддями на території Знам’янського району Кіровоградської області загальною площею 3271,5 га. Натомість право користування понад 3 тисячами гектарів угідь,  строком на 15 років з правом ведення мисливського господарства і користування тваринним світом, отримає товариство з обмеженою відповідальністю “Чорноліське”. Аби візуалізувати розміри земель, які можуть відійти у приватні руки скажемо, що на цій площі могли б розмітитись дві Знам’янки, або трохи більше половини Олександрії”, – йдеться у публікації центру медіарозслідувань Прозоро.

Учора, 22 грудня, депутати облради зняли це питання з порядку денного.

Реакцією Кропивницького осередку Українського географічного товариства на передачу земель є відкритий лист на ім’я очільника ОДА Сергія Кузьменка та голови облради Олександра Чорноіваненка. У звернення йдеться про те, що Чорний ліс є непересічним природним утворенням, цінність якого має загальнонаціональний та європейський вимір і заслуговує не лише на використання як полігону для лісозаготівлі і лісорозведення, а й на належне збереження.

Географи просять обласну владу не допустити передачі території Чорного лісу у приватні руки. Окрім того, науковці закликають очільників області нарешті повернутися до втілення ідеї про створення національного природного парку “Чорноліський”.

“Чорний ліс – один з небагатьох природних об’єктів України, за яким ідентифікували нашу територію ще з ХV cстоліття, позначаючи його на тогочасних європейських і арабських картах; це масив, унікальний тим, що є найпівденнішим і водночас найсхіднішим лісом зі смуги лісостепових ландшафтів – а значить слугує місцем замешкання як типових так і рідкісних чи унікальних рослин і тварин, місцем поширення специфічних форм рельєфу, водних об’єктів, гірських порід і ґрунтів. Нічого подібного немає не ні далі на схід, ні далі на південь. Звісно, що нічого подібного немає в інших частинах нашої області. Більше того, територія Чорного лісу відома як один з осередків замешкання праукраїнських племен чорноліської археологічної культури (з дотепер збереженим городищем та курганним могильником), місцем, освяченим подіями різних драматичних періодів української історії: від Княжої доби до Козацьких часів чи Національної революції початку ХХ століття. Це однин з небагатьох об’єктів природи, що згадується в документах козацьких гетьманів і османських ханів, українських поетів і європейських мандрівників”, – йдеться у листі.

Нагадаємо, у 2009 році була створена робоча група з розробки засад створення Чорноліського національного природного парку.

Ініціатива створення національного парку належала тоді колективу природничо-географічного факультету педуніверситету.

Переглянути документи за 2009 рік, про які говорив Андрій Домаранський можна за посиланнями:
- Резолюція круглого столу з питань створення Чорноліського національного природного парку
- Резолюція круглого столу з питань створення Чорноліського національного природного парку, стор. 2
- Розпорядження голови Кіровоградської обласної ради Про створення робочої групи з розробки засад створення Чорноліського національного природного паркуРозпорядження голови Кіровоградської обласної ради Про створення робочої групи з розробки засад створення Чорноліського національного природного парку, стор 2
Поширити:

Залишити коментар:

коментар