Пробачити – можна, забути – ніколи: кропивничани вшанували пам’ять жертв Голодоморів

Під звуки дзвонів Кафедрального собору, по дорозі на Фортечні вали, кропивничан зустрічали постаті з минулого – актори, які своїми німими силуетами прагнули донести картину жахів голоду 30-х років минулого сторіччя…

Сьогодні, 25 листопада, декілька сотень кропивничан пройшлися скорботною ходою до знаку “Жертвам голодоморів в Україні” на Фортечних валах. Громада міста зібралася аби вшанувати пам’ять всіх загиблих українців від штучного комуністичного геноциду-Голодомору, інформує Перша електронна.

Активісти, волонтери, представники міської влади та просто небайдужі громадяни поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку і долучилися до загальнонаціональної хвилини мовчання. Поруч на пагорбах стояли люди із запаленими лампадками.

Під час мітингу-реквієму містянам переповіли трагічні історії від очевидців голоду 1932-1933 років, а єпископ Кропивницький та Голованівський Марк разом із іншими священниками Київського патріархату провели спільну молитву за невинно закатованими.

“Сьогодні ми згадуємо тих, хто живий, згадуємо тих, хто загинув, згадуємо й тих, хто ненароджений, – говорить єпископ. – Голодомор – величезна трагедія, яка загубила мільйони невинних душ. І ті жахи настільки масштабні, що інколи наша свідомість відмовляється приймати ту реальність. Ми ховаємося від цього, хочемо забути, шукаємо пояснення тим діям, А якщо народ забуває, то він стає дуже безпечним. Так цей народ заколисували у радянський час якимись уявними досягненнями. Головного ката – назвали “батьком народів”, розказували казки про хорошого дідуся Леніна і хотіли витерти з пам’яті народу ті жахіття. Однак, пробачити – можна, а забути – ніколи. Пам’ятаймо також, що голод може бути і в масштабах маленької однієї людини, яка живе поруч і потребує нашої підтримки. Голод може бути і інформаційним, коли немає доступу до правдивої інформації. Голод може і повторитися, якщо ми всі станемо байдужими, нами опануємо безпам’ятство, підлабузництво, страх. Тому хай Бог оберігає нашу Батьківщину, наше військо укріплює наш народ і збереже нас від повторень тих жахливих подій”.


Володимир Дедей, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар