Підприємиця, яка забудовувала тротуар на Дворцовій, встановила незаконний кіоск біля готелю “Київ”

У центрі Кропивницького цієї ночі встановили черговий незаконний торгівельний кіоск. Цього разу тимчасову споруду облаштували біля готелю “Київ”, поряд із заскленими березами, які минулого року прирекли до пластикового полону. Як виявилося, власницею цього кіоску є кропивницька ФОП Карпова Ю. В., яка наприкінці березня цього року незаконно перегородила тротуар по вул. Дворцовій кіоском з морозивом.

Облаштовувати черговий “витвір архітектурного мистецтва” почали традиційно вночі. Учора пізно ввечері, 9 серпня, про це дізнався начальник спецінспекції міської ради Андрій Максюта і прибув на місце подій. Про це чиновник розповів журналістам сьогодні, 10 серпня, під час імпровізованої прес-конференції біля незаконного кіоску.

“Коли я приїхав, МАФ уже стояв на цьому місці. Працівники обкопували дерева поряд, частково знімали елементи благоустрою. Я зробив їм зауваження і попросив надати документи. З’явився чоловік, який представився власником даного МАФу, і показав облікову картку, видану управлінням торгівлі під розміщення об’єкту торгівлі, але, наголошую – не тимчасової споруди. На моє зауваження, що вони встановлюють МАФ, чоловік відповів, що це не споруда, і він вважає, що робить все по закону”, – розповів керівник спецінспекції.

Разом із Андрієм Максютою на місце розміщення незаконної споруди прибули також представники управлінь торгівлі та архітектури. Усі в один голос заявили, що даний кіоск встановлено незаконно, адже підставою для спорудження МАФу є паспорт прив’язки, виданий управлінням торгівлі, а не картка обліку об’єкту торгівлі.

“Ми бачимо, що це тимчасова архітектурна форма. Паспорт прив’язки управління архітектури на дану споруду не видавало. Питання про цей кіоск буде винесено на найближче засідання комісії з питань демонтажу самовільно встановлених тимчасових споруд”, – запевнила заступниця начальника управління містобудування та архітектури Ірина Мартинова.

Начальник спецінспекції міської ради Андрій Максюта наголосив, що особисто ініціюватиме засідання такої комісії і клопотатиме про винесення питання про демонтаж цієї незаконної споруди. Він також вчергове зауважив, що картку обліку ФОП Карпова отримала для розміщення пункту продажу кавових напоїв на розі вул. Преображенська та Велика Перспективна, а не на розміщення кіоску. Така тимчасова споруда встановлюється виключно з дозволу управління архітектури, якого у даному випадку немає.

Заступниця начальника управління торгівлі Катерина Бондаренко також підтвердила інформацію озвучену Андрієм Максютою. Управління торгівлі дійсно видавало картку обліку на торгівлю кавовими напоями. Це не дає право підприємцю встановлювати тимчасову споруду.

Картку обліку для торгівлі кавовими напоями на цьому місці в управлінні торгівлі отримала ФОП Карпова Ю. В., яка є власницею точок продажу м’якого морозива “Vanilino”. Подібна конструкція до речі знаходиться за декілька метрів від незаконної споруди.

Наприкінці березня цього року підприємиця незаконно встановила одну з таких конструкцій прямо на тротуарі пішохідної вулиці Дворцової. Після публікації на сайті Перша електронна газета їй таки довелося прибрати самовільно встановлену точку продажу морозива.

Редакції Першої електронної і цього разу вдалося поспілкуватися із підприємицею. У телефонній розмові вона запевнила, що діє законно, а на зауваження, що отримана нею картка обліку не дає права на встановлення тимчасової споруди відповіла, що не вважає цей кіоск тимчасовою спорудою.

“У мене з документами все в порядку. Я маю дозвіл на торгівлю, я є підприємцем, а дана точка не являється малою архітектурною формою. Я думаю, що я не порушую закон”, – запевнила підприємиця.

Зазначимо, що згідно із “Порядком розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності”, затвердженого наказом Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 244 від 21.10.2011, тимчасова торгівельна споруда це – одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту. 

Не треба бути експертом, щоб зрозуміти, що конструкція, яку встановили, до речі, прямо на клумбі, повністю підпадає під визначення поняття “тимчасова споруда”. А згідно з цим же “Порядком розміщення тимчасових споруд”, підставою для  розміщення тимчасової споруди є паспорт прив’язки, якого власниця кіоску не отримувала.

Крім того, відразу впадають в око грубі порушення правил безпеки при підключенні електроенергії до споруди. Дроти, які підведені до кіоску знаходяться на мінімальній висоті – до них дістає рукою людина середнього зросту.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

2 коментаря до Підприємиця, яка забудовувала тротуар на Дворцовій, встановила незаконний кіоск біля готелю “Київ”

  1. Запитання тільки до влади міста. В нашому місті більш , ніж достатньо цивілізованих торгових точок в магазинах. Чому дозволяють торгувати на переходах, на вулицях в палатках ? Та тому, що в магазині підприємці платять податки, оренду, продавцям офіційну зарплату. А ппришліть податкову перевірку , і побачите, як ті всі палатки, навіть на ринку, вмить закриються. І зразу перевіряти не буде кого, тому що все нелегально.

  2. Та підприємиця, яка забудувалась на Дворцовій , звичайно ж “вирішувала” це питання у місцевій владі.

Коментарі заборонені.